Dünya7 günlükken yaşadıklarını hatırlıyor, soğuğu hissetmiyor! Bir avuç insanda görüldü, sebebi...

7 günlükken yaşadıklarını hatırlıyor, soğuğu hissetmiyor! Bir avuç insanda görüldü, sebebi...

13.01.2023 - 06:31 | Son Güncellenme:

Tüm hastalıkların insan vücudunu olumsuz yönde etkilediği düşünülür. Ancak bazı hastalıklar var ki sanılanın aksine o kadar da olumsuz sonuçlara yol açmıyor. Dünyada neredeyse bir avuç insanda görülen bu çok nadir rahatsızlıklara sahip kişilerin olağan dışı özellikleri ise 'yok artık' dedirtecek türden.

7 günlükken yaşadıklarını hatırlıyor, soğuğu hissetmiyor Bir avuç insanda görüldü, sebebi...

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Henüz 7 günlük bir bebekken yaşadığınız her şeyi hatırlayabilir misiniz? Ya da vücudunuza aldığınız bıçak darbelerini hissetmemeyi, ürkütücü bir filmden etkilenmemeyi, dondurucu soğuğa rağmen üşümemeyi? Bütün bunlar size bir bilim kurgu romanından fırlamış gibi görünebilir. Ancak doğduğunuz ilk anı hatırlamak ya da vücuttaki bir acı ya da ağrıyı hissetmemek gibi durumlar olağan dışı gibi gözükse de aslında gayet mümkün. Çevresindekiler tarafından süper güçleri olduğuna inanılan bazı kişiler, dünyada çok az insanda görülen nadir hastalıkları nedeniyle herkesi şaşırtıyor. 

Haberin Devamı

7 günlükken yaşadıklarını hatırlıyor, soğuğu hissetmiyor Bir avuç insanda görüldü, sebebi...

1- URBACH-WIETHE SENDROMU: KORKU DUYGUSUNDAN YOKSUNLUK

Bugüne kadar almak istediğiniz birçok kararı ya da yapmak istediğiniz en çılgın şeyleri düşünün. Tüm bunların karşısında sizi durduracak ilk şey muhtemelen korkularınız olacak. Cesur olmak ya da korkusuzca hareket etmek çoğu zaman olumlu olsa da bazı anlarda da elbette sizi ciddi sıkıntılara sokabiliyor. Peki gerçekten korkusuz olmak mümkün mü? Bir insan bütün korkularından tamamen sıyrılabilir mi? Size göre imkânsız gibi dursa da aslında bu gayet mümkün. Adına Urbach-Wiethe Sendromu denilen bu hastalığa sahip kişilerin vücudunda korkunun k'sı bile yok!

Geçtiğimiz yıllarda ABD'de 300 kişi üzerinde yapılan bir deneyde kişilerin korku duyguları test edildi. Deneklerin üzerine yılan bırakıldı ve onlara dünyanın en ürkütücü filmleri izletildi. Ancak hiçbir yöntem bu deneklerde etkili olmadı. Test edilen 300 kişi içinden özellikle bazıları hiçbir şekilde korkmadığını aksine yöntemleri komik bulduklarını söyledi.

Urbach-Wiethe Sendromu'na sahip kişilerde zihnin korku üretemediği, vücudun acil durum veya hayatta kalma moduna girmesine izin vermediği gözlemlendi. Hiçbir şeyden korkmamak kulağa ilk başta hoş gelse de beynin amigdala bölgesinin hasar görmesi ve korku duygusunun bir anda yok olması kişinin can güvenliğini bile tehdit edebilir.

Haberin Devamı

2- KONJENİTAL ANELJEZİ: ACI VE AĞRIYA KARŞI DUYARSIZLIK

Bazı hastalıklar sonradan ortaya çıkarken, bazıları ise doğduğumuz andan itibaren bizimle olur. Doğuştan gelen hastalıklardan biri de 'Konjenital Aneljezi' yani 'acıya karşı duyarsızlık' hissi.

Bu hastalıkla doğan kişiler vücutlarındaki hiçbir acı ya da ağrıyı hissetmiyorlar. Çevresindekilere göre onlar süper güçlere sahipler ama aslında bu kişiler sanılanın aksine oldukça tehlikeli bir durum içindeler. Konjenital aneljezi hastaları, vücutlarında hiçbir ağrı ya da acı hissetmediği için herhangi bir fiziksel sıkıntı içinde olup olmadıklarını sık sık uzmanlara kontrol ettirmeleri gerekiyor.

7 günlükken yaşadıklarını hatırlıyor, soğuğu hissetmiyor Bir avuç insanda görüldü, sebebi...
Savant sendromlu Stephen Wiltshire her şeyi ince ayrıntısına kadar resmedebiliyor.

3- SAVANT SENDROMU: SÜPER ZEKA OLMA DURUMU

Savant Sendromu'nun diğer hastalıklara nazaran biraz daha farklı bir tarafı var. Bu sendromun yan etkileri aşırı yetenekli olmaktan geliyor. Müzik, resim ve özellikle matematik gibi pek çok konuda son derece yetenekli olan bu kişiler, anlık matematiksel hesaplamalar ve analizler yapabilirler.

Haberin Devamı

Dünyada çok nadir görülen bu hastalık, otizm gibi nörolojik gelişimsel bozukluklardan muzdarip olan kişilerde baskındır. Eğer 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' de dahil olmak üzere tam 6 dalda Oscar kazanan 1994 yapımı 'Forrest Gump'ta bu sendroma sahip kişilerin neler yaşadığı tüm detaylarıyla işlenmişti.

Savant Sendromu günümüzde İngiliz mimari sanatçı Stephen Wiltshire'ın başarılarından sonra daha geniş kitleler tarafından bilinmeye başlandı. 1974 doğumlu İngiliz mimar Wiltshire, sanata hizmetlerinden dolayı ülkesi tarafından nişana layık görüldü, adını dünyaya duyurdu. Otizmli Wiltshire, bir kez gördüğü bir manzarayı hafızasına kaydederek dakikalar içinde çizmesiyle ünlü bir sanatçı. Savant Sendromu'na sahip Wiltshire, bir keresinde uçakla Londra'nın üstünden geçtiği ve gördüğü her şeyi en ince ayrıntısına kadar resmettiği biliniyor.

7 günlükken yaşadıklarını hatırlıyor, soğuğu hissetmiyor Bir avuç insanda görüldü, sebebi...
Hipotiroidi hastası Wim Hof dondurucu suda saatlerce kalabiliyor.

4- HİPOTİROİDİZM: SOĞUĞA KARŞI DUYARSIZLIK

Acıya tepki vermeyen insanların yanı sıra soğuğa karşı kayıtsız olanların sayısı da bir hayli fazla. Soğuğa karşı duyarsız olma durumunun vücuttaki tiroid bezinin yeterli tiroid hormonu üretememesinden kaynaklandığı biliniyor.

Hipotiroidi hastası olan kişiler, normal bir insanın dayanamayacağı soğuklukta üzerinde koruyucu hiçbir kıyafet olmadan durabiliyor. Hastalık birçok kişi tarafından büyük bir şans gibi görülse de bu sıkıntıya sahip kişiler aslında ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Üşüdüğünü anlamayan bu kişilerin vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesi anlamına gelen hipotermi nedeniyle hayatlarını kaybetme olasılığı oldukça yüksek.

Haberin Devamı

Hollandalı motivasyon konuşmacısı Wim Hof, hipotiroidizm sendromuna sahip kişiler arasındaki en bilinen örneklerden biri. Oldukça düşük sıcaklıklarda uzun saatler kalabilen Hof, onu gözlemleyen doktorları şaşkına çevirmeyi başardı. Dondurucu derecede bir su ve yüzlerce buzun içinde yaklaşık 120 dakika kalabilmeyi başaran Hof, donmaya yakın göllerde saatlerce yüzebilmesiyle şöhretini ülkesinin sınırları dışına taşırmış bir isim.

5- HİPERTİMEZİ: HER ŞEYİ HATIRLAMA DURUMU

Bugüne dek dünyada yalnızca 60 kişide görülen hipertimeziye sahip kişiler henüz 7 günlükken bile yaşadıklarını en ince ayrıntısına kadar hatırlama yeteneğine sahipler. Yıllar önce okudukları bir haber ya da kitaplardan, derinlerde kalmış anılarının en ince ayrıntısına kadar her şeyi hatırlayan bu insanların şanslı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum biraz farklı. Hipertimezisi olan hastalar anılarını hiçbir zaman değiştiremezler veya hatırlamak istemedikleri tatsız durumları sanki dün olmuş gibi hatırlarlar. Dolayısıyla bu hastaların çoğu zaman psikolojik sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıkları biliniyor.