DünyaArtemis’in ardındaki gizli hesaplar!

Artemis’in ardındaki gizli hesaplar! 

27.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NASA’nın Ay’a 29 Ağustos’ta fırlatacağı Artemis uzay aracının, dünyanın uydusundaki değerli madenler, su ve helyum gibi katrilyonluk ekonomik kaynakları da araştıracağı belirtiliyor.

Artemis’in ardındaki gizli hesaplar

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni uzay aracı Artemis’i 29 Ağustos’ta Ay’a gönderecek. NASA 10 yıldan uzun süredir Ay misyonu üzerinde çalışıyor ve her şey planlandığı gibi giderse, astronotlar bu fırlatmadan sonraki aşamalarda Ay’a gönderilecek. İnsanoğlunun Ay’a tekrar ayak basması büyük bir teknolojik başarı olarak görülse de Ay’a geri dönmenin çok büyük ekonomik fırsatlar yarattığı da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Ay’da, derin uzay görevlerini gerçekleştirmek için önem taşıyan 168 milyar sterlin değerinde su, milyarca sterlin değerinde altın ve 1.2 katrilyon sterlin değerinde helyumun bulunduğunu belirtti. Tahmini hesaplara göre bile katrilyon sterlin değerindeki Ay’ın kaynakları, küresel enerji krizini çözebilir, akıllı telefon ve elektrikli arabaların gelecekteki talebini karşılayabilir ve bizi Mars’a ve ötesine götürebilir. 

ŞİRKETLER DE YARIŞTA 

Henüz Ay’daki doğal kaynakların nasıl çıkarılabileceği bilinmese de Ay’a üs kurmanın mümkün olduğu an, ABD ve Çin gibi rakip ülkeler ve dev şirketlerin bu fırsatlardan yararlanmak için ciddi mücadele vereceği düşünülüyor. Şu ana kadar 6 ülke ve bir dizi özel şirket önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşecek 250’den fazla Ay misyonu hedefini duyurdu. Bunların çoğu kalıcı ay üssü kurma konusunda plan yaptığını açıklarken, Ay’daki asıl motivasyonun doğal kaynakları değerlendirme ve kullanma hırsı olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

İngiliz “Daily Mail” gazetesine konuşan uzmanlar, Ay’ın cazibe merkezi olacağını belirterek, şirketlerin peşine düşeceği maden ve mineralleri sıraladı. Pencereler ve güneş panellerinde kullanılan bazalt, demir, kuvars ve silikonun, elektronik endüstrisi için değerli metaller arasında bulunan platin, paladyum ve rodyumun önde geleceğini söylediler. Araç motorları, elektronik cihazlar ve radar sistemleri için gerekli skandiyum, itriyum ve diğer metallerin de bolca bulunduğu belirtildi. 

Artemis’in ardındaki gizli hesaplar

600 MİLYON TON SU BUZU

İnsanlığın gelecekteki medeniyet seçeneklerinin yanı sıra uzaydaki yeni keşifleri için suyun çok önemli olduğunu belirten bilim insanları, sadece astronotların kullanımı için değil, roket yakıtı için de suyun elzem olduğunu belirtti. Bunun için de NASA’nın Ay’da 600 milyon ton su buzu olabileceği tahmininden hareket ediliyor. İngiltere’deki Aberystwyth Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Dr. Tony Cook, Ay’ın kutuplarındaki sürekli gölge altında kalan kraterlerde suyun buz olarak bulunduğunu belirtirken, 2019’da yapılan bir araştırmada önümüzdeki 30 yıl içinde “Ay’daki su pazarının” 168 milyar sterlin değerinde olacağı hesaplandı.

Haberin Devamı

NÜKLEER ENERJİNİN ANAHTARI AY’DA

Ay, nükleer enerjide uranyumun alternatifi olan ancak radyoaktif olmayan helyumun Dünya’da çok nadir bulunan cinsi Helyum-3 konusunda da çok zengin. Ay’da Dünya atmosferinde bulunan helyumdan bin kat daha fazlası bulunuyor. Her ne kadar Ay’daki helyumun ekonomik değeri 1.2 katrilyon sterlin olarak hesaplansa da, bu helyumun enerji kaynağı olarak Dünya’da kullanılması henüz mümkün görünmüyor.

Artemis’in ardındaki gizli hesaplar

Ay’ın NASA tarafından yapılan renkli çalışması, sahip olduğu kaynakların zenginliğini gösteriyor.

TURİZM CENNETİ OLABİLİR

Artemis, Ay’a üs kurma planlarının bir parçası olarak değerlendirilirken, bugüne kadar Richard Branson, Elon Musk ve Jeff Bezos gibi ünlü milyarderler başta olmak üzere pek çok şirket yatırımlarını sürdürüyor ve Ay yakın gelecekte bir “turizm cenneti” olabilir. Finansal hizmetler şirketi “UBS” de uzay yolculuğu pazarının 2030 yılına kadar 2.5 milyar sterline ulaşacağını öngörüyor. 

Haberin Devamı

ÇOK MİKTARDA ALTIN İDDİASI

Bilim insanları, Ay’ın Dünya’dan on kat daha fazla titanyum cevherine sahip olduğunu da keşfettiler. İklim kriziyle mücadelede önemli rol oynayan, güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve elektrikli araçlar için çok önemli olan “nadir metallerin” Ay’da bolca olduğu belirtilirken, 1960 ve 70’lerde ay taşlarını getiren Apollo astronotları da Ay’da bu kaynaklardan bazılarının bulunduğunu göstermişti. Ay yüzeyinin altında milyarlarca sterlin değerinde altının yattığına dair spekülasyonlar da bulunuyor.

Yazarlar