Dünya1300'den fazla tur atmıştı... Çin görüntüleri paylaştı!

1300'den fazla tur atmıştı... Çin görüntüleri paylaştı!

30.06.2022 - 13:55 | Son Güncellenme:

Çin'in Mars'a gönderdiği uzay aracı Tianwen-1, Kızıl Gezegen'e dair merak edilen pek çok soruya cevap verebilecek nitelikteki detaylı görüntüler yakaladı. Çin, görüntüleri ilk kez paylaştı.

1300den fazla tur atmıştı... Çin görüntüleri paylaştı

Mürettebatsız uzay aracıyla Mars yüzeyinin büyüleyici fotoğraflarını çeken Çin, görüntüleri kamuoyuyla paylaştı.

Haberin Devamı

Devlete bağlı medya kuruluşunun haberine göre Tianwen-1 uzay aracı, güney kutbu da dahil tüm Mars gezegenini kapsayan görüntü verilerini başarıyla elde etti.

Mars'ın güney kutbu bilim insanlarının özellikle ilgisini çekiyor çünkü bu buzlu bölge, gezegenin uzaylı yaşamına ev sahipliği yapıp yapamayacağını keşfetmede kritik bir rol oynayabilir.

Şimdi Çin, uzay aracını kullanarak o bölgeyi ve gezegenin geri kalanını çok detaylı şekilde fotoğrafladı. Araç, geçen yılın başlarında Mars'a ulaştığından beri gezegenin etrafında 1300'den fazla tur attı.

Çin'in Mars'taki ilk misyonunda Tianwen-1 uzay aracı, Şubat 2021'de Kızıl Gezegen'e başarıyla ulaştı. Robotik bir keşif aracı yüzeye gönderilirken yörüngedeki araç da o zamandan beri gezegeni uzaydan inceliyor.

Haberin Devamı

Uzaydan çekilen görüntüler arasında Çin'in Mars'ın güney kutbundan çektiği ilk fotoğraflar da var. Gezegenin su kaynaklarının neredeyse tamamı burada hapsolmuş durumda.

Avrupa Uzay Ajansı'nın kontrolündeki bir yörünge aracı, 2018'de gezegenin güney kutbundaki buzun altında su keşfetmişti.

Yeraltı suyunun yerinin saptanması, gezegenin yaşam barındırma potansiyelini belirlemenin yanı sıra oradaki keşif faaliyetleri için insanlara kalıcı kaynak sağlamanın anahtarı.

1300den fazla tur atmıştı... Çin görüntüleri paylaştı

Tianwen-1'den gelen diğer görüntüler, 4 bin kilometre uzunluğundaki Valles Marineris kanyonunun ve Mars'ın kuzeyindeki Arabia Terra olarak bilinen dağlık arazinin çarpma kraterlerinin fotoğraflarını içeriyor.

Tianwen-1, uçsuz bucaksız Maunder kraterinin kenarının yüksek çözünürlüklü görüntülerini ve ilk kez 50 yıldan uzun süre önce NASA'nın Mariner 9 uzay aracı tarafından tespit edilen büyük bir kalkan yanardağı olan 18 bin metre yüksekliğindeki Ascraeus Mons'un yukarıdan aşağıya görüntüsünü de Dünya'ya gönderdi.

NASA YÜZEYİN ALTINA İNECEK

NASA yetkilileri, önceki gün yaptıkları açıklamada, Mars’ta olası yaşam belirtilerini tespit etmek için kazı yaparak yüzeyin altına inmek gerekebileceğini açıkladı.

Uzay ajansının Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde Alexander Pavlov liderliğindeki bir ekip, Mars yüzeyinin en üst 10 santimetrelik katmanındaki amino asitlerin büyük olasılıkla kozmik ışınlar nedeniyle yok olduğunu tespit etti.

Haberin Devamı

Ekibin bulguları, Mars'ta bugüne dek ulaşmayı başaran eski yaşam formlarını bulmak için Kızıl Gezegen toprağının en az iki metre kazılması gerektiği anlamına geliyor. Bu sonuç, şimdiye dek Kızıl Gezegen’de örnek toplayan uzay araçlarının yaşam tespitinde yetersiz kalabileceği anlamına geliyor. Zira NASA’nın örnek toplamakla görevli uzay aracı Perseverance’ın delici aletleri, Mars yüzeyinin yalnızca birkaç santim altına inebiliyor.

Hakemli bilimsel dergi Astrobiology’de yayımlanan araştırmanın yazarları, "Mars, birkaç metre derinliğe nüfuz edebilen kozmik ışınlara maruz kalabiliyor. Bu da o katmanların bozulacağı anlamına geliyor" ifadelerini kullandı:

"Deneysel bulgularımız, Mars yüzeyinin en üstündeki eski amino asitlerin ve diğer potansiyel organik biyolojik izlerin araştırılmasında ciddi zorluklar olduğunu gösteriyor."

Dünya, yeterli yoğunluğa sahip atmosferi ve manyetik alanı sayesinde yüzeyini Güneş’ten ve diğer kozmik nesnelerden gelen radyoaktif parçacıklardan ve ışınlardan koruyabiliyor. Ancak bilim insanları, Mars’ın atmosferini ve manyetik alanını henüz yeni oluştuğu dönemlerde kaybettiğini biliyor. Bu da uzay havası olaylarının zararlı etkilerine karşı gezegen yüzeyini savunmasız bırakıyor.

Haberin Devamı
1300den fazla tur atmıştı... Çin görüntüleri paylaştı

Pavlov ve meslektaşlarının yeni araştırmasında Mars'ta yaygın olan iki bileşiğin (silikatlar ve perkloratlar) yaşam için gerekli amino asitlerin bozulmasını düşünüldüğünden daha çok şiddetlendirdiği ve hızlandırdığı ortaya kondu.

Bu yaşam formlarının hayatta kalmasını imkansız kıldığı gibi, yok olmuş canlıların fosillerinin korunması önünde de büyük bir engel teşkil ediyor.

Pavlov, konuyla ilgili açıklamasında, "Mevcut Mars araçları yaklaşık 5 santimetre kadar kazıyor. Bu derinliklerde amino asitleri tamamen yok etmek sadece 20 milyon yıl alır" ifadelerini kullandı:

"Perkloratların ve suyun eklenmesi, amino asit yıkım oranını daha da artırır."

Haberin Devamı

Araştırmacılara göre 20 milyon yıl yaşam arayışı için nispeten kısa bir süre çünkü uzay araçları, Mars'ın Dünya'ya daha çok benzediği milyarlarca yıl önce var olan eski yaşam formlarının kanıtlarını arıyor. Ancak bu araştırma Mars’ta olası yaşamın kanıtlarına asla ulaşılamayacağı anlamına da gelmiyor.

Perseverance ve diğer uzay araçlarının göktaşı çarpmalarıyla oluşan nispeten derin kraterlerde bu fosillere ulaşması yine de mümkün olabilir.

Kaynak: Independent Türkçe