03.11.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Yazdığı şarkıcı biyografileriyle tanınan İngiliz yazar Philip Norman, ünlü İngiliz müzik grubu Beatles’ın menajerleri Brian Epstein tarafından nasıl yaratıldığını anlattı. Geçmişte Beatles ile ilgili birçok kitap yazan Norman, “Daily Mail” gazetesindeki yazısında, bu hafta Epstein’i konu alan “Midas Man” filmi yayınlansa da menajerin yıllarca müzik tarihinin tozlu sayfalarında kaldığını söyledi. Norman, Beatles’ı keşfeden ve onlarla popüler müziğin gidişatını değiştiren Liverpool’lu plak satıcısı Epstein gibi bir pop menajerinin daha önce hiç olmadığını ifade etti. Yazar, Epstein’in Beatles’ın menajerliğini 1962’de devraldığında farklı saç tipleri ve eksantrik repertuvarlarıyla “tuhaf” olan gruba inancının anlaşılamadığını belirtti. Epstein’in grubun bir gün “Elvis Presley’den daha büyük” olacağı açıklaması küçümsemeyle karşılanmıştı.
İmajlarını baştan yarattı
Ancak Epstein kusursuz bir “terzi” gibi Beatles’ın Liverpool’lu 4 üyesi John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr’a yeni imaj oluşturdu. Grubun müthiş müzik dehası vardı. Ne var ki Epstein, Beatles’a özel dikim takım elbiseler giydirerek yeni imaj kazandırmasaydı ve dört Liverpool aksanlı gence zarafet vermeseydi, müzikleri sadece Liverpool barlarıyla striptiz kulüplerinde duyulacaktı. Nitekim Beatles menajerleri sayesinde 2 yıl sonra müzikte zirveye çıktı. O zamana kadar pop şarkıcılarının menajerleri, saf gençleri acımasızca sömüren kişilerdi. Ancak işinin hakkını veren Epstein’in idaresindeki Beatles sayesinde “pis Viktorya dönemi Liverpool’u” İngiltere’nin en moda şehirlerinden birine dönüştü. Liverpool aksanıysa “zarafetin” simgesi oldu. Ama kıymeti bilinmeyen Epstein’e bir ödül bile verilmedi.
Brian Epstein (ortada) 1963’te Beatles üyeleri Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney ve John Lenon ile.
Amerikan pop’unu ‘öldürdüler’
Beatles üyelerinin menajerleri Brian Epstein’e olan güveni mutlaktı. Grup, Epstein’in önlerine koyduğu herhangi bir kağıt parçasını okumadan imzalardı. Epstein, Beatles’ı 72 milyonluk ulusal bir televizyon izleyicisine çalmak üzere ABD’ye götürdüğü Şubat 1964’te zirveye yükseltti. Bu adımdan sonra, Epstein’in yarattığı Beatles imajındaki şık takım elbise ve gruba özel tasarlanan yüksek topuklu Chelsea botlar giyen çok sayıda İngiliz grup, tüm Amerikan popçu neslini yok eden kültürel bir istilayla ABD’ye akın etti. Beatles’a özenen İngiliz 4’lü gruplar sahte Liverpool aksanlarıyla Beatles şarkılarını andıran parçalar söyledi.
Sonu ‘acı’ bitti
Yazar Norman, Beatles’ın turneyi bırakıp stüdyo albümleri yapmaya odaklanmaya karar vermesinden sonra hayatı tersine gitmeye başlayan menajerleri Brian Epstein’in uyuşturucu, alkol ve kumar batağına saplandığını söyledi. Epstein, 1967’de 31 yaşındayken evinde ölü bulunduğunda ölüm nedeni “yanlışlıkla” aşırı dozda uyku ilacı olarak kayda geçti. Ancak Epstein’in yatağının başında intihar notu bulunduğunu söyleyen Norman, bu bilgiyi ailesinin isteğiyle Beatles’ı anlatan “Shout!” adlı kitabında kullanmadığını açıkladı.
McCartney, Lennon’ın evliliğini kurtarmış
Beatles’ın üyesi John Lennon’ın 1969’dan 1980’de öldürülene kadar evli olduğu Yoko Ono ile ilişkisini, grubun bir diğer ismi Paul McCartney’nin “kurtardığı” ortaya çıktı. Çiftin arkadaşı Elliot Mintz, ikonik aşıklar Lennon ile Ono’nun 1970’li yıllarda ihanet nedeniyle ayrıldığını söyledi. Lennon’ın bir partide başka bir kadınla flört etmesi üzerine Ono’nun müzisyeni evden kovduğunu belirten Mintz, “McCartney aralarını buldu” dedi.