27.07.2022 - 12:15 | Son Güncellenme:
Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Dünya genelinde milyarlarca kişi tarafından kullanılan Facebook, 4 Şubat 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kuruldu. Harvard Üniversitesi’nde öğrenim gören Mark Zuckerberg sitesini sadece Harvard Üniversitesi öğrencileri için kurmuştu. Dolayısıyla o zamanki adıyla ‘The Facebook’a ilk başlarda yalnızca sadece Harvard öğrencileri üye olabiliyordu. Zuckerberg, Facebook’un Harvard’ta hızla popüler olduğunu görünce bunu kampüsün dışına taşımaya karar verdi. Kısa süre sonra Boston civarındaki diğer üniversitelere de yayılan Facebook’un ağına kayıt olanlar o kadar hızla arttı ki sadece bir yıl içerisinde neredeyse ABD’deki tüm üniversiteler Facebook’a dahil oldu. İlk kurulduğu yıllarda yalnızca üniversite öğrencileri için kullanıma açık olan Facebook yıllar içinde dünyanın her yerine yayıldı ve herkes için kullanılabilir bir uygulamaya dönüştü. Zamanla birçok sosyal medya uygulaması da Facebook tarafından satın alınarak büyük bir sosyal medya devine dönüştürüldü.
FACEBOOK DEĞİL META!
Geçtiğimiz aylarda WhatsApp, Instagram, Messenger ve Oculus VR gibi uygulamaları bünyesinde barındıran dünyaca ünlü sosyal medya şirketi Facebook'un kaderinde bir değişiklik oldu. Şirketin CEO'su Facebook Inc.’nin altındaki uygulamaların tamamının artık 'Meta' markası altında konumlandırılacağını duyurdu. Mark Zuckerbeg, "Facebook şirketi artık bir metaverse şirketi" açıklamasında bulunarak Facebook'un Meta şirketinin kanatları altına girdiğini resmen ilan etti.
Tüm uygulamaları yeni bir çatı altında altında toplamanın, marka isminde ve sembolünde değişikliğe gitmenin iyi bir adım olacağı düşünüldü. Ancak Meta, son aylarda piyasada büyük bir gerilemeyle karşı karşıya kaldı. Hazırlanan raporlara göre şirketin bu yıl yüzde 50 oranında değer kaybettiği tespit edildi. Hâl böyle olunca Meta, veriye doğru maliyetli bir yatırım yapmak için işe alımları dondurma, diğer maliyetleri düşürmek gibi önlemler almaya başladı.
Şirketin 30 Haziran'da düzenlenen olağan toplantılarından birinde Mark Zuckerberg, Meta'nın mühendisler için işe alım planlarını bu yıl en az yüzde 30 yavaşlatacağını ve başlangıçta öngördüğü 10 bin yerine 6 bin ila 7 bin işçi alacağını söyledi. Toplantıda Zuckerberg, maliyet indirimlerinin ardındaki mantığı açıklarken, son zamanlarda yaşadıkları piyasa düşüşünün 'yakın tarihte görülen en kötü düşüşlerden biri olabileceği'nin de altını çizdi.
ORTALIK ALEVLENDİ
İddialara göre toplantıda Mark Zuckerberg, Meta'nın düşük performans gösteren işçilerini işten çıkarma planlarını açıkladığı sırada çalışanlarından birinin yönelttiği soru ortalığı alevlendirdi. Çalışanının sorusuna karşılık vereceği yanıtı kontrol etmekte zorlanan Zuckerberg başta afalladı, sonrasında ateş püskürdü. Zuckerberg, gelecek yıl işe alımların normale kıyasla düşük olacağını hatta halihazırdaki çalışanlarda da azaltmaya gidileceğini açıkladığı sırada çalışanlarından biri Kovid-19 süreci sırasında çalışanlara verilen fazladan izinlerin 2023 yılında da devam edip etmeyeceğini sordu.
ABD'nin teknoloji ve medya haberleri ağı The Verge tarafından elde edilen bir kayda göre, Zuckerberg çalışanının sorusuna şöyle bir yanıt verdi:
"Hımmm, tamam. Soru-cevabın geri kalanındaki ses tonuma bakılırsa buna tepkimin ne olduğunu tahmin edebilirsiniz."
Çalışanının sorduğu sorudan sonra işler iyice kızıştı ve Zuckerberg, "Gerçekçi olmak gerekirse muhtemelen şirkette burada olmaması gereken bir grup insan var" dedi. Zuckerberg'in bu cevabı karşısında çalışanların bir kısmı şaşkına dönerken, bir kısmı Zuckerberg'e hak verdi.
Çalışanların bulunduğu mesajlaşma platformunda ise çalışanlardan bazıları, "Mark az önce bu şirkette buraya ait olmayan bir grup insan olduğunu mu söyledi?" diye sordu. Diğer bir grup çalışan ise Mark Zuckerberg'in bu tavrını doğru bulduğunu söyledi. İçlerinden biri, "Bu savaş zamanı, savaş zamanı bir CEO'ya ihtiyacımız var" diye yazdı.
Meta sözcüsü Joe Osborne The Verge'e verdiği demeçte, "Kalıcı bir etkiye sahip olmak isteyen herhangi bir şirket, disiplinli bir önceliklendirme uygulaması ve hedeflere ulaşmak için yüksek düzeyde bir yoğunlukla çalışmalı. Bu çabalarla ilgili raporlar, bu odakla ve çalışma tarzımız hakkında zaten kamuoyuyla paylaştığımız bilgilerle tutarlı" dedi.
30 Haziran toplantısında yaşananlar ise çalışanların bir kısmını oldukça etkiledi. Şirketin pazarla ilgili zorluklarla uğraşırken, şirket çalışanlarının Meta'nın üst yönetimine olan inancını kaybettiği de dedikodular arasında. Yapılan bir ankette Meta çalışanlarının sadece yüzde 39'unun şirketin geleceği hakkında iyimser olduğunu söylemesinin ise bunu kanıtlar nitelikte olduğu vurgusu yapıldı.