DünyaAteşkes için kritik dönemeç

Ateşkes için kritik dönemeç

08.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ile Hamas arasında savaş tüm sertliğiyle sürerken, yeni bir ateşkes konusunda da kritik döneme girildi. İsrail’den heyetlerin Gazze’deki esirlerin geri dönüşünü sağlamak amacıyla Katar’ın başkenti Doha ve Mısır’a gideceği belirtildi. Hamas’ın da, ABD destekli ateşkese dair bazı taleplerini geri çektiği, dolayısıyla ilerleme olabileceği belirtiliyor.

Ateşkes için kritik dönemeç

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail heyetinin, Gazze’deki esirlerin geri dönüşünün sağlanması amacıyla müzakerelere devam etmek üzere bugün Katar’ın başkenti Doha’ya gideceği, bir başka heyetin de aynı gün Mısır’a giderek görüşmeler yapacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ateşkes görüşmeleri hakkında bilgi sahibi olan bir Filistinli yetkili, İsrail’in Katarlılar ile görüştüğünü söylerken, “Hamas’ın yanıtını görüştüler ve İsrail’in cevabını birkaç gün içinde vereceklerine söz verdiler” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, müzakerelerin bu hafta devam edeceğini söylerken, ayrıntılı takvim vermedi.

Gösteriler var

Hamas’ın ABD destekli üç aşamalı ateşkes önerisine, temel taleplerini geri çekerek ilk onayı verdiği kaydedilmişti. Ateşkes planının önünü açan gelişme olarak nitelenen bu adımla, Hamas’ın, İsrail’in kabul etmediği ve “savaşın tamamen sonlandırılması” yönündeki talebini geri çektiği bildirilmişti. Anlaşmaya varılması halinde ateşkesin “6 hafta” süreceği tahmin ediliyor. Bu arada hafta sonunda İsrailli protestocular, Tel Aviv’de yolları kapatarak hükümetin Hamas’la rehinelerin dönüşünü sağlayacak anlaşmaya bir an önce varmasını talep etti. Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen gösterilerde polis sert müdahalede bulundu. Öte yandan İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasındaki devam eden gerginliğin, son günlerde, rehinelerin serbest bırakılması konusunda olası ilerlemeler kaydedilmesiyle birlikte daha da tırmandığını yazdı. Netanyahu’nun, konuyla ilgili savunma toplantısına Gallant’ın başkanlık etmesini engellediği ve “Başbakan sen değilsin” dediği iddia edildi.

Haberin Devamı

BM’ye ait okulda siviller vuruldu!

İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda yer alan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na ait (UNRWA) okula düzenlediği saldırıda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yerlerinden edilmiş 16 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda 50 sivilin ise yaralandığı aktarıldı. İsrail’in dün bir başka okulu daha haber verildi.