DünyaCesedi balıklara yem olacak

Cesedi balıklara yem olacak

05.09.2008 - 13:13 | Son Güncellenme:

İdam cezası alan mahkumun cesedi önce dondurulacak sonra balıklara verilecek.

Cesedi balıklara yem olacak


ABD'nin Teksas eyaletinde bir idam mahkumu, ölüm cezalarına olan tepkisini göstermeyi amaçlayan bMarco Evaristti adlı sanatçının yeni çalışmasına 'balık yemi' olarak katkıda bulunacak.

Gene Hathorn adlı mahkum, 1985'te babası, üvey annesi ve üvey kardeşini öldürmekten idam cezasına çarptırılmış. O tarihten bu yana idamını bekleyen 47 yaşındaki mahkum, cezasının iptali için yaptığı üçüncü temyiz başvurusunun da reddi halinde yakın zamanda idam edilecek.

Hathorn'un idam edilmesi durumunda, ölümünün ardından cesedinin vasisi olarak atadığı Evaristti, önce mahkumun bedenini donduracak, daha sonra ise toz haline getirecek.

Evaristti, ABD'de sergilemeyi planladığı çalışmasının son kısmında ise, eserini görmeye gelen ziyaretçilere Hathorn'un tozlarından yapılmış balık yemlerini dağıtacak, ziyaretçiler de içerisinde yüzlerce Japon balığının bulunduğu tankın başına geçip balıkları besleyecek.

Uzmanlar, Evaristti'nin böylesine aykırı bir çalışma için Hathorn'un bedenini kullanıp kullanamayacağı konusunda şüpheli olduklarını söylerken, Teksas Adalet Departmanı'ndan yapılan açıklamada, idam mahkumlarının, ölümlerinin ardından cesetlerinin ne şekilde ortadan kaldırılacağıyla ilgilenecek bir kişi belirlemeye yasal olarak hakları bulunduğunu açıkladı.

Evarestti, ilk olarak geçtiğimiz Nisan ayında Livingston hapishanesinde buluştuğu Hathorn'un çalışmasına ilham kaynağı olduğunu, zira mahkumun dava kayıtlarında 'insan süprüntüsü' olarak adlandırıldığını kaydetti.

Sanatçı, bu terimden yola çıkarak Hathorn'u balık yemi yapmaya karar verdiğini söylerken, yine de mahkumun yeni bir temyiz davası açabilmesine yardımcı olmak için para topladığını ifade etti.

Evarestti, Ağustos ayı başlarında da, 15 idam mahkumunun, ölecekleri gün giymeleri için hazırlanan elbiselerden oluşan 'Son Moda' adlı kreasyonunu tanıtmıştı.

Şili doğumlu sanatçı, adından ilk olarak 200 yılında Danimarka'daki Trapholt Sanat Müzesi'ne koyduğu blender'larla söz ettirmişti. Sergiyi ziyaret eden sanatseverler, içlerine birer adet Japon balığı konulmuş blender'ları dilerlerse çalıştırarak balıkları öldürebiliyordu.

Haberin Devamı

Kaynak: gazeteport