17.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Milliyet İblid'de / Unal Çam
Suriye rejiminin Halep’e bombardımanında yaralanan siviller İdlib kırsalında adı ve bulunuduğu yer güvenlik sebebiyle sır gibi saklanan bir hastanede tedavi ediliyor. Silahlı muhaliflerin koruduğu hastanede tedavi görenler, yaşadıklarını Milliyet’e anlattı.
Ateşkesin ardından İdlib’e getirilen Suriyelilerin Halep’te yaşadığı dramı İdlib’te görüntüledik. 50’den fazla silahlı muhalif tarafından güvenliği sağlanan hastaneye giden yolda birden fazla noktadan tüm giriş çıkışlar kontrollü sağlanıyor. Hastaneye girişimizde hastanenin dışını fotoğraflamamamız özellikle istendi. Hastalardan izin alındıktan sonra odalara çıkarak Halep’te yaşadıklarını kendilerinden dinleyebildik. İki gün önce Halep’in Mutasır Kasır bölgesinde anne baba ve kardeşi ile akrabalarına gittiklerini anlatan 10 yaşındaki Abdulkerim bombalar sonrası yaralandığını anlattı. Aynı odada 2 çocukla kalan Abdülkerim ve diğer yaralı çocukların da bombardımanda yaralandığı öğrenildi.
Varil bombaları
İki hafta önce Halep’te gerçekleşen bir hava saldırısında yaralanan Ali Terrap olay anını şu sözlerle anlattı:
“Oğlumla Halep’te dışardaydık. Birden yakınımıza varil bombası düştü. Bir anda göz gözü görmez oldu. Çevredekilerin yardımı ile olay yerinden uzaklaştırıldım. Ayağımdan yaralandım. Araba ile İdlib’teki bu hastaneye getirdiler.”
Ali Terrap ile aynı odada kalan Bilal isimli Suriyeli yaşadıklarını ise ağlayarak anlatıyor. Saldırı sonrası hastaneye getirilen Bilal, bacağının parçalandığı için kesildiğini söyledi.
İş makineleri devrede
Halep’ten kurtarılan Suriyelilerin güvenli bölge olarak belirlenen İdlib’e gelişleri sürerken Türkiye sınırına 6-7 km mesafede kurulacak kampın alt yapı çalışmalarına hız verildi.
Bölgeye ilk etapta 10 bin çadır, yardım tırları ve iş makineleri gönderildi. Halep’ten önceki günden bu yana 7 bini 500 yakın kişinin İdlib’e ulaştığı belirtiliyor.
Çadır kent 3-4 güne hazır...
Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı önünde açıklama yapan Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Aydınlık, “55 hasta getirildi. Biri tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etti. Geri kalan hastalarımızdan 2 yaşında bir bebeğin durumu oldukça ciddi. Toplam 4 hastamızın hayati tehlikesi ciddiyetini koruyor. Diğer hastalarımızın çoğu rehabilitasyon gerektiren hastalar” dedi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık da “İdlib içerisinde sınırımıza 6-7 kilometre mesafesi olan bir bölgede çalışmalar yürütülüyor. En kısa zamanda kapasite oluşturulmuş olacak. Alt yapı hazırlığı 10 bin çadır için yapılıyor. Ama sanırım o rakama ihtiyaç duymayacağız” dedi. Kınık, çadır kent çalışmalarının ilk etabının 3-4 gün içerinde tamamlanması planladıklarını sözlerine ekledi.