Dünya Bolivya'da darbeciler yenildi, cunta liderine kelepçe takıldı!

Bolivya'da darbeciler yenildi, cunta liderine kelepçe takıldı!

27.06.2024 - 08:40 | Son Güncellenme:

Halkın darbe girişimine karşı sokağa döküldüğü ülkedeki gerilim dolu saatler, general Zuniga'nın yakalanmasıyla son buldu. Dünya Güney Amerika ülkesinden gelen fotoğrafları konuşuyor.

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da Çarşamba günü tanklar ve zırhlı araçlar sokaklara çıktı, darbe girişimini dünya soluğunu tutarak takip etti. Darbeci askerler başkent La Paz'da birçok önemli hükümet binasının yer aldığı Murillo Meydanı'nı ele geçirdi, yanı sıra başkanlık sarayına baskın düzenledi.

Haberin Devamı

Darbecilerin başkanlık sarayının etrafını sardığı sırada, Bolivya hükümetinden bakan Maria Nela Prada, Facebook hesabında pencereden kaydettiği bir videoyu "Halkın sarayındayım. Gördüğünüz gibi burası silahlı tanklar ve birliklerin ele geçirdiği Murillo Meydanı" notuyla paylaştı.

Bolivyada darbeciler yenildi, cunta liderine kelepçe takıldı

Bolivya'nın yönetimsel başkenti La Paz'ın merkezinin ele geçirilmesi üzerine cuntanın lideri genelkurmay başkanı Juan Jose Zuniga ortaya çıktı. "Bu vatanı kurtaracağız" diyen darbeci general, hapisteki eski Bolivya lideri Jeanine Anez de dahil olmak üzere 'siyasi mahkumların' serbest bırakılacağını söyledi.

HALKA 'MEYDANLARA ÇIKIN' ÇAĞRISI

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce ise darbe girişimine karşı halkı meydanlara çağırdı, "Demokrasiye sahip çıkan belediye başkanlarına, valilere ve polis müdürlerine teşekkür ediyoruz. Demokrasiye sahip çıkan halkımızı selamlıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bolivyalılar darbeyi engellemek için sokağa döküldü, La Paz sokaklarında cuntaya karşı çıkan halka biber gazı ve tazyikli su sıkıldığı görüldü.

1/16

2/16

3/16

4/16

5/16

6/16

7/16

8/16

9/16

10/16

11/16

12/16

13/16

14/16

15/16

16/16

ÇIĞLIKLARLA BİTEN VİDEO

Murillo Meydanı'na inen isimlerden biri, La Paz belediye başkanı Ivan Arias'tı. Darbe girişimini dehşetle karşıladığını belirten belediye başkanı Arias, "Ben kurşunlardan korkmuyorum, insanların yaralanmasından endişe ediyorum" dediği videoyu sosyal medyadan paylaştı.

Kayıttaki dikkat çeken ayrıntı, video görüntüsünün insanların çığlık atmasıyla bitmesiydi.

TÜRKİYE VE BİRÇOK ÜLKE ANINDA KINADI

Güney Amerika ülkesinde gerilim her geçen dakika tırmanıyordu, bu sırada aralarında Türkiye, İspanya, Brezilya, İran, Kolombiya, Meksika, Venezuela gibi ülkelerden darbe girişimini kınayan açıklamalar geldi. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de cuntayı resmen kınadı, ABD ise yalnızca sükunet çağrısında bulundu.

Bolivya lideri Arce, cuntanın başındaki Juan Jose Zuniga yerine general Jose Wilson Sanchez'i orduya komutan olarak atadı.

Bolivyada darbeciler yenildi, cunta liderine kelepçe takıldı

CUNTA LİDERİ YAKALANDI

General Jose Wilson Sanchez'in emriyle darbeye karışan askerler tarihi Murillo Meydanı'ndan birliklerine geri dönmeye başladı, La Paz sokaklarında kontrol polislere geçti.

Polis ekipleri cuntanın lideri Zuniga'yı yakalayıp gözaltına aldı, ellerine kelepçe taktı.

Haberin Devamı

GÖREVDEN ALINACAKTI

Bolivya Devlet Başkanı Arce, darbe girişiminin bastırılmasıyla hükümet sarayının balkonundan halka seslendi, "Kazandığımız demokrasiyi hiç kimse elimizden alamaz" dedi.

Bolivya lideri Arce ayrıca, darbe girişiminden önce general Zuniga'nın görevden alınmasının planlandığını da ekledi.

KRİZİN ODAK NOKTASI EVO MORALES

Peki Paraguay'la birlikte denize kıyısı olmayan iki Güney Amerika ülkesinden biri olan Bolivya'daki karışıklığın odağında ne var? 12 milyon nüfuslu ülkede tansiyon, sski devlet başkanı Evo Morales'in gelecek sene yapılacak seçimlerde, eski müttefiki Arce'ye karşı yarışmayı planladığını duyurmasıyla yükseldi. Morales, 2019 seçimlerine hile karıştırıldığı iddiaları üzerine yapılan protestoların ardından genelkurmay başkanının kendisini istifaya çağırması üzerine başkanlıktan ayrılmıştı.

Sonraki günlerde istikrarsızlığın hakim olduğu Bolivya'da, Luis Arce bu dönemin ardından başkan seçildi.

Aradan geçen yıllarla birlikte, eski müttefikler Arce ve Morales bu kez rakibe dönüştü.

Darbe girişimin başındaki general Zuniga da, Morales'in bir kez daha aday olmasına karşı çıkıyordu. Halihazırda tutuklu olan general Zuniga, zırhlı araçların La Paz sokaklarını ele geçirdiği dakikalarda televizyona çıkıp, 2025'teki seçimlerde yeniden aday olması halinde eski başkan Evo Morales'i tutuklayacağını söylemişti.

Yazarlar