01.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Rusya'nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü işgal harekatı sürerken, tüm dünyanın gözü, taraflar arasında Belarus’ta yapılacak görüşmeye odaklanmıştı. Dün, Ukrayna-Belarus sınırında, Pripyat Nehri yakınında (Çernobil yakınlarında) Belarus'un ev sahipliğiyle gerçekleşen görüşmede somut sonuç çıkmazken, heyetlerin bir kez daha görüşme için anlaştığı açıklandı.
Dün yerel saatle 12.00'de gerçekleşmesi beklenen görüşme, yaklaşık 1.5 saat gecikmeyle başlarken, görüşmenin başlangıcında Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey kısa bir konuşma yaptı. Katılımcıların kendisini güvende hissedebileceğini belirten Makey, "Toplantının düzenlenmesiyle ilgili her türlü istek ve önerileriniz kabul edilecek, yerine getirilecektir. Sonucu bekliyoruz" diye konuştu.
Geniş katılımlı
Görüşmeye Rusya adına katılan ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Danışmanı Vladimir Medinskiy başkanlığındaki heyette, Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ve Rusya'nın Minsk Büyükelçisi Boris Grızlov yer aldı.
Ukrayna heyetinde ise iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Donbas'ta çözüm için temas grubu Ukrayna Heyeti Başkan Yardımcısı Andrey Kostin, Kırım Tatarlarından Ukrayna Milletvekili Rustem Umerov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Nikolay Toçitskiy hazır bulundu.
6 saat sürdü
Her iki heyet arasındaki görüşme, beklenenden uzun, yaklaşık 6 saat sürdü. Heyetler, ateşkesin sağlanması için önümüzdeki günlerde ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı. Heyetlerin, istişareler için başkentlerine geri döndüğü kaydedildi.
Zelenskiy’nin danışmanı Mihail Podolyak, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Rusya’nın hala aşırı derecede ön yargılı olduğunu söyledi. Podolyak, “Rusya tarafı, ne yazık ki, hala başlattığı tahripkar sürece dair ön yargılı bakışını sürdürüyor” dedi.
Rus heyetine başkanlık eden Medinskiy ise, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” ifadelerini kullandı. Medinskiy, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısının önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşeceği bilgisini paylaştı.
Belarus Dışişleri Bakanı Vlaimir Makey de “Heyetlerin kapanış açıklamalarından, temkinli ve iyimserlik uyandıran bazı anlaşmalara varıldığını görebilirsiniz” açıklamasını yaptı.
‘Mriya’ ağır hasar aldı
Havacılık tarihinde önemli yere sahip olan ve “dünyanın en büyük kargo uçağı” olmasıyla ünlenen "Antonov AN-225” tipi “Mriya” adlı kargo uçağının, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Gostomel havaalanında Rus saldırısından ciddi hasar gördüğü açıklandı. Ukrayna dilinde “rüya” anlamına gelen “Mriya”nın kullanılamaz hale geldiği belirtilirken, tamirinin en az 3 milyar dolara mal olacağı belirtildi. 1985-1988 arası Ukrayna'da tasarlanıp bir adet üretilen AN-225'in ilk üretilme amacı, Sovyetler Birliği’nin uzay yörünge araçlarını taşımaktı. Ancak üretimin ardından uzay programı aksadı ve uçak atıl kaldı. Kargo uçağı olarak elden geçirilen ve ilk uçuşunu 21 Aralık 1988’de gerçekleştiren AN-225'in, pek çok rekoru bulunuyor. Uçak, Ekim 2021'de yakıt ikmali için İstanbul’a da gelmişti.
AB Ukrayna ile ‘birlik’ olacak
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 6. güne girerken, Kiev yönetimi, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım için adım attı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün "Avrupa Birliği'ne, yeni özel prosedür kapsamında Ukrayna'nın derhal katılımı için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullanıp, resmi başvuru dilekçesini imzalarken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’yı AB içinde görmek istediklerini belirtti. Von der Leyen, “Ukrayna bize ait, bizden biri ve aramızda görmek istiyoruz" dedi.
Buna karşılık AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Birliğin genişlemesine yönelik 27 üye arasında farklı görüşlerin olduğunu vurguladı ancak Ukrayna’nın AB üyeliğini görüşeceklerini bildirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Ukrayna'nın AB'den istihbarat desteği talep ettiğini, AB'ye üye ülkelerin Ukrayna'ya ikili askeri desteği artarak sürdürmekte kararlı olduğunu açıkladı.
Şimdi de Rusya hava sahasını kapattı
Başta Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere 20’den fazla ülkenin Rusya’ya hava sahasını kapatma kararını almasının ardından, bu kez Rusya’dan hava sahasını kapatma misillemesi geldi. Rus “RT” haber sitesinin Rusya Federal Hava Ulaşım Ajansı’na dayandırdığı haberine göre, Moskova Batılı ülkelere misilleme yaparak 36 ülkeye hava sahasını kapattı. Hava sahasını kapattığı ülkeler arasında Almanya, İspanya, İtalya, Kanada ve Fransa da bulunurken, Türkiye bu ülkeler arasında yer almadı. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün gerçekleştirdiği kabine toplantısında, Batıyı “Yalanlar İmparatorluğu” olarak niteleyerek, kabine üyeleriyle uluslararası yaptırımlara karşı atılması gereken adımları tartıştı.
Macron diplomasiye geri döndü
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hafta başında Kiev ve Moskova arasında telefon diplomasisine yeniden başladı. Macron, Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'nin talebi üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun bir telefon görüşmesi yaparken, Rus lidere, uluslararası topluluğun "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını durdurması ve derhal ateşkesin sağlanması" yolundaki taleplerini ilettiği belirtildi. Macron'un ayrıca Putin'den, "sivillere ve bölge sakinlerine yönelik tüm saldırıların durdurulması, tüm sivil altyapının korunması ve özellikle Kiev'in güneyindeki yollarda erişim noktalarının güvenli hale getirilmesini" istediği kaydedildi. Putin’in ise ateşkesin şartları olarak “Kırım’ın Rus toprağı olarak tanınması” ve “Kiev’in tarafsız statüsünün” kabul edilmesi gerektiğini söylediği bildirildi.