DünyaFBI, Trump'a suikast girişiminde hiçbir ipucu bulamıyor

FBI, Trump'a suikast girişiminde hiçbir ipucu bulamıyor

17.07.2024 - 20:19 | Son Güncellenme:

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminde bulunan zanlı Thomas Matthew Crooks’un bu saldırıyı nasıl planladığı ve neden düzenlediği konusunda belirsizlik devam ediyor.

FBI, Trumpa suikast girişiminde hiçbir ipucu bulamıyor

Eski başkanın adaylığının resmen onaylandığı Cumhuriyetçi Parti'nin Milwaukee’deki ulusal kongresi devam ederken 13 Temmuz'da Trump’a düzenlenen suikast girişimiyle ilgili sorular da cevap bekliyor.

Haberin Devamı

ABD basınına yansıyan haberlere göre, suikast girişimiyle ilgili soruşturmayı yürüten FBI'ın, Crooks’un cep telefonuna erişim için şifresini kırdığı, bilgisayarını, evini ve arabasını incelediği, 100’den fazla kişiyle görüştüğü ancak zanlının Trump’a yönelik bu saldırıyı neden gerçekleştirdiği konusunda hala bir sonuca varamadığı belirtiliyor.

ŞU ANA KADAR "ANLAMLI HİÇ BİR İPUCU" BULANAMADI

Soruşturma devam ettiği için ismini gizli tutarak AP’ye bilgi veren yetkililer, Crooks’un arkasında Trump'ı hedef alma nedenini açıklayan herhangi bir yazı, intihar notu, sosyal medya açıklaması veya başka bir gösterge bırakmadığına dikkati çekti.

Yetkililer, saldırganın telefonu ve diğer eşyalarının incelenmesinden sonra bu saldırıyı tek başına mı yaptığı, başkalarıyla birlikte mi hareket ettiğiyle ilgili şu ana kadar "anlamlı hiçbir ipucu" bulamadıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Yetkililer, tanıyanların 20 yaşındaki Crooks’u “kendi başına oturan, kimseyle konuşmayan garip bir çocuk” olarak tarif ettiğini, ancak "insanlarla konuşmayı sevmiyormuş gibi görünen normal bir insan" olarak "tehlikeli sayılabilecek hiçbir belirtisinin" olmadığını aktardı.

Lisede arkadaşları tarafından genellikle av kıyafetine benzer elbiseler giymesi nedeniyle alay edildiği ve zaman zaman zorbalığa uğradığı belirtilen Crooks’un, bir dönem okulun lise tüfek takımına girmeye çalıştığı ancak "nişancılığında zayıf olması" gerekçesiyle reddedildiği bilgisi paylaşıldı.

Crooks’un liseden sonra gittiği 2 yıllık üniversitede mühendislik alanında derece ile mezun olacak kadar da zeki olduğuna işaret edilerek, siyasi olarak Cumhuriyetçi Parti’ye kayıtlı olduğu ancak 2021’de Demokrat Parti'ye 15 dolar bağışta bulunduğunun tespit edildiği bildirildi.

ZANLI EVE DÖNMEYİNCE BABASI "KAYIP" DİYE POLİSİ ARAMIŞ

Trump’a ateş açan zanlının evinde, saldırıdan bu yana etrafında polis şeridi çevrili halde incelemeler sürüyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Crooks’un babası, sorgusunda, saldırının olduğu gün oğlunun kendisine ait AR-15 silahını alarak atış poligonuna gittiğini düşündüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Yetkililer, Crooks gün boyu eve dönmeyince gece babasının 23.00 sularında polisi arayarak oğlunun “kayıp” olduğunu bildirdiği bilgisini paylaştı.

ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ, TRUMP'A YÖNELİK SUİKAST GİRİŞİMİNİ ARAŞTIRMAK İÇİN KOMİSYON KURACAK

Johnson, Fox News’e verdiği mülakatta, ülkeyi sarsan suikast girişimini araştırmak için hızlı davranacaklarını söyledi.

Haftaya mecliste çalışmalara başlayacaklarını belirten Johnson, “Hızlı hareket edeceğiz, komisyon kuracağım, bu şekilde yapmamızın nedeni, bu hassas saldırıyla ilgili incelemelerin daha hızlı gitmesi." dedi.

Johnson, söz konusu komisyonun mahkeme celbi yetkisi bulunacağına ve iki partiden de üyelerden oluşacağına işaret ederek, "Amerikan halkının hak ettiği cevapları alabilmesi ve bu konunun temeline hızlı bir şekilde inmek için Cumhuriyetçiler ve Demokratlardan oluşacak." diye konuştu.

Trump’a suikast girişiminin engellenmesindeki başarısızlık nedeniyle Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'ın da istifa etmesi gerektiğini belirten Johnson, bu başarısızlığın "bağışlanamaz" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Johnson, Cheatle'ın, saldırganın Trump’a nişan aldığı binanın çatısında neden ajanların bulunmadığına ilişkin açıklamalarının mazeret olarak kabul edilemeyeceğini belirtti.

"SORUMLULUK EN ÜSTTEN BAŞLAR"

Öte yandan, CNN’e konuşan, suikast girişiminin gerçekleştiği alana bakan Butler Bölge Savcısı Ronald Goldinger, yerel kolluk kuvvetlerine seçim miting alanı dışında görev verilmediğini söyledi.

Goldinger, o gün 23 belediyeden gelen güvenlik ekiplerinin miting alanında olduğunu belirterek, "Bana söylendiği kadarıyla miting alanı dışında bizden görevlendirilen kimse yoktu. Ekibimiz bundan sorumlu değildi. Hiyerarşi Gizli Servis'in sorumluluğundaydı." şeklinde ifadeler kullandı.

Gizli Servis'in "her şeyin doğru yapıldığından emin olması gerektiğini" belirten Goldinger, "Yani parmaklarıyla başka insanları göstermek istiyorlar. Sorumluluk en üstten başlar." sözlerine yer verdi.

'GİZLİ SERVİS BİLİYORDU' İDDİASI

Haberin Devamı

Wyoming’in Cumhuriyetçi Senatörü John Barrasso, FBI ve ABD Gizli Servisi’nin Senatörlere verdiği brifing sonrası Fox News’e açıklamalarda bulundu.

Barrasso, Crooks’un saldırıyı gerçekleştirmeden bir saatten fazla zaman öncesi güvenlik ekipleri tarafından “yanında sırt çantası ve telemetre taşıması” nedeniyle “şüpheli bir karakter olarak tanımlandığını” söyledi.

“Yani ondan sonra o saat boyunca bireyi gözden kaçırmamanız gerektiğini düşünmelisiniz” diyen Barrasso, güvenlik personelinin bu tür şüpheli kişileri takip etmesi gerektiğini ancak böyle bir şeyin olduğuna dair hiçbir kanıtın bulunmadığını belirtti.

Barrasso, ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'nin istifasını isteyerek, "Amerikan halkının bu konuda kendini rahat hissetmemesi gerekiyor. Bu, Gizli Servis adına tam bir başarısızlıktır. En üst kademenin değiştirilmesine ihtiyacımız var." diye konuştu.

Aynı brifingi alan Tennessee Cumhuriyetçi Senatörü Marsha Blackburn de X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Az önce Gizli Servis ve FBI ile bir brifinge katıldım. Gizli Servis'in, Trump sahneye çıkmadan önce bir tehditten haberdar olduğunu öğrendiğimde dehşete düştüm." ifadelerine yer verdi.

Blackburn da Gizli Servis Direktörü'ne istifa çağrısında bulunarak, “Direktör Cheatle'ın liderliğine güvenmiyorum ve görevinden ayrılmasının ulusumuzun çıkarına olacağına inanıyorum.” diye yazdı.

TRUMP'A SUİKAST GİRİŞİMİ

Eski ABD Başkanı Trump, 13 Temmuz'da Pensilvanya'daki seçim mitinginde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğramıştı. Saldırıda mitinge katılan 1 kişi ölmüş, 2 kişi yaralanmış, ABD Gizli Servisi saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.

FBI, saldırıyı suikast girişimi olarak tanımlamış, incelemelerin ardından silahlı saldırıyı gerçekleştiren ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu bildirmişti.