DünyaABD saniye saniye dinledi! Güney Kore de topa girdi

ABD saniye saniye dinledi! Güney Kore de topa girdi

11.04.2023 - 15:16 | Son Güncellenme:

Pentagon'dan sızdırılan belgelere bir yenisi daha eklendi. Söz konusu belgelerde ABD'nin Güney Kore planı yer alırken, ABD'li yetkililerin Güney Kore'nin başkanlık ofisini dinlediği ortaya çıktı.

ABD saniye saniye dinledi Güney Kore de topa girdi

Şubat ayından beri sızdırıldığı öne sürülen gizli Pentagon belgeleri bir süredir dünyanın gündeminde. Söz konusu belgeler ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna savaşını içeriyor. Sızıntılar bağlamında birçok veri ve taktik ortaya döküldü. Ukraynalılar planladığı gizli taarruz ortaya çıkarken, her iki ülkenin de ölen asker sayısının ABD'nin açıkladığı verilerle uyuşmadığı görüldü.

Haberin Devamı

MISIR'IN GİZLİ PLANI

Gün içerisinde Washington Post gazetesinde yapılan haberde ise Mısır'ın ABD'den gizli olarak Rusya'ya askeri anlamda yardım ettiği ve 40 bin füze gönderdiği ortaya çıktı. Söz konusu olay sonrası iki ülke yetkililerinden anında üst üste açıklamalar geldi.

GÜNEY KORE İLE İLGİLİ BELGE DE SIZDI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken BBC'de yer alan haberde Güney Kore ile ilgili çok çarpıcı bir haber yapıldı. Habere göre sızan belgelerin bazılarında üst düzey Güney Koreli yetkililer arasında Ukrayna'ya silah gönderilip gönderilmeyeceği konusunda 'hassas' bir görüşme yaşandı.

ABD saniye saniye dinledi Güney Kore de topa girdi

PENTAGON: ULUSAL RİSK İÇERİYOR

BBC'nin gördüğü gizli belge, ABD'nin onlarca yıllık müttefiki Güney Kore hakkında casusluk yaptığını öne sürüyor. Güney Kore, sızıntıyı araştırdığını söylüyor, ancak başkanlık ofisindeki özel görüşmeleri dinlemenin imkansız olduğunu da belirtiyor. Washington ise Pentagon'un ulusal güvenlik için ciddi bir risk oluşturduğunu söylediği sızıntıların kaynağını bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

BBC'nin gördüğü belge, Güney Kore'nin Ukrayna'nın cephe hattında kullanabileceği mühimmatı satıp satmama konusunda ikiye bölündüğünü gösteriyor. Washington, Seul'ü Kiev'i silahlandırması için zorluyor, ancak Güney Kore, savaş halindeki ülkelere silah sağlamama politikasını gerekçe göstererek şimdiye kadar direndi. Geçen yıl Güney Kore, Ukrayna'daki savaş nedeniyle tükenen stoklarını yenilemek için ABD'ye top mermisi satmayı kabul etti.

SEUL MÜHİMMAT KONUSUNDA ENDİŞELİ

Anlaşmanın bir parçası olarak Güney Kore, ABD'nin mermileri kendisi için tutması gerektiğinde ısrar etti, mermiler Kiev'e yönlendirilemezdi. Sızan raporda ise hükümetin anlaşmadan endişe duyduğunu ve ABD'nin gerçekten de ağır silahları Ukrayna'ya devredebileceğinden şüphelendiği kayıtlara geçti.

Belgeye göre, Güney Kore'nin ulusal güvenlik danışmanı Bay Kim, 'Mühimmatın hızla Ukrayna'ya ulaştırılmasının ABD'nin nihai hedefi olduğunu' belirtti. Ancak Güney Kore'nin Ukrayna yerine Polonya'ya satış yapmaya sıcak baktığı belirtildi.

ABD saniye saniye dinledi Güney Kore de topa girdi

Güney Kore, Rusya ile köprüleri yakma korkusuyla silah satışı konusunda isteksiz davranıyor. Sızan belgeye göre Seul'ün yalnızca Güney Kore mermilerinin Ukrayna'ya düşebileceğini anladığını değil, aynı zamanda Rusya ile ilişkisini gerebilecek bir durumdan kaçındığını anlatıyor.

Haberin Devamı

38 North adlı düşünce kuruluşundan Kore analisti Jenny Town, “Güney Kore her zaman bir yanda ABD diğer yanda ise Rusya ve Çin’in olduğu hassas bir denge politikası izler” diyor ve ekliyor:

'Bu belgeler en çok endişe ettikleri şeyin dışardan nasıl algılanacakları olduğunu gösteriyor'

Sızıntının zamanlaması ise oldukça talihsiz. Güney Kore Başkanı Yoon, iki hafta içinde iki ülke arasındaki ittifakın 70. yılını kutlamak için Beyaz Saray'a resmi bir ziyarette bulunacak.

MUHALİFLER DİNLENDİKLERİ İÇİN TEPKİLİ

Öte yandan Güney Kore muhalefet partileri duruma tepkili. ABD'nin kendilerini dinlediğini belirten muhalifler durumu şu sözlerle özetledi:

'Yaşananlar ABD tarafından egemenliğimizin açık bir ihlali ve Güney Kore tarafında süper ölçekli bir güvenlik ihlalidir'

Eski liberal hükümetin danışmanlarından Kim Jong-dae, bunun Güney Kore için “bir istihbarat skandalı” olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

'Bu yaşananlar sadece buzdağının görünen kısmı. Bunun dinlenen tek görüşme olmasına imkan yok'

GÜNEY KORE'DEN 'ÖNEMSİZLİK' ÇALIŞMASI

Öte yandan Güney Kore hükümeti sızıntıyı önemsiz göstermeye çalışıyor. Bazı belgelerin değiştirilmiş olabileceği yönündeki ABD değerlendirmesine katıldığını söylüyor.

Bir hükümet kaynağı, “Bu olayı büyütme ve ikili görüşme öncesi ittifakı sarsma girişimlerine dirençle karşılık veririz” ifadelerini kullanıyor. ABD’nin bu zirvede Yoon’a, Ukrayna’ya daha fazla askeri destek için baskı yapması bekleniyor.