CumartesiKitaptan: Fıstıklı buğday salatası

Kitaptan: Fıstıklı buğday salatası

18.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kitaptan: Fıstıklı buğday salatası

Kitaptan: Fıstıklı buğday salatası






Bedriye Renda Medina ve Lale Apa 222 yemek tarifinden oluşan bir yemek kitabı hazırladılar: "Remix". Paralel Yayıncılık'tan çıkan kitabın yazarlarından Medina "İkimiz de evlerimizde farklı tatlar oluşturmayı ve değişik sunumlar yapmayı severiz. Ortak olduğumuz iş yerinde bir gün konuşurken bu birikimleri kolay okunur, pratik, şık bir kitaba dönüştürsek mi dedik ve çalışmaya başladık" diyor.
Medina kitabın adının öyküsünü ise şöyle anlatıyor: "Alıştığımız, damak tadımıza uygun malzemelere farklı lezzetler ve görüntüler kattık ve bunu da 'Remix' olarak tanımladık." Yazara göre, kitapta 222 yemek tarifi olması da tamamen tesadüfi.
Tarifler geleneksel Türk mutfağı ya da sadece egzotik mutfaklar olarak sınırlandırılmamış. Çorbalardan tatlılara, soslardan suşilere kadar pek çok çeşitler var. Tarifler arasından fıstıklı buğday salatası, limonlu çilav, nane pestolu incecik kabaklar, kaparili levrek, soyalı küçük bohça börekler, esmer şekerli somon, patlıcanlı tavuk sarma, espressolu dondurma, limonlu parfe gibi birçok ilginç örnek verilebilir. Ayrıca şarap önerilerine ayrılmış özel bir bölüm de var.


Malzemesi

  • 350 gr. buğday l Deniz tuzu ya da normal tuz
  • 1 adet ince kıyılmış taze soğan
  • 1,5 limon kabuğu rendesi ve suyu
  • 3 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı dolmalık fıstık
  • 1,5 kg. çok ince halkalar halinde kesilmiş salatalık
  • Yarım su bardağı maydanoz
  • Taze çekilmiş karabiber
  • 125 gr. parmesan

    Hazırlanışı
    Önce buğdayı tencereye koyun ve üzerini 6 cm. geçecek kadar su ile örterek kaynatın. Tuz ekleyerek karıştırın ve altını kısın. Buğday yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10-12 dakika kısık ateşte haşlayın. Süzdükten sonra soğumaya bırakın. Başka bir kasede taze soğan ve limon suyunu karıştırın ve 15 dakika bekletin. Orta ateşte küçük bir tencerede erittiğiniz yağda fıstıkları 5 dakika süreyle karıştırın ve ateşten alın. Artık büyük bir kapta fıstıklarla karıştırılmış limon kabuğu rendesini, salatalıkları, buğdayı, taze soğanı, limon suyunu ve maydanozu birleştirebilersiniz. Tuzu ve karabiberi kendinize göre ayarlayın. Son olarak parmesanı ince rulolar halinde kesip salatanızın üzerine koyun.