DünyaBatan yatta casus alarmı

Batan yatta casus alarmı

23.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İngiliz teknoloji milyarderi Mike Lynch ile birlikte 7 kişinin öldüğü batan süper yattaki kasalarda kilitli devlet verilerini, yabancı ülkelerin ajanlarının ele geçireceği endişesiyle alarm verildi!

İtalya’nın Sicilya açıklarında 19 Ağustos’ta batan “Bayesian” adlı 40 milyon dolarlık (1,4 milyar TL) süper yatta İngiliz teknoloji zengini Mike Lynch ile birlikte yedi kişi ölmüştü. Halen deniz dibinde olan 56 metrelik yatın batmasıyla ilgili adli soruşturma sürerken, Bayesian’daki kilitli kasalarda bulunan ve bazı Batılı devletlere ait hassas istihbarat verilerini içeren diskleri, Rusya ve Çin gibi yabancı ülkelerin ajanlarının ele geçirebileceği bildirildi. Yata dalış yapan uzman dalgıçların savcılığı uyarmasıyla İtalya’nın deniz altında ve üstünde ek güvenlik önlemleri aldığı belirtildi.

Haberin Devamı

TEŞKİLATLARLA İLİŞKİLİYDİ

CNN International’in haberine göre, İtalyan savcılar, soruşturmada görev alan kaynakların verdiği bilgiler dolayısıyla, Bayesian yatının kilitli kasalarında, bir dizi Batılı istihbarat servisleriyle bağlantılı son derece hassas veriler olduğunu düşünüyor. Mike Lynch’in kurduğu “Darktrace” (Karanlık iz) adlı siber güvenlik şirketi de dahil olmak üzere çeşitli şirketleri aracılığıyla İngiliz, ABD ve diğer Batılı ülkelerin istihbarat servisleriyle ilişkisi olduğu bildiriliyor. Nisan ayında ABD’li sermaye şirketi Thoma Bravo’ya satılan Darktrace’in kayıtlarına göre, Lynch, İngiltere’nin eski başbakanları David Cameron ile Theresa May’e de bilim, teknoloji ve siber güvenlik konularında danışmanlık yapmıştı.

Haberin Devamı

Batan yatta casus alarmı

GİZLİ KASALAR SU GEÇİRMİYOR

İtalyan bir yetkili, uzaktan kameralara sahip uzman dalgıçların deniz dibindeki “Bayesian” adlı yatta, su geçirmez kilitli kasalar gördüğünü söyledi.

Mike Lynch’in eşine ait yattaki bu kasalarda Batılı ülkelerin çok gizli istihbarat bilgilerini içeren iki süper şifreli sabit disklerin saklandığı düşünülüyor. Batan yattan kurtulan 15 kişiden bazıları da savcılık ifadelerinde, “Mike Lynch bilişim hizmetlerine güvenmediği için yelken açtığı her yerde gizli verileri içeren disklerini yatın güvenli bir bölümünde saklıyordu” demiş. Savcı Ambrogio Cartosio da bilgisayarlar, mücevher ve Lynch’in sabit diskleri dahil yattan hiçbir kişisel eşyanın çıkarılmadığını söyledi.

NASIL ÇIKARILACAĞI GÜVENLİK SIRRI

Dalgıçlar, deniz dibindeki incelemelerini tamamladıktan sonra yattaki 18 bin litre yakıtı dökmeden 473 tonluk Bayesian’ı sudan nasıl çıkaracaklarına dair önerilerde bulunacaklar. Bu önerilerin başında ise Bayesian’ın gizli kasalarındaki istihbarat verilerinin yabancı ajanların eline geçmesini nasıl önleyecekleri yer alacak. Yatı çıkarmanın maliyetini Mike Lynch’in kazadan kurtulan eşi Angela Lynch karşılayacak.

SAVCILIK SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR

19 Ağustos’ta Sicilya açıklarında batan Bayesian yatında Mike Lynch, kızı Hannah Lynch (18), İngiliz bankacı Jonathan Bloomer ile eşi Judi, ABD’li avukat Chris Morvilla ile eşi Neda ve yatın aşçısı Recaldo Thomas’tan oluşan yedi kişi öldü. Yatın kaptanı, güverte görevlisi ve makine dairesi müdürünün zanlı olduğu “cinayet ve ihmalkârlık” iddialarıyla yürütülen cezai soruşturma ise devam ediyor. Mike Lynch’in, ABD’de bir şirketinin değerini fazla gösterdiği suçlamasıyla yargılandığı dolandırıcılık davasında beraat etmesini yatta dostlarıyla kutladığı gece fırtınada battıkları belirtildi. Lynch’in ortağı Stephen Chamberlain da yatın battığı gün İngiltere’de araba çarpmasıyla öldü. Öte yandan yatın üreticisinin de itibar kaybı nedeniyle 250 milyon dolar (8.5 milyar TL) tazminat istediği bildirildi.