DünyaAteşkes baskısı

Ateşkes baskısı

22.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD yönetiminin Lübnan’da ateşkes sağlanması adına yoğun bir diplomasi trafiğine giriştiği görülüyor. Görüşmelerin en önemli noktasını Hizbullah militanlarının Litani nehri kuzeyinde kalmaya zorlayacak 1701 sayılı BMGK kararı oluşturuyor

Ateşkes baskısı

İsrail’in Gazze Şeridi ve Lübnan’ın güneyinde sürdürdüğü operasyonlar ile hava saldırıları devam ederken, son günlerde özellikle Lübnan’da bir ateşkes sağlanması için diplomasi trafiğinin hızlandığı gözlemleniyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden’ın kıdemli danışmanı Amos Hochstein’in Beyrut’ta Lübnanlı yetkililerle İsrail ve Hizbullah arasında ateşkes koşullarını görüştüğü ifade ediliyor. Hochstein’ın, bölgede çatışmaların sona ermesi adına baskı uyguladığı öne sürülüyor. Hochstein, Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri ile yaptığı görüşmenin ardından “tarafların 1701 sayılı BM kararına uymasının çözüm için yeterli olmadığını” söyledi. 2006’daki İsrail-Hizbullah savaşının neticesinde kabul edilen 1701 sayılı karar, Hizbullah militanlarının Lübnan’daki Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesini ve İsrail’in Lübnan’dan güçlerini geri çekmesini gerektiriyor.

İsrail’den zor şartlar

Bununla birlikte ABD’li haber sitesi Axios’un ABD’li ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre İsrail, Beyaz Saray’a ilettiği raporda Lübnan’da ateşkes için “Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını, Lübnan hava sahasına sınırsız erişim sağlamayı ve fiili olarak sahip olduğu Lübnan hava sahası üzerinde operasyon özgürlüğü” talep etti.

Haberin Devamı

Ateşkes baskısı

Axios’a göre, İsrail, Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin Güney Lübnan’da silahlı tek güç olmasını öngören 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını aktif bir şekilde uygulanmasını istiyor. Ancak bu taleplerin hem Hizbullah, hem de Lübnan yönetimi tarafında kabul görmesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor. ABD’li yetkililer de Lübnan’ın ve uluslararası toplumun öneriyi kabul etme ihtimalinin düşük olduğunu söylerken, haberde, önerinin “Lübnan’ın egemenliğini önemli ölçüde zedeleyeceği” ifadesi yer aldı. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen diplomatik çabalar kapsamında dün İsrail’e gitti.

İsrail Savunma Kuvvetleri ise, Lübnan ordusuna bağlı 3 askerin hava saldırısında öldürülmesi nedeniyle özür diledi. Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye Valiliği’ne bağlı Hanine bölgesinde meydana gelen olay sonrası “IDF Lübnan ordusuna karşı operasyon yürütmüyor ve bu istenmeden yaşanan durumlar için özür diliyor” açıklaması yapıldı.

Haberin Devamı

Ateşkes baskısı

Bankaya saldırı

İsrail’in önceki gece Hizbullah yönetimindeki Karz-ı Hasen Bankası’na ait bir şubeyi hedef alması sonucu büyük hasar meydana gelirken, belgeler de etrafa saçıldı.

Misilleme için karar çıkmadı

İsrail’deki haber sitesi “Ynet”, İsrail Güvenlik Kabinesi toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’a İran’a planlanan misilleme saldırısı için yetki verilmediğini iddia etti. Haberde, toplantının 6 saat sürdüğü belirtilirken, kabine üyelerinin olası saldırıları mümkün olduğunca gizli tutmak için planları son dakikada onaylamayı düşündükleri öne sürüldü.

İsrailli bakanların Netanyahu’nun Sezariye’deki evine hafta sonu düzenlenen insansız hava aracı saldırısına şimdiye kadar güçlü bir karşılık verilmemesinden duydukları hayal kırıklığını dile getirdikleri de bildirildi. Suudi medyasına göre ise, İsrail, Hizbullah’a “Liderlerimizi tekrar hedef almaya kalkışırsanız, Dahiye bölgesini (Hizbullah’ın kalesi) yerle bir edeceğiz” mesajı gönderdi. Haberde, mesajın üçüncü bir taraf aracılığıyla iletildiği bildirildi.

Haberin Devamı

İsrail’de 7 asker casuslukla suçlandı

İsrail’de askeri üsler hakkında bilgi toplayarak İran adına casusluk yapmakla suçlanan 7 askerin tutuklandığı açıklandı. Askerlerin Tahran adına yüzlerce görevde bulundukları kaydedildi. Hayfa ve kuzeyinde yaşayan Yahudi olduğu belirtilen askerler arasında ordudan firar etmiş bir askerin bulunduğu kaydedildi. Savcılar, polis ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin Bet tarafından yapılan araştırmada askerlerin İran İstihbarat servisi adına çeşitli görevler gerçekleştirdiği ve İranlı ajanlarla iletişimde olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Ateşkes baskısı

Yerlerinden edilenler gösteri yaptı

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güney banliyölerinde İsrail bombardımanından kaçan yerinden edilmiş kişiler, Hamra bölgesinde yasadışı olarak işgal ettikleri özel bir binadan tahliye edilmek istenince Lübnan güvenlik güçleriyle çatıştı. Çöp konteynerlerini deviren ve bir caddeyi kapatan göstericilere cop ve sis bombalarıyla müdahale edildi. 

Haberin Devamı

Ateşkes baskısı

THAAD konuşlandı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada, ABD ordusunun yakın zamanda İsrail’e gönderdiği THAAD bataryasının konuşlandırıldığını ifade etti. Austin, THAAD’ın şu anda aktif olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi. İsrail ve İran arasında gerilimi düşürmek için çalışacaklarını kaydeden Austin, “Her iki tarafın da tansiyonu düşürmeye başlamasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Neler olacağını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Ateşkes baskısı

Ben Gvir’den işgalcilerle dans

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (ortada), dün İsrail-Gazze sınırına yakın bir bölgede, Gazze Şeridi’ne Yahudilerin yeniden yerleştirilmesi çağrısında bulunan bir konferansa katıldı. Ben Gvir’in, aşırı sağcı aktivistler tarafından düzenlenen konferans sırasında katılımcılarla birlikte dans ettiği görüntüler ise dikkat çekti. İsraill Bakan, Gazze’de yerlerinden edilenlerin yerine Yahudilerin yerleştirilmesini savunanlardan...  

Ateşkes baskısı

Cibaliye’de durum çok zor

İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde yeniden başlattığı saldırılar, Cibaliya bölgesinde yoğunlaşıyor. Hava bombardımanlarının yanı sıra İsrail ordusu, 6 Ekim’den bu yana Cibaliya’ya kara saldırısı da düzenliyor. Gazze’deki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğünün açıklamasına göre, İsrail ordusunun, Cibaliya Mülteci Kampı’nda BM bünyesindeki bir okulunu hedef alması sonucu ilk belirlemelere göre 7 kişi hayatını kaybetti. Saldırılar ve tahliye talepleri, bölgedeki Filistinlileri göçe zorluyor.

Şam’da saldırı

Suriye’nin başkenti Şam’da bir araca yönelik füze saldırısı gerçekleşti. Saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.