Dünya Fransa Cumhurbaşkanı Macron, erken seçim öncesi 'iç savaş' uyarısı yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, erken seçim öncesi 'iç savaş' uyarısı yaptı

25.06.2024 - 14:33 | Son Güncellenme:

Fransa'da 30 Haziran'da yapılacak erken seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağ ve sol partilerin seçim manifestolarının ülkeyi iç savaşa sürükleyebileceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, erken seçim öncesi iç savaş uyarısı yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Haziran Pazar günü ülkede yapılacak olan erken seçim öncesi, aşırı sağ parti Ulusal Birlik (RN) ya da aşırı sol koalisyonu Yeni Halk Cephesi'nin seçimi kazanmasının 'iç savaş' riski taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Pazartesi günü 'Generation Do It Yourself' (Kendin Yap Jenerasyonu) isimli podcast programına konuk olan Cumhurbaşkanı Macron, rakiplerinin seçim vaatlerini değerlendirdi. Macron, aşırı sağın ve aşırı solun sundukları çözümler ile 'çatışmayı' artırabileceği değelendirmesinde bulundu.

Anketlerde birinci sırada çıkan aşırı sağcı Ulusal Birlik'in göç sorunlarıyla ilgili çözüm vaatlerinin 'toplumu bölmek' üzerine kurulu olduğunu belirten Macron, bu durumun ülkeyi iç savaşa sürükleyebileceğini söyledi.

"Aşırı sağın sunduğu 'çözümlerin' uygulanabilmesi söz konusu bile değil, çünkü insanları dinleri veya ırkları açısından kategorize ediyorlar. Bu da bölünmeye ve iç savaşa yol açıyor."

Macron, Yeni Halk Cephesi koalisyonunun bir parçasını oluşturan aşırı sol parti Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) için de 'toplumu bölünmeye ittikleri' eleştirisinde bulundu.

Haberin Devamı

"İnsanları yalnızca dini görüşleri ya da ait oldukları topluluklar açısından kategorize ediyorlar. Bu, bir bakıma onların daha geniş bir ulusal toplumdan dışlanmasını meşrulaştırır hale getiriyor. Böyle bir durumda da aynı değerleri paylaşmayanlarla bir iç savaş yaşanabiliyor."

Fransa Cumhurbaşkanı, koalisyonunun Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin gerisinde kalmasının ardından Meclis'i feshederek, 9 Haziran'da erken seçim kararını duyurmuştu.

Son seçim anketlerine göre sağ parti Ulusal Birlik, yüzde 35 civarı oyla ilk sırada yer alıyor. Anketlerde yüzde 27 civarında oyu gözüken sol parti Boyun Eğmeyen Fransa'yı, Macron'un merkez partisi Rönesans yüzde 19 civarında bir oy oranı ile takip ediyor.

M6 TV yayınında Macron'un iç savaş yorumlarına cevap veren Ulusal Birlik (RN) Başkanı Jordan Bardella, "Bir Cumhurbaşkanı bunu söylememeli" diye konuştu. Bardella, partisinin seçimlerde en fazla oyu alması halinde olası bir başbakan olarak görülüyor.

LFI lideri Jean-Luc Melenchon da France 2 TV'nin yayınında Macron'un yorumlarını eleştirdi, 'iç huzursuzluğa yol açanın Macron'un kendi politikaları olduğu' değelendirmesinde bulundu.