Dünya Finlandiya'dan dünyada bir ilk: İnsanlara kuş gribi aşısı yapılacak

Finlandiya'dan dünyada bir ilk: İnsanlara kuş gribi aşısı yapılacak

27.06.2024 - 09:39 | Son Güncellenme:

Finlandiya dünyada bir ilke imza atarak, işleri ya da diğer koşullar nedeniyle kuş gribine yakalanma riski yüksek kişilere için gelecek haftadan itibaren aşılama yapmaya başlayacak.

Finlandiyadan dünyada bir ilk: İnsanlara kuş gribi aşısı yapılacak

Finlandiya'da sağlık yetkilileri, önümüzdeki haftadan itibaren işleri ya da diğer koşullar nedeniyle kümes hayvanları ile temas halinde bulunması gerekenlere önleyici kuş gribi aşısı yapılacağını duyurdu. Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü'nden (THL) Salı günü yapılan açıklamada, "Aşı, işleri veya diğer koşullar nedeniyle kuş gribi kapma riski yüksek olan 18 yaş ve üzerindeki kişilere uygulanacak," denildi. Böylece, Finlandiya insanları kuş gribine karşı aşılayan ilk ülke olacak.

Haberin Devamı

Nordik ülke, aşının üreticisi CSL Seqirus'tan Avrupa Birliği'nin (AB) 15 ülke için 40 milyon doz ortak alımı kapsamında her biri iki enjeksiyondan oluşan 10.000 kişi için aşı satın aldı. Avustralyalı şirket yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın aşıyı uygulamaya koyan ilk ülke olacağını belirtti. Kuş gribinin H5N1 türü, son yıllarda dünya genelinde yüz milyonlarca kümes hayvanının itlafına neden oldu. Dünya genelinde çiftliklerde geçtiğimiz aylarda birkaç kuş gribi vakası tespit edilmiş olsa da, insanlara bulaşma hala nadir ve enfekte hayvanlarla veya bulaşıcı alanlarla yakın temas halindeki kişilerle sınırlı.

En son raporlardan biri geçtiğimiz hafta Meksika'dan geldi. 59 yaşındaki bir adam 24 Nisan'da kuş gribi H5N2 ile enfekte olduktan sonra hayatını kaybetti. Bu olay, kuş gribi ile bağlantılı ilk insan ölümü olarak kayda geçti.

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri'nde de (ABD) 2022'den bu yana, üçü bu yılın başında olmak üzere, mandıra çalışanı dört kişinin kuş gribine yakalandığı açıklandı.
THL, Finlandiya'da insanlarda virüs tespit edilmediğini belirtse de kürk çiftliklerinin taşıdığı bulaşma riskleri göz önünde bulundurulduğunda vakit kaybetmeden aşılamalara başlanması gerektiği düşünülüyor.

THL Baş Hekimi Hanna Nohynek, "Finlandiya'daki koşullar çok farklı çünkü yaban hayatıyla temas edebilecek hayvanların bulunduğu kürk çiftliklerimiz var" dedi.
Finlandiya'daki çoğunlukla açık hava kürk çiftliklerinde geniş çaplı kuş gribi salgınları, geçtiğimiz yıl hayvanlar arası ve insanlara bulaşma durumlarını önlemek amacıyla yaklaşık 485.000 hayvanın itlaf edilmesine yol açtı. THL sözcüsü verdiği demeçte, aşılamalara önümüzdeki hafta Finlandiya'nın en azından bazı bölgelerinde başlanabileceğini söyledi.

Aşının kürk ve kümes hayvanı çiftliklerindeki işçiler, kuş gribi numunelerini işleyen laboratuvar teknisyenleri ve kürk çiftliklerinin bulunduğu bölgelerde hayvan kontrol memuru olarak çalışan veterinerler gibi risk altındaki kişiler için satın alındığı ifade edildi.

Yaban kuşlarıyla ilgilenen barınaklarda, çiftliklerde veya hayvan yan ürünleri işleme tesisleri gibi yerlerin temizliğinde çalışanlara da aşı yapılacak. Ayrıca, kuş gribinin insanlara bulaşması durumunda, şüpheli veya teyit edilmiş bir vaka ile yakın temas halinde olan kişiler de aşı olacak.

Yazarlar