17.12.2022 - 12:14 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Doğu Akdeniz krizinde bir yandan silahlanan, bir yandan da Türkiye'nin F-16 satın almasının önüne geçmeye çalışan Yunanistan, bir kez daha müttefiklerini arkasına alıp Ege Denizi'nde tehlikeli bir hamleye girişti.
Ankara'nın NATO müttefiki ABD'den 40 adet yeni F-16 jeti ve 80 adet modernizasyon kiti satın almasında teknik görüşmeler tamamlandı. Savaş uçaklarının satışında hiçbir engelin bulunmadığı savunma bütçesi NDAA da Kongre'den onay aldı.
2020 yazından bu yana Fransa'dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın alan, İsrail'den insansız hava araçları kiralayan Atina yönetimi, ABD'den F-35 almak için resmen başvurdu.
ABD ordusuyla neredeyse her hafta bir tatbikat yapan Yunanistan için bu haftanın adreslerinden biri, Girit Adası'ndaki ünlü Suda Üssü'ydü. İki ülkenin özel kuvvetler askerlerin yer aldığı 'terör' tatbikatını, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ile ABD'nin Atina Büyükelçisi George J. Tsunis birlikte izledi.
Yunan medyası, Türkiye'nin faaliyetlerini ciddiye alan Atina yönetiminin Revythoussa'daki petrol tesislerine gerçekleşecek muhtemel bir saldırıya karşı ABD ve Yunan komandolarının gövde gösterisi yaptığını yazdı.
Yunan Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki bilgilere göre, ABD ordu birlikleriyle gerçekleşen tatbikatlar Attika ve Saronik körfezlerinde tam 11 gün sürdü.
Amerikan ve Yunan ordularının Girit çevresindeki hamlesini 'Operasyon 'Libya': Türklerin Akdeniz'deki gerilim planı' başlığıyla sunan CNN Yunanistan, bugün özel bir haber yayımladı.
'Denizaltı avı / Ankara'yı kızdıran Yunan-Fransız tatbikatı' başlıklı haber, Türkiye'nin Doğu Akdeniz planlarını engellemeyi hedefleyen Atina ve Paris'in Ege Denizi'nde gizli bir işbirliği yaptığını yazdı.
Ege Denizi'nin 'en sıcak' bölgelerinden birinde gerçekleşen gizli operasyonun yeri, Girit ve Türkiye arasında kalan Kerpe Adası (Karpathos) çevresiydi. Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle'den havalanan bir gözetleme uçağı ile Yunan ordusuna ait 209 model bir denizaltının konumları, Pazartesi günü Kerpe çevresinde kesişti.
Fransız uçağı, Kerpe'nin güneydoğusunda periskopik derinliğe dalan Yunan denizaltısının konumunu ses şamandıraları kullanarak bulmayı denedi. Daha sonra 209 model denizaltı kaçış manevralarına başladı, uçakla irtibatını koparıp bir kez daha saklandı.
Karakteristik bir Casex-model senaryosunun sahnelendiğini kaydeden CNN Yunanistan, Fransız uçağının Yunan denizaltısını bulmak için 'zor' saatler harcadığını belirtip Yunan donanmasının Ege'nin dibinde kimin hakim olduğunu bir kez daha gösterdiğini yazdı.
Kerpe açıklarındaki 'gizli' operasyonun Türkiye'ye bir mesaj olduğu yorumunu yapan televizyona göre, Fransızlar birçok müttefikin yaklaşırken iki kez düşüneceği yerlerde bile Yunanistan'ın yanında olduklarını göstermek istedi. CNN Yunanistan, Fransızların aynı hamleyle Ankara'ya hiç güvenmediklerini de gösterdiklerini ileri sürdü.
Televizyonun haberinde, Türk jetlerinin bölgede uçmasından çekinen Fransız ordusu Yunan hava kuvvetlerinden destek talep etti ve iki F-16 Fransız keşif uçağına Kerpe semalarında eşlik etti.
Fransız uçağını gölge gibi takip eden iki Yunan F-16'sının görüntülerini yayınlayan CNN Yunanistan, Türkiye'ye ait bir CASA CN 235'in bölgeye yaklaşmaya çalıştığını da iddia etti. Yunan jetlerinin Türk uçağının önünü kestiğini savunan televizyon, Kerpe çevresinde uygulanan senaryonun Ankara'yı rahatsız ettiğini de ileri sürdü.
2020'deki krizde Atina'ya destek vermek için uçak gemisi Charles de Gaulle'ü Doğu Akdeniz'e yollayan Fransa, bir kez daha aynı adımı attı. Fransız donanmasının taarruz grubuna liderlik eden uçak gemisi, Yunan ordusuyla birlikte ortak askeri tatbikatların ardından Akdeniz'den Süveyş Kanalı'na girecek ve oradan da Hint Okyanusu'na açılacak.
Türkiye'ye karşı Fransa'dan yeni ve eski Rafale jetleri satın alan Yunanistan, aynı zamanda fırkateynler de temin ediyor. Atina yönetimi, 2020 yazından bu yana silahlanmaya milyarlarca euro harcadı.