DünyaAlmanya’da ilaç kıtlığı

Almanya’da ilaç kıtlığı

21.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Almanya’da antibiyotik, ateş düşürücü şurup ve tuzlu su çözelti tedarikinde yaşanan sıkıntı gün geçtikçe büyüyor.

Almanya’da ilaç kıtlığı

Sadece birkaç euro cent’e mal olan çözeltiler, temin edilmesi zor ilaçlar listesine eklendi. Ameliyat, lavman ve serumlar için çözeltilere duyulan acil ihtiyaç artmış durumda. Nordrhein Eczacılar Birliği Başkanı Thomas Preis, Rheinischen Post gazetesine verdiği demeçte son aylarda sıkıntının “dramatik boyutta kötüleştiğini” söyledi.

Haberin Devamı

Problem büyüyor

Alman Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü’ne (BfArM) göre, çözeltilerin tedarikinde yaşanan sıkıntılar önümüzdeki aylarda da devam edecek. Almanya’da antibiyotik ve çocuk ilaçlarının tedarikinde de son yıllarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Alman Eczacılar Birliği’ne göre 500 reçeteli ilacın temininde sıkıntı var. Sadece Almanya değil, Avrupa Birliği (AB) üyesi diğer ülkelerde de benzer sorunlar yaşanıyor.

Hammadde sorunu

Almanya’nın Bayer, BASF, Boehringer Ingelheim ve BioNTech gibi büyük ilaç şirketleri var. Ama ilaçların hammaddesinin çoğu artık Çin ve Hindistan’da üretiliyor. Çin ve Hindistan hammaddeyi daha ucuza mal ederken, bu ülkelerde tekelleşme imkanı olduğundan az sayıdaki tedarikçi fazla üretim yapıyor. Ancak tedarik zincirlerinde sıkıntı olduğunda Batılı ülkeler ilaç temininde zora düşüyor. Prof. Ulrike Holzgrabe de az sayıda üreticiye bağımlı olmanın tedarik risklerini artırdığına dikkati çekti.