21.11.2023 - 15:39 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Dünya gündemine sık sık arkeologların bulduklarıyla giren Güney Amerika ülkesi Peru, bu kez başkent Lima'daki bir futbol sahası yakınlarında eşine az rastlanır bir keşfe sahne oldu.
Peru Kültür Bakanı Leslie Urteaga, başkent Lima'nın kalbinde gerçekleşen keşfin fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Uluslararası haber ajansı AP de, Lima'daki keşfin fotoğraflarını dünyaya geçti.
Bir grup arkeolog, Lima'da yaklaşık İspanyol öncesi döneme ait bir piramidin içinde beş adet mumyaya ulaştı. Yaklaşık 1000 yaşında olduğu tahmin edilen mumyalar, dört çocuk ve bir yetişkine ait. Kalıntıların yanında pamuklu kumaşlar, seramikler ve dacsalar vardı.
Bilim insanları, ilk inceleme sonuçlarına göre mumyaların Inka'lardan önce Peru'da hüküm süren Ichma'lardan kaldığını belirledi. Wari İmparatorluğu'nun dağılmasıyla Milattan Önce 1100'lü yıllarda oluşan Ichma kültürü, 1469'daki Inka fethine kadar devam etti.
Huaca Florida adlı bölgede bulunan mumyaların yanı sıra arkeologlar 3 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen bir merdiven de keşfetti. Daha yaşlı olan merdivenin Manchay dönemine ait olduğu sanılıyor.
Manchay'ler, güneşin doğuşunu işaret eden U şeklinde inşa edilmiş tapınakların inşasıyla ilişkilendiriyor.
Peru Kültür Bakanı Urteaga, mumyaların bulunduğu noktayı kültürlerin birbiriyle örtüştüğü bir yer olarak tanımladı ve başkentin tarihi semti merkezinde yer alan Rimac semti için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.
Rimac, UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor.
Bilim insanları, keşfettikleri dört çocuk ve bir yetişkine ait mumyaları tarihi alandan çıkarıp laboratuvarda kapsamlı şekilde inceleyecek.
Laboratuvar araştırması mumyaların kesin yaşını bilmeyi ve ölümlerine dair detayları bilmeyi sağlayacak, yanı sıra hangi malzemeler kullanıldığı da ortaya çıkacak.