GündemMalatya'da 5.9 büyüklüğünde korkutan deprem

SON DAKİKA Malatya'da 5.9 büyüklüğünde korkutan deprem

16.10.2024 - 12:37 | Son Güncellenme:

Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerden de hissedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 10,07 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

megaphone

İşte bölgeden ilk bilgiler

BAKAN YERLİKAYA MALATYA'YA GİDİYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin merkez üssü Malatya'ya gidiyor.

 

 

 

BÖLGE İÇİN UYARI

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. 6 sınırındaki depremlerin Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, "Türkiye'de 6 büyüklüğünden sonraki depremlerde can ve mal kaybı yaşanabiliyor. Muhtemelen bu depremde can kaybı olmayacaktır ancak binalarda hasara neden olabilir. Deprem, 2020 Elazığ depremi ile 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geliyor. Bu bölgede, her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmada bu fayda 6.8'e kadar bir deprem bekleniyordu. Burada 6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş oldu. Bundan sonra artçı depremlerde gelecektir. Bu artçıların da 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var. O bölgedeki resmi makamların ne diyeceği önemli. Halkın binalara girip girmemesi yönünde, yetkililerin sözlerine kulak vermesi gerekiyor. Bölgedeki deprem hareketliliği ise birkaç ay sürer" dedi.

30 ARTÇI SARSINTI

Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından 30 artçı sarsıntı meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından 30 artçı sarsıntı yaşandı. Artçı sarsıntıların 1,2 ila 3 büyüklüğü aralığında meydana geldiği belirlendi.

Haberin Devamı
DEPREME CANLI YAYINDA YAKALANDI

Malatya merkezli ER TV'nin spikeri Hülya Kaya depreme canlı yayında yakalandı.


BAKAN URALOĞLU: HABERLEŞMEDE SORUN YOK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen depremde ilgili kurumlarımızın saha tarama çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar ulaşım ve haberleşmeye dair herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim her türlü afetten memleketimizi korusun." dedi.

BAKAN YERLİKAYA: 3 BİNADA KISMİ ÇÖKME MEYDANA GELDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan depreme ilişkin yeni bir açıklama geldi. Bakan Yerlikaya'nın açıklaması şöyle:

Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli illerimizde AFAD ve ilgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir.

112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi ; 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.


Haberin Devamı
BAKAN KURUM: TEYAKKUZ HALİNDEYİZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

SAĞLIK BAKANLIĞI: CAN KAYBI BİLDİRİLMEDİ

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Malatya’nın Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen ve çevre iller tarafından da hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar can kaybı bildirilmemiştir. UMKE ve 112 Acil Sağlık ekiplerimiz saha taramalarını sürdürmektedir. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz." denildi.

NACİ GÖRÜR: ENERJİ TRANSFERİNİN BİR SONUCU

5.9'luk depreme ilişkin açıklama yapan Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüküğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhhtemelen bu gün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok." dedi.

Haberin Devamı
AFAD: BİR BİNADAKİ 4 KİŞİ SAĞ KURTARILDI

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 4 binada hasar meydana gelmiştir. Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır." denildi.


"ŞU AN TRAFİK KİLİTLENMİŞ DURUMDA"

CNN Türk yayınında konuşan Elazığ’dan görgü tanığı İbrahim Polat, "Dün de küçük bir deprem olmuşu, yıkıcı olduğunu anladıktan sonra herkes sokaklara döküldü. Şu an trafik kilitlenmiş durumda, herkes parklara doluştular. Dünkü depremden sonra artçılar olduğu söylendiği için küçük deprem olduğunu düşündük. Deprem uzun sürünce pozisyonlarımızı aldık, buranın insanı bu konuda tecrübeli oldu. Herhangi bir hasarlı bina yok. Küçük çatlak oldu, kendi evimde de oldu, duvar çatlağı diyebileceğimiz şeyler, etrafta yıkılmış bir şey göremedim. Birçok insanla iletişime geçtim, yıkımla ilgili bir haber almadım." dedi.

5 İLDE EĞİTİME ARA

5.9'luk depremin ardından Adıyaman, Batman, Şanlıurfa, Malatya ve Elazığ'da eğitime 1 gün ara verildi.


Haberin Devamı
KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA

Kandilli'den de depreme ilişkin bir açıklama geldi. Kandilli'den yapılan açıklamada depremin büyüklüğünün 6 olduğu belirtildi.

DEPREMİN YERİ TAM OLARAK NEREDE?

Prof. Dr. Şükrü Ersoy CNN Türk yayınında depreme ilişkin konuştu. Şükrü Ersoy'un açıklamaları şöyle:

“Bu büyüklükteki deprem hissedilebildiği gibi hasar verebilecek bir deprem. 6 ve 5.9 iki farklı açıklama var. Artçı bir deprem değil. Merkez üssü Doğu Anadolu fayı ile Malatya fayı arasında kale bölgesinde yakın bir yer. Başlı başına bir deprem. Zaten böyle bir depremin olma olasılığı yüksekti. Bu bölgede artçıların dışında çok sayıda deprem olmuştu. Bir kavşak noktasında olduğu için pek çok depremler meydana geliyordu bunları artçı mı müstakil mi olduğunu söylemede zorlanıyordu. Bu müstakil bir deprem, artçı değil. Devamı gelmeyebilir. Zaten başlı başına büyük bir deprem sayılır. Kırsal kesimde, köy evlerinde hasar verebilecek büyüklükte bir deprem, inşallah can kaybı yaralanma yoktur. 20 saniyeye yakın bir sürede hissedildiğini düşünüyorum. Bunun da artçıları olacaktır. Artçıları 5’e kadar çıkabilir. Dikkatli olmakta yarar var. Resmi yetkililerin söylemlerine dikkat etmek gerekir. Benim tavsiyem bir süre dışarıda olmakta yarar var. Biraz açık alanlarda durmakta yarar var. 6 büyüklüğündeki depremin artçıları olacaktır.


DEPREMDEN ETKİLENEN İLLER

Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu'nun (USGS) yayınladığı sarsıntı haritasına göre, deprem Türkiye'de Malatya'nın yanı sıra Erzincan, Sivas, Diyarbakır, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Mardin, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Elazığ ve Batman'da hissedildi. Haritaya göre depremin Türkiye sınırları dışına taştığı, Suriye 'nin kuzeyindeki geniş bir hatta hissedildiği görülüyor.


Haberin Devamı
6 ŞUBAT DEPREMİYLE AYNI FAY HATTINDA

Sarsıntı, 6 Şubat'taki tarihi 7.7 ve 7.6 depremleriyle aynı fay hattında, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşti.