22.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Blinken, 6 Şubat’tan itibaren serif tipi denilen Times New Roman yerine, sans-serif yazı grubundaki Calibri karakterinin 14 puntosunun kullanılmasını istedi. Bunu da ekrandaki Times New Roman yazıyı okumakta zorlanan personelin işinin, daha okunaklı olan Calibri sayesinde kolaylaşacağı gerekçesiyle açıkladı.
‘Mesleğe saygısızlık’
Ancak Blinken’in bakanlığında resmi yazı haline getirmek istediği 14 punto Calibri karakterine karşı çıkan personelleri var. Değişikliğe tepki gösteren ABD’nin Asya’daki bir dışişleri yetkilisi, “Blinken’in bakanlığımızı serifsiz hale getirmesi çok yanlış. Bu diplomasinin ruhuna aykırı, mesleğimize saygısızlık. Aslında karar benim umurumda değil, çünkü ben seriflerden nefret ediyorum, buna rağmen Calibri’yi de sevmiyorum. Pentagon gibi kurumlarda bürokratik para birimi savaş uçakları, tanklar ve füzelerdir. Ama dışişlerinde kelimeler paradır ve bunların nasıl kullanıldığı önemlidir” dedi. Bir başka dışişleri yetkilisi ise “Yeni Calibri kararı konusunda bir iç isyan bekliyorum” diye konuştu.
Sadelik daha kolay okutuyor
Bilgisayarda daha sade olan, uç kısımlarında çengel, çentik, çıkıntı gibi unsurlar bulunmayan yazı grubuna ‘sans serif’ deniliyor. Bu sınıfa giren Calibri de sadeliğiyle daha kolay bir yazma ve okuma sağlıyor. Times New Roman ise daha süslü olan, eski tip el yazılarını andıran ‘serif’ grubunda yer alıyor. Serif grubu süsleri nedeniyle okumakta zorluk yaratabiliyor. Son yıllarda tasarımda serif yazı tiplerindeki dekoratif kanatların ve ayakların modası geçti. New York Times, bu değişikliği “Milenyum kuşağı serifi öldürdü” başlığıyla övdü. Uzmanlara göre, yazının kolay okunması için 14 punto tercih edilmeli, büyük harfle yazmaktan, italik kullanmaktan ve altını çizmekten kaçınılmalı. Öte yandan Microsoft, beş yeni sans serif yazı tipinden biri lehine Calibri’yi aşamalı kaldıracağını duyurdu, şirketten yapılan açıklamada “Calibri iyi hizmet etti ancak yenilenme zamanı geldi” denildi.