23.08.2008 - 09:48 | Son Güncellenme:
Irak'ta ülke içinde yerinden edilen ya da başka ülkelere giderek mülteci olarak yaşamak zorunda kalan Iraklıların sayısının Saddam Hüseyin dönemi de dahil olmak üzere yaklaşık 4,8 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.
ABD'nin Irak'taki askeri varlığına ilişkin yeni güvenlik anlaşması üzerinde çalışmalar sürerken, Washington'daki Brookings Enstitüsünde "Irak'ta Yerinden Edilme: Geri Dönüş ve Yeniden Yerleştirilme Olasılıkları" konulu panel düzenlendi.
Panelde konuşan "Ülke İçinde Yerinden Edilme Konulu Brookings-Bern Projesi" Başkanı Dr. Elizabeth G. Ferris, Irak'ın son dönemde çözüm bekleyen en önemli sorunlarından birinin yerinden edilmişlerin durumu olduğunu söyledi.
Ferris, Irak'ın Saddam Hüseyin döneminden bu yana ülke içinde yerinden edilme sorunuyla yüz yüze olduğunu, bu sorunun ABD'nin Irak'a müdahalesinden sonra başlamadığını belirttiği konuşmasında, yerinden edilmiş Iraklıların sayısına ilişkin sadece tahminler yapılabildiğine ve bu konuda kesin rakam vermenin zorluğuna dikkati çekti.
Irak'tan ayrılmak zorunda kalanlara ilişkin de bilgi veren Ferris, ülkeyi ilk terk eden grubun üst ve orta sınıf olduğunu belirterek bu grubun, bağlantıları aracılığıyla komşu ülkelere gittiğini anlattı.
Ferris, genel olarak bakıldığında son 5 yılda Irak'tan önemli bir beyin göçü yaşandığını ve aralarında avukatlar, doktorlar ve öğretim üyelerinin de olduğu eğitimli orta sınıfın ülkeyi terk ettiğini belirterek, "Irak'ın geleceğini yeniden yapılandırması için bu insanlara ihtiyacı var" dedi.
Diğer yandan Ferris'in, Brookings Enstitüsünden Michael E. O'Hanlon ile kaleme aldığı ve geçtiğimiz gün Washington Times gazetesinde yayımlanan "Irak'ın Yerinden Edilmiş Milyonları" başlıklı makalesinde, Saddam Hüseyin dönemini de içine alan ve bugüne uzanan süreç içinde 2,8 milyon Iraklının evlerini terk ederek ülkenin başka bölgelerine yerleşmek zorunda kaldığı, diğer yandan 2 milyonun üstünde Iraklının da ülkeyi terk ettiği tahmini ifade edildi.