20.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Örgüt geçen yıl dünya genelinde krizlerin yaşandığı bölgelerde 10 milyondan fazla çocuğun evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Kuruluş, geçen yıl günde 29 bin çocuğun daha kendi ülkelerinde yerlerinden edildiğini ya da başka bir ülkeye kaçmak zorunda kaldığını tespit etti. Save the Children’ın Küresel İnsani Yardım Direktörü Gabriella Waaijman şunları söyledi:
Tekrar tekrar yaşıyorlar
“Dünya çapında 73 kişiden 1’i ister çatışma ister iklime bağlı felaketler nedeniyle zorla yerinden edilme nedeniyle evinden uzakta yaşıyor; bu oran son 10 yılda neredeyse 2 katına çıktı. Aynı çocuğun tekrar tekrar evini terk etmek zorunda kaldığı çoklu yerinden edilme ne yazık ki Gazze, Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi yerlerde pek çok çocuk için bir normdur. İstatistikler çok etkileyici olsa da yerinden edilmiş bir çocuk sadece bir sayı değildir. Bildiği her şeyi geride bırakmak zorunda kalmadan önce büyük olasılıkla hiçbir çocuğun görmemesi gereken türden bir şiddete veya yıkıma tanık olan bir çocuk. Çocuklar evlerini kaybettiklerinde neredeyse her şeylerini kaybederler; sağlık hizmetlerine, eğitime, gıdaya ve güvenliğe erişim gibi.’’
‘Savunmasızlar’
Aralık 2023 itibarıyla yaklaşık 890 bin çocuğun Gazze’deki evlerini terk ettiğini ortaya koyan örgüt, geçen yıl sonunda Gazze’de sadece 10 hafta içinde yerinden edilenlerin genel nüfusa oranının dünya genelinde kaydedilen en yüksek oranlardan biri olduğunu belirtti. Nüfusun yaklaşık yarısının 18 yaşın altında olduğu Gazze’deki çocuklar, yerinden edilmenin hızı nedeniyle özellikle savunmasız durumda kaldı.