05.04.2025 - 06:47 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ve bu ülkenin Avrupa üzerinde yarattığı endişe, ABD’de yeni yönetimin ülkeyi geleneksel koruyucu rolünden uzaklaştırması gibi gelişmelerin eski kıtada ciddi bir karşılık bulduğu gözlemleniyor. Tüm dünyada askeri harcamalar artarken, silah alımının dışında personel gücü için de yükselen bir trend dikkat çekiyor.
Sınırı olan korkuyor!
Avrupa’nın pek çok ülkesinde zorunlu askerlik görevi ciddi biçimde yeniden tartışmaya açılırken, bazıları şimdiden adım atmaya başladı. Nitekim son olarak Polonya Başbakanı Donald Tusk, geçen ay erkekler için askerlik eğitimini zorunlu kılacak bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Litvanya ve Letonya gibi Baltık ülkelerinde kaldırılan zorunlu askerlik geri dönerken, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna’nın dışında, tehdit altında bulunan Gürcistan’ın da uygulamayı geri getirdiği görülüyor. Rusya’ya yakın olan İskandinav ülkelerinde de zorunlu askerlik hizmeti bulunurken, İsveç’in de uygulamaya geri dönmesi dikkat çekiyor.
Polonya ile birlikte önümüzdeki yıldan itibaren Rusya’nın tüm Avrupalı komşuları zorunlu askerliğe geri dönmüş olacak. Doğu ve Kuzey Avrupa ülkelerindeki adımların dışında Batı Avrupa’da dahi tartışmanın alevlendiği görülüyor. Geleneksel olarak refah düzeyi yüksek olan ülke vatandaşlarında ülkeyi savunma isteği düşerken, Batı Avrupa’da bile bu tartışmanın alevlenmesi dikkat çekiyor.
Batı’da istek az
Almanya, Fransa ve İngiltere’de zorunlu askerlik tartışmaları özellikle Ukrayna’daki savaşın ardından ortaya çıktı ve bir süredir devam ediyor. Almanya’da zorunlu askerlik getirilse bile bunun yaratacağı lojistik sıkıntılar ve altyapı eksikliği tartışmanın ana unsurları olarak görülüyor.
İngiltere’de de ordu komutanları, Başbakan Keir Starmer’a zorunlu askerliğin yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunarak ülkenin savunma gücünün yetersiz kaldığını öne sürdü. Ancak böyle bir adım henüz Starmer’ın gündeminde değil. Fransa’da anketler halkın ülkeyi savunma konusunda diğer Batı Avrupa ülkelerinden daha istekli olduğunu gösteriyor. İtalya’da da Matteo Salvini önderliğinde zorunlu askerliğin geri getirilmesi için bir tasarı sunulmuştu.
Zorunluk askerlik tartışmalarının başlamasına neden olan ülke olarak gözüken Rusya’da da askere alımlar son hız devam ediyor. Nitekim son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yılki bahar celbinde yaşları 18-30 arasında değişen 160 bin kadar erkeği orduya çağırdı. Bu, asker sayısını artırmaya hazırlanan ülkede 2011’den bu yana en büyük askeri alım olacak.
Avrupa’da zorunlu askerlik hizmeti olan ülkeler:
İsviçre, Avusturya, Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, Belarus, Ukrayna, Moldova, Yunanistan, Türkiye ve Güney Kıbrıs.
Kadınlar da askere!
Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınların da askere alınması için çalışmalar bulunuyor. Nitekim Norveç ve İsveç’te kadınlara askerlik zorunluyken, Danimarka ve Letonya da bu listeye girmek üzere. Finlandiya, İsviçre, Avusturya, Ukrayna, Estonya ve Litvanya’da ise kadınlara askerlik hizmeti gönüllü olarak mevcut. Güney Kıbrıs’ta yasalaşan tasarıya göre de, yaz aylarından itibaren kadınlar orduda gönüllü görev alabilecek. Özellikle Finlandiya’daki modelin diğer Avrupa ülkelerine model oluşturabileceği ifade ediliyor.
Esra Erol'un kardeşi Eda Erol, Alişan ile nişan atmış bu olay bir dönem magazin gündemine damga vurmuştu. Yeni aşka yelken açan Eda Erol, evlenmeye hazırlanıyor.