08.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
11 yaşındaki bir çocuk, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya'dan, sadece bir plastik poşet, pasaport ve elinin üzerine yazılmış telefon numarasıyla Slovakya'ya kilometrelerce yürüdü. Ailesi Ukrayna'da kalmak zorunda olduğundan 1000 km'lik yolu tek başına katetmek zorunda kalan çocuk, gönüllüler tarafından karşılandı. Yetkililer küçük çocuğu hemen sıcak bir yere götürdü ve ona yiyecek içecek verdi. Slovak İçişleri Bakanlığı, ailesinin, Slovakya'ya vardığında akrabalarına ulaşması için eline bir telefon numarası yazdığını, sınır görevlilerinin çocuğun akrabalarıyla temasa geçtiğini bildirdi. Çocuğun ailesinin, hasta bir akrabaya bakmak için Ukrayna'da kalmak zorunda olduğu ifade edildi.
5 milyonu bulabilir
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Rus işgali nedeniyle 1.7 milyondan fazla insanın Ukrayna'dan kaçtığını açıkladı. 1 milyon mülteciyle en fazla Ukraynalıyı ağırlayan ülke olan Polonya’yı, 180 bin mülteciyle Macaristan, 83 bin Ukraynalı vatandaşla Moldova izledi. BMMYK, 183 binden fazla kişinin bu ülkelerden Avrupa'daki diğer ülkelere geçtiğini bildirdi. Öte yandan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın bombardımanının sürmesi halinde ülkeyi terk eden Ukraynalı sayısının 5 milyonu bulabileceğini söyledi.
‘Şartları kabul edin, duralım’
Rusya, Ukrayna'nın Rusya’nın şartlarını tanıması halinde operasyonları "her an" durdurabileceğini söyledi. BBC’nin haberine göre Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna'nın Kırım'ı Rusya’nın bir parçası olarak, Donetsk ve Luhansk'ı da bağımsız devletler olarak tanıması gerektiğini söyledi.
Peskov ayrıca, Ukrayna'nın anayasasını değiştirmesi ve herhangi bir bloğa (NATO gibi) katılma iddialarını reddetmesi gerektiğini kaydetti. Peskov, Rusya'nın Ukrayna'nın "silahtan arındırılmasını" tamamlayacağını ve bu koşullar yerine getirilirse Rus askeri harekâtının "derhal durdurulacağını" da sözlerine ekledi. Kremlin sözcüsü, Rusya'nın Ukrayna üzerinde daha fazla toprak iddiasında bulunmaya çalışmadığını söyledi.
Rusya, Mart 2014'te Kırım'ı ilhak etti ve haftalar sonra Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde Rus yanlısı ayrılıkçılara destek vermişti.
'Rusya üzerindeki baskıyı artıracağız'
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir dönem Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Baltık ülkelerine gerçekleştirdiği gezi çerçevesinde gittiği Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta, "Saldırıya uğrarsa, NATO topraklarının her karışını savunacağız” dedi.
Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanasa Nauseda’yla görüşen Blinken, Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ile de ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken, NATO müttefiki Baltık ülkelerini desteklediklerini belirtirken, "Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceğiz. Rusya’nın üzerindeki baskıyı artıracağız çünkü saldırıların bir an önce durmasını istiyoruz. NATO konusunda çok net bir çizgi var. NATO ülkelerine yönelik herhangi bir saldırı olursa biz ABD olarak harekete geçip ortaklarımızla birlikte NATO’nun her karışını koruyacağız. Bu kadar net!" ifadelerini kullandı. Bu arada Blinken, yaklaşık 400 ABD askerinin önümüzdeki günlerde Litvanya'ya ulaşacağını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı, krizin başından bu yana gelişmeler karşısında “NATO’nun doğu kanadını güçlendireceğimizi söyledik ve bu yönde adımlar attık. Buna devam edeceğiz.NATO müttefiklerimizle sürekli olarak durum güncellemesi yapıyoruz” dedi. Litvanya’nın ardından Estonya ve Letonya’ya gidecek olan Blinken, “Şayet durdurulmazsa, Putin Ukrayna'da asla durmayacak!" diye konuştu.