05.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
ABD’nin Massachusetts eyaletinde yaşayan Slayman’ın ameliyattan iki hafta sonra evine döndüğü belirtildi. Massachusetts Genel Hastanesi’nde 16 Mart’ta 4 saatlik ameliyat geçiren Slayman, “Durumum yeni bir başlangıcı işaret ediyor. Diyalizden kurtulmanın sevincini yaşıyorum” dedi.
Slayman’ın taburcu edilmesi önemli bir dönüm noktası kabul ediliyor. Genetiği değiştirilmiş domuzlardan organ nakletmeye yönelik daha önceki iki girişim başarısız olmuştu. Doktorlara göre, Slayman’a nakledilen böbrek düzgün çalışıyor, idrar üretiyor, kandaki atıkları uzaklaştırıyor ve vücut sıvılarındaki dengeyi koruyor. Nakil böbrek, 69 genetik değişikliğin yapıldığı, insan genleri eklenen bir domuzdan alındı.
ORGAN KRİZİNE ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?
Yeni domuz böbreği, Cambridge merkezli ilaç şirketi eGenesis tarafından "zararlı domuz genlerinin çıkarılıp yerine bazı insan genlerinin eklenmesi" sayesinde nakledilebildi.
Naklin arkasındaki ekip bunu, dünyadaki organ sıkıntısına potansiyel bir çözüm sağlayabilecek "tarihi bir adım" olarak değerlendirdi.
Ameliyatı gerçekleştren doktorlardan Winfred Williams, "Bu teknolojik ilerlemeden kaynaklanan bol miktarda organ tedariki, nihayet sağlıkta eşitliği sağlamak ve ihtiyacı olan tüm hastalara böbrek yetmezliğine karşı en iyi çözümü sunmak için çok ileri gidebilir" dedi.
Türkiye Organ Nakli Vakfı, dünya çapında yaklaşık 1 milyon hastanın organ beklediğini söylüyor. ABD'de United Network for Organ Sharing ise bu sayının onda birinden fazlasının Amerikalı hastalardan oluştuğunu belirtiyor.