29.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
İlk kez Güney Afrika'da keşfedilen, bulaşıcılığı yüksek ve potansiyel olarak aşıya dirençli "Omicron" varyantı nedeniyle yaşanan panik, dünyada seyahat yasağı dalgasına yol açtı. Belçika, İtalya, Hollanda, Çekya ve İngiltere'nin ardından Almanya, Avustralya, İsrail ve Hong Kong'da da Omicron varyantı vakaları tespit edilirken, Avusturya'da bir şüpheli vaka olduğu belirtildi. Bazı ülkeler bu yüzden seyahat yasaklarını yeniden yürürlüğe koymaya başladı.
Yeni ortaya çıkan varyant nedeniyle yaşanan panik havası sürerken, sınırlarını korumaya alan ve seyahat yasakları açıklayan ülke sayısı da giderek artıyor. Epidemiyologlar, seyahat kısıtlaması kararlarının Omicron'un küresel dolaşımını durdurmak için çok geç alınan bir karar olabileceğini söylese de, İsrail, dün geceden itibaren 14 gün boyunca tüm yabancıların ülkeye girişini yasakladı ve varyantın yayılmasını kontrol altına almak için terörle mücadele telefon izleme teknolojisini yeniden devreye soktu.
YASAKLAR, YENİDEN...
Avustralya ise, 9 Güney Afrika ülkesinden yabancı vatandaşların girişini yasakladı, söz konusu ülkelerden dönen Avustralya vatandaşlarının 14 günlük karantinaya alınacağını duyurdu.
Japonya ve İngiltere de seyahat kısıtlamalarını daha fazla Afrika ülkesini kapsayacak şekilde genişletirken, İngiltere, ülkeye gelenlerin varışlarının ikinci gününde PCR testi yaptırmaları ve negatif bir sonuç alana kadar kendilerini tecrit etmeleri gerektiğini açıkladı. Gelecek haftadan itibaren İngiltere'de mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında da maske takma zorunluluğu geliyor.
Bununla birlikte İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid'in, Cuma günü seyahat yasağı konana kadar Güney Afrika'dan gelen yolcuların havaalanlarında test edilmeden normal bir şekilde ülkeye girdiğini açıklaması da tüm dünyayı endişelendirdi. Dünyanın en işlek seyahat destinasyonlarından olan İngiltere'den gelen bu açıklama, bazı Avrupa ve Afrika ülkelerinden yolcular için karantina tedbirlerini sıkılaştıran İsviçre'nin sınırlarını İngiliz vatandaşlarına kapatmasına neden oldu. İspanya da aşısız İngilizlerin ülkeye girişini yasakladı.
Yeni Kovid-19 kuralları kapsamında zorunlu ihtiyaç maddesi satmayan mağazalar, restoranlar, barlar ve kültür mekanlarının saat 17.00'den sabah 5'e kadar kapalı tutulduğu Hollanda'da, kısıtlamalar nedeniyle pek çok kentte protestolar sürerken, olası yaralanmalar ve hastanelerin kalabalıklaşmasını önlemek adına yeni yıl kutlamalarında havai fişek atılması yasaklandı.
Öte yandan Letonya’daki ziyaretinde konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Bilim insanlarının Omicron varyantı hakkındaki tam resmi görmeleri için 2-3 haftaya ihtiyacı var” dedi. BioNTech ile yapılan alım sözleşmesini hatırlatan Leyen, “BioNTech-Pfizer’in 100 günde aşısını drıruma adapte etmesi gerekiyor” diye konuştu.
‘GEREKSİZ PANİKLİYORSUNUZ’
Omicron varyantını keşfeden doktor olan Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı Angelique Coetzee, başta İngiltere olmak üzere pek çok ülkenin “gereksiz yere paniklediğini” ve semptomların “son derece hafif” olduğunu öne sürdü.
Coetzee, varyantla ilk kez 30’lu yaşlarının başlarında olan, yorgunluk ve hafif baş ağrısı şikayeti bulunan ancak olağan koronavirüs semptomlarının hiçbirini göstermeyen bir adamda karşılaştığını söyledi. Coetzee, “Güney Afrika’da klinik olarak gördüğümüz şey, merkez üssünde olduğumu unutmayın, son derece hafif vakalar. Bence bu vakalar zaten var ama bilmiyorsunuz, bu aşamada kesinlikle gereksiz panikliyorsunuz. Ancak, iki hafta sonra belki farklı bir şey söyleriz” dedi. Ayrıca, Coetzee, Kovid-19 hastalarının bir dizi garip semptomla başvurduğunu ilk olarak bu ayın başlarında fark ettiğini ve Güney Afrika aşı danışma komitesini 13 Kasım’da bilgilendirdiğini belirterek, Omicron vakalarının koku alma duyularını kaybetmediklerine dikkati çekti.
71 TÜRK TAHLİYE EDİLDİ
Kovid-19’un yeni varyantı Omicron nedeniyle bazı Afrika ülkeleriyle uçuşların durdurulmasının ardından Türkiye’ye dönemeyen 71 Türk vatandaşı için tahliye seferi düzenlendi. 71 yolcu, Türk Hava Yolları’nın tahliye seferleriyle Güney Afrika’nın Cape Town ve Johanneburg kentlerinden yurda getirildi.
ATAMAYI ‘CAMEKANIN ARDINDA’ YAPTI
Çekya’da 8-10 Ekim'de düzenlenen genel seçimlerin ardından Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan Devlet Başkanı Milos Zeman, önceki gün taburcu olmasının ardından gerçekleştirilen törende, seçimi kazanan Spolu İttifakı'nın adayı Petr Fiala'nın başbakan olarak atamasını özel bir cam bölmenin içinden yaptı. Zeman, Lany Sarayı’ndaki tören sırasında camlı bölmeye tekerlekli sandalyesiyle getirildi. Seçim sonrası sürecin işletilmesi için yetkilerini kullanması gereken Zeman'ın, 46 gün hastanede tedavi görmesi, ortaya çıkan belirsizlik nedeniyle ülkede tartışmalara neden olmuştu.