04.02.2025 - 01:47 | Son Güncellenme:
NEW YORK (AA)
ABD Başkanı Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile konuşmasının ardından gümrük vergilerine ilişkin Truth Social sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
Trump, Kanada'nın ABD'nin güvenli bir kuzey sınırına sahip olmasını sağlamayı ve ülkeye fentanil gibi ölümcül uyuşturucuların akışını sona erdirmeyi kabul ettiğini belirtti.
Kanada'nın, 1,3 milyar dolarlık sınır planını uygulamaya koyacağını kaydeden Trump, ülkenin yeni helikopterler, teknoloji ve personelle sınırı güçlendireceğini, Amerikalı partnerleriyle koordinasyonu güçlendireceğini ve fentanil akışını durdurmak için kaynakları artıracağını bildirdi.
Trump, yaklaşık 10 bin personelin sınırın korunması için çalıştığına ve çalışacağına işaret ederek, Kanada Başbakanı Trudeau'nun bir "Fentanil Çarı" atamak için yeni taahhütlerde bulunduğunu, kartelleri terörist olarak listeleyeceğini, sınırda 7/24 gözetim sağlayacağını, organize suç, fentanil ve kara para aklama ile mücadele etmek için "Kanada-ABD Ortak Hareket Gücü" başlatacağını aktardı.
Trudeau'nun organize suç ve fentanil konusunda yeni bir istihbarat yönergesi de imzaladığını ve bunu 200 milyon dolarla destekleyeceğini belirten Trump, şunları kaydetti:
"Başkan olarak tüm Amerikalıların güvenliğini sağlamak benim sorumluluğum ve ben de bunu yapıyorum. Bu ilk sonuçtan çok memnunum ve cumartesi günü açıklanan tarifeler, Kanada ile nihai bir ekonomik anlaşmanın yapılıp yapılmayacağını görmek için 30 günlük bir süre için durdurulacak."
KANADA'NIN ONTARİO EYALETİNDE ABD ÜRÜNLERİNİ KULLANMAMA KARARINA ARA VERİLDİ
Kanada'nın en kalabalık eyaleti Ontario'da, "alkollü içkiler de dahil olmak üzere ABD ürünlerinin kullanılmayacağı" kararına şimdilik ara verildiği bildirildi.
Ontario Başbakanı Doug Ford, X sosyal medya hesabından, ABD'nin Kanada'ya yönelik açıkladığı gümrük vergilerini 30 günlük bir süre için durdurma kararına ilişkin konuştu.
Söz konusu paylaşımda "iyi haberleri olduğunu" belirten Ford, "ABD'nin gümrük vergilerine ara vermesiyle birlikte Ontario da misilleme tedbirlerine ara verecektir." ifadesini kullandı.
Ford, "(ABD Başkanı Donald) Trump gümrük vergilerini uygulamaya devam ederse, Amerikan ürünlerini Ontario Alkollü İçecekler Kontrol Kurulu (LCBO) raflarından kaldırmakta tereddüt etmeyeceğiz." mesajını verdi.
Kanada ve ABD'nin "Çin ile olan gerçek ticaret savaşına odaklanması gerektiğini" savunan Ford, "Eğer kazanmak istiyorsak birlikte savaşmalıyız, birbirimizle değil." değerlendirmesinde bulundu.
Misilleme tedbirleri
Ford, "Ontario Alkollü İçecekler Kontrol Kurulu, her yıl yaklaşık 1 milyar dolar değerinde Amerikan şarabı, birası, alkollü içeceği ve maden suyu satıyor. Artık satmıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
Ford, Amerikan ürünlerinin eyaletteki raflardan kaldırılacağını ve bu ürünlerin stoklanmasının engellenmesi için katalogdan da çıkarılacaklarını belirtmişti.
Ayrıca Ford, Kanada vatandaşlarını yerli üretimi desteklemeye teşvik etmek amacıyla işletmelerden bu ürünlerin yanına Kanada bayrağı koymalarını talep etmişti.
Gümrük vergileri
ABD Başkanı Trump, 1 Şubat'ta imzaladığı kararnameyle Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin'den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti.
Trump, Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında, Meksika'nın sınır güvenliğini artırması karşılığında bu ülkeye getirilen gümrük vergisini 1 ay durdurduğunu açıklamıştı.