23.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Rusya’nın işgal harekâtı sonrası kendisine “güçlü ve daimi” destek arayışına giren Ukrayna, NATO’nun ardından Avrupa Birliği’nden de “soğuk mesajlar” alıyor. Kendisini Rusya ile doğrudan bir savaşın içinde bulmak istemeyen NATO, Ukrayna’nın üyeliği seçeneğini neredeyse ortadan kaldırırken, başlarda Kiev hükümetini umutlandıran AB’den de, bu ülkenin “hızlı üyelik” süreci yaşamasının “imkansız” olduğuna yönelik mesajlar gelmeye başladı.
Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne 15-20 yıldan önce tam üye olmasının mümkün olmadığını söyledi. Euronews Türkçe’nin aktardığına göre, tam üyelik konusunda dürüst olunması gerektiğini belirten Beaune, buna karşın Ukrayna’nın üyelik süreci boyunca “Avrupa siyasi topluluğuna” katılabileceğini dile getirdi.
“Ukrayna’nın 6 ay, 1 yıl ya da 2 yıl içinde AB’ye üye olabileceğini söylersek yalan söylemiş oluruz” diyen Beaune, “Bu gerçekçi olmaz. (Üyelik) kuşkusuz 15-20 yıl alacak” diye konuştu.
Scholz da karşı
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz da, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkesinin, Ukrayna’dan önce Batı Balkan ülkelerini Avrupa Birliği’nde görmek istediğini söyledi. Scholz, “AB’ye giden yolda kestirme yolların olmaması Batı Balkanlar’daki 6 ülkeye karşı da adil olmanın gereğidir. Bu ülkeler yıllardır yoğun reformlar yapıyorlar ve katılıma hazırlanıyorlar. Onlara verdiğimiz sözleri tutmamız sadece bizim güvenilirliğimizle ilgili bir mesele değildir” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği ülkeleri Ukrayna’nın uzun vadede AB ile entegrasyonuna olumlu bakıyor ancak bu konuda acele karar verilmeyeceğini mesajını veriyor. Ancak AB’nin pek çok üst düzey yetkilisi, bizzat Kiev’e giderek, Ukrayna’yı bir an önce Avrupa Birliği içinde görmek istediklerine ilişkin demeçler vermiş, Kiev’in başvuru işlemlerini başlatmıştı. Bununla birlikte Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek ve Kosova, uzun süredir AB’ye
tam üye olmak için çalışıyor.
‘Üye olana kadar dinlenmem!’
Ukrayna Parlamen-tosu’nda konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise, Fransa ve Almanya’dan farklı bir duruş sergiledi. Nitekim Kiev’in AB üyeliğine destek veren Duda, yaptığı konuşmada, “Ukrayna Avrupa Birliği üyesi olana kadar dinlenmeyeceğini” vurguladı. Ukrayna’nın Putin’in isteklerini karşılaması yönünde bazı görüşler bulunduğunu dile getiren Duda, Ukrayna’nın kendi geleceğine sadece kendisinin karar verme hakkı olduğunu kaydetti. Polonya Cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın ekonomik ve siyasi nedenler yüzünden kurban edilmesi halinde,
bir santimetre toprağının bile kaybolmasının, sadece Ukrayna ulusu için değil bütün Batı içinde büyük bir darbe olacağını kaydetti.
‘Beklemek istemiyoruz’
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy askeri bir zaferden çok diplomatik uzlaşmanın Rusya ile ülkesi arasındaki savaşı bitirebileceğini belirtirken, AB üyeliğini de gündeme getirdi ve “bekleme odasında” olmak istemediklerini söyledi. Portekiz Başbakanı Antonio Costa ile ortak basın toplantısında konuşan Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliği’ne tam üyelik için aday olması gerektiğini, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve diğer bazı Avrupalı liderlerin belirttiği üzere herhangi bir toplulukta üyelik için bekletilmek istemediklerini kaydetti, “Buna ihtiyacımız yok” dedi.