CumartesiReca hanımın lokantası

Reca hanımın lokantası

18.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Reca Aruoba, eşi İskender Aruoba'yla birlikte Bodrum'da açtığı balık lokantası Reca's'ta, yörenin en iyi zeytinyağını, peynirlerini, otlarını, deniz ürünlerini kullanarak farklı lezzetler yaratıyor

Reca hanımın lokantası

Reca hanım Sefarad, Girit, Bodrum, Akdeniz ve de İstanbul mutfaklarının esintileri ile yörenin en iyi zeytinyağını, peynirlerini, otlarını, deniz ürünlerini kullanarak farklı lezzetler yaratıyor.Her hafta Radikal'deki köşesinde ekonomi, endüstri ve otomotiv konularında yazan İskender Aruoba, Bodrum'da ilk balık çiftliklerini kuranlardan. Frenk Azmağı'nda deniz kıyısında 1980 yılında kurduğu balık çiftliğini 2000 yılında kapatınca, deniz kıyısındaki işletme binalarını plaj ve lokanta olarak kiralamış. 2007 yılından itibaren de karı-koca kendileri işletiyor.Gündüz plaj olarak hizmet veren eski balık çiftliğinin deniz üzerindeki sahilinden güneşin batışını seyretmenin zevkine doyulmuyor. Güneş kıpkızıl bir ateş yumağı olarak denizin içine dalıyor. Ve o sırada pikapta Bach'ın "Brendenburg Konçertosu"nun plağı dönüyor.Reca's'ın deniz kenarındaki barının sorumlusu Murat Güney, Reca's için özel olarak üretilmiş beyaz ve kırmızı "house wine"ını tattırıyor. Eşi Tuğba Güney masayı donatıyor. Reca Aruoba ailesi İzmirli bir Musevi hanım. Kocası İskender Aruoba ile Bodrum'a yerleşmiş. Yalıkavak ile Gündoğan koyları arasında, meltemi ile meşhur Frenk Azmağı adıyla ünlenen koyda, denizin kenarında Reca's adını verdiği bir lokantanın mutfağında ninesinden, anasından öğrendiği yemekleri pişiriyor. Reca hanımın mezeleri küçük seramik tabaklarda tadımlık porsiyonlar halinde masaya getiriliyor. Mayonezli levrek, Ermeni usulü helvelenmiş barbunya, Girit usulü kabak, yoğurt ve pancar ile hazırlanan "Pembe Sultan", deniz börülcesi, kalamar dolma, patlıcan salata, humus, dereotlu tarama, 3 bin yıllık Bizans mezesi olduğu söylenen anasonlu zeytin ve ot kavurma Reca hanımın özel mezeleri.Sekiz çeşit meze, iki çeşit ara sıcak ve seçmeli bir tabak ana balık yemeği ile tatlı kişi başına 45 YTL. Ara sıcaklar deniz ürünleri graten, balık köftesi ve karides güveç. Ana balık yemekleri badem soslu, patates pastası üzerinde servis edilen Valencia usulü levrek balığı ile, gene patatesle sunulan fırında hazırlanmış yeşil somon. Reca's'ta ızgara balık bulunmuyor.Bazı günler mercimek favası, Fransız usulü Coquille St. Jacque ile Sefarad mutfağından "Tezpişti" yemek de mümkün olabiliyor. Tezpişti, Çanakkale Yahudilerine özgü bir tatlıymış. Bademli revaniye benziyor. Gerçekten pek lezzetli.Reca hanım ninesinden ve annesinden öğrendikleri yanında, yerelleşmiş, bir ölçüde "Türk mutfağı ile bütünleşmiş" Sefarad mutfağıyla ilgili yayınlardan yararlandığını söylüyor.Nedim Atilla'nın derlediği Füsun Atilla'nın düzenlediği, 2004 yılında Artı Kitabevi'nin yayımladığı "İzmir Sefarad Mutfağı" ismini taşıyan yayında İzmirli Musevi hanımların ailelerinden öğrendikleri yemek tarifleri verilir.Deniz Alphan ise 2005 yılında Doğan Kitap'ın yayımladığı "Dina'nın Mutfağı" isimli kitabında Trakya'da ve İstanbul'da ailelerin mutfaklarına giren Sefarad yemeklerini anlatır.Reca hanım yemeklerini beğenenlere ve yaptığı yemeklerin tariflerini soranlara bu kitapları tavsiye ediyor. Tezpişti çok lezzetli