15.02.2025 - 07:02 | Son Güncellenme:
NATO Savunma Bakanları Toplantısı, 12-13 Şubat tarihlerinde Brüksel’de yapıldı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Asya gezisine eşlik ettiği için bu toplantıya katılmadı. NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’yi NATO Daimî Temsilcisi ile Türk Askerî Temsil Heyeti Başkanı temsil etti.
Etkili çözümler
NATO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Savunma Bakanları Toplantısı’nın düzenlendiği Brüksel’deki karargahta gerçekleştirilen imza töreninde 15 müttefik ülke, 150 metrenin altındaki “düşük seviyeli” hava tehditlerine karşı “daha etkili çözümler geliştirmeyi” taahhüt etti. İmzacı ülkelerin arasında Türkiye’nin dışında Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, İspanya ve İngiltere yer aldı. 15 müttefike ek olarak Çekya, ayrıca radarlar ve uydular gibi aktif hava gözetim kabiliyetlerince tespit edilemeyen tehditleri belirlemek amacıyla gerekli olan gürültü tespiti gibi “pasif hava gözetimi” konusunda çok uluslu girişim başlattı.
Tükiye’nin ‘Çelik Kubbe’si
Türkiye, çok katmanlı hava savunma sistemi çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’nin yerli teknolojiyle geliştirdiği hava savunma sisteminin adı 6 Ağustos 2024 tarihinde “Çelik Kubbe” olarak açıklanmıştı. “Çelik Kubbe” farklı irtifada hava savunma sistemlerinin birlikte çalıştığı “bütünleşik bir mimari” olarak tanımlanıyor.
‘Ukrayna’daki savaş tehlikeyi gösterdi’
Düşük seviyeli hava tehdidi ve pasif hava gözetleme projeleri aracılığıyla katılımcı ülkeler, yeni kabiliyetler geliştirmeye ve edinmeye çalışacak, aynı zamanda daha düşük maliyet ve daha yüksek operasyonel faydalarla ulusal kabiliyetler arasındaki birlikte çalışabilirliği artırmayı amaçlayacak. Açıklamada, “Ukrayna’daki savaş, küçük insansız hava araçları gibi teknolojilerin çatışmalarda ne kadar etkili ve tehlikeli olabileceğini göstermiştir. NATO’nun bu yeni tehditleri tespit etme, tanımlama, izleme ve bunlara karşılık verme yeteneğini artırırken caydırıcılık ve savunmayı güçlendirmek için teknolojik gelişmelerden yararlanması İttifak için elzemdir” değerlendirmesine yer verildi.