DünyaABD askerleri füzeleriyle İsrail'de, Washington savaşa direkt müdahil mi oluyor?

ABD askerleri füzeleriyle İsrail'de, Washington savaşa direkt müdahil mi oluyor?

16.10.2024 - 16:48 | Son Güncellenme:

ABD'nin füze savunma sistemi THAAD'a eşlik eden 100 kişilik Amerikan birliğinin İsrail'e ulaşıp sistemi kurmaya başlarken. Uzmanlara göre bu adım, Washington'ın net şekilde "İsrail'i korumaya kararlı" olduğunu gösteriyor.

ABD askerleri füzeleriyle İsrailde, Washington savaşa direkt müdahil mi oluyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) THAAD füze savunma sistemi bataryaları ve THAAD'a eşlik eden 100 kişilik askeri birliğinin İsrail'e ulaştığını doğruladı. Pentagon tarafından yapılan açıklamada uzun açılımı Terminal Hight Altitude Area Defense ((Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma) olan THAAD sisteminin ülkeye vardığını bildirdi. ABD çıkarması, İsrail'in İran'ın Ekim ayı başında ülke topraklarına yaptığı füze saldırılarının ardından yaptığı missilleme planının bir parçası olarak değerlendiriliyor. 

Haberin Devamı

ARAP BASINI: ABD DAHİL OLACAK

Arab Weekly'nin haberine göre İsrail'de başlayan THAAD kurma süreci, bölgedeki İsrail-İran çatışmasına ABD'nin direkt olarak dahil olacağı konusunda ipucu veriyor. Yayın organına konuşan politik uzman Raphael Cohen, "Amerikan askeri birliklerini İsrail'e yerleştirmek Washington'ın son derece açık bir şekilde İsrail'in güvenliği için savaşmaya kararlı olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

İSRAİL YETKİLİLERİ DÜN TOPLANMIŞTI

İsrailli üst düzey yetkililer dün yaptıkları basına kapalı toplantıda İran'a yapılması planlanan saldırının detaylarını görüşmüştü. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Başbakan Binjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant öncülüğündeki güvenlik istişareleri toplantıları sonucunda, İran'a yapılacak İsrail saldırısının kapsamı ve zamanı üzerinde anlaşmaya varıldı. Saldırı için plan dünden bu yana kabine onay sürecinde. Öte yandan yine İsrail yerel basınında çıkan bir başka habere göre Savunma Bakanı Gallant, Tahran'ın füze saldırısına "yakında karşılık vereceklerini" söylerken ekledi: "İran'a verilecek yanıt kesin ve ölümcül olacak." İran, 1 Ekim'de İsrail'e yaklaşık 200 füzeyle saldırıda bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini duyurmuştu.