12.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım
BİR TABAK BİR BARDAK
Ramazan ayı sofralarımıza hareketlilik getirdi. Komşu teyzenin iftar telaşına ortak olup hazırlığını hafiflettiğimiz hatta iftar sofrasında aynı ekmeği bölüştüğümüz günlerdeyiz. Geçmişte büyüklerimizin iftariyelik hazırlarken içinde bulunduğu o tatlı telaşa komşumuzun ve dostumuzun sofralarında rastgelmek beni çok mutlu ediyor.
Bu hafta sizinle, bu özel ayda iftar sofralarınızın bereketini taçlandıracak tarifler paylaşacağım. Biri, ramazanın gülü güllaç. Osmanlı mutfağında 15’inci yüzyıl ortalarına kadar mısır nişastasından yufkalar açılıp stok yapılırmış. Havayla temas ettiğinde kuruyan yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerlermiş. Gel zaman git zaman içine gülsuyunun da eklenmesiyle “güllü aş” diye anılan bir tatlı ortaya çıkmış ve günümüze güllaç adıyla gelmiş. Bu geleneksel tatlımızı bir de çilekli denemeye ne dersiniz?
Hem gözü hem mideyi şenlendirecek
Diğer tarifimiz ezogelin çorbası. Çocukluğumuzdan bu yana sofralarda bir klasik
haline gelen ezogelin çorbasının içine taze baharatlar ekleyerek, yazın ferahlığını damaklarınızda hissetmek istemez misiniz? O halde kolları sıvayıp mutfağa girme vakti geldi. Hem gözünüzü hem de midenizi şenlendirecek bir iftar sofrası hazırlayalım.
Sofralarınızda bereketin ve muhabbetin eksik olmadığı ramazanlar dilerim.
MALZEMELER (8 kişilik)
l 6-7 güllaç yaprağı
l 1.5 lt süt l 1.5 su bardağı
toz şeker l 1 su bardağı
file fındık l 400 gram çilek
Çilekli rulo güllaç
Hazırlanışı
l Sütü bir tencerede kaynatın, ocaktan alın ve içine toz şekeri ilave edin. Toz şeker eriyene kadar karıştırın ve ılınmaya bırakın. Orta büyüklükte bir kabın içine güllacın yarısını kırarak yerleştirin. Çilekleri blendırdan geçirin. 2 yemek kaşığı çileği süs için ayırın.
l Her katın arasına sütlü karışımdan gezdirin.
Orta kata çekilmiş çilekleri yayın. Kalan güllaçları aralarına sütlü karışımı gezdirerek aynı şekilde yerleştirip artan sütü üstüne gezdirin. Karışımı çekince rulo yapın. File fındık ve çilek püresiyle süsleyerek servis edin.
Taze baharatlı ezogelin çorbası
MALZEMELER
(6 kişilik)
l 1 su bardağı kırmızı mercimek
l 1 kahve fincanı bulgur
l Yarım kahve
fincanı pirinç
l 1 orta boy soğan
l 2 diş sarımsak
l 2-3 yemek kaşığı tereyağı
l 7 bardak su
l 7-8 dal maydanoz
l 7-8 dal taze kekik
l 2-3 dal taze nane
l 1 dilim limon
l Kruton ekmek l Tuz
Meyanesi için
l 2 yemek kaşığı un
l 1 yemek kaşığı salça
l 1 tatlı kaşığı nane
l 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
l 2 yemek kaşığı sıvı yağ l 2 bardak su
Hazırlanışı
l Soğan ve sarımsağı küçük küçük yemeklik doğrayın. Tereyağını tencereye alıp eritin. Soğan ve sarımsağı ekleyerek hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun. Pembeleşen soğanlara mercimek, bulgur ve pirinci ekleyerek 1 dakika daha kavurun. Tuz ve 7 bardak su ilave ederek orta ateşte kaynamaya bırakın.
l Meyane hazırlamak için daha büyük bir tencereye sıvı yağı alın. Üzerine unu ekleyerek kavurun. Kavurduğunuz una salçayı ekleyin ve 1 dakika daha kavurun. Baharatları ekleyerek karıştırın ve 2 bardak sıcak suyu ekleyerek topak kalmaması için karıştırmaya devam edin.
l Pişip yumuşayan diğer tenceredeki bakliyatları suyuyla birlikte hazırladığınız unlu suya ekleyin ve karıştırın. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Maydanoz, kekik ve naneleri ince ince kıyın ve servis tabağına aldığınız çorbanızın üzerine serpin. Kruton ekmek ve limon dilimiyle servis edin.
Super mix
Meyveli içecek sevenlerin tercih edeceği, oldukça doyurucu ve bol vitamin deposu bir kokteyldir
MALZEMELER
l 2 çilek l 1/2 yeşil elma
l 1/2 muz l 1/2 şeftali
l 20 cl portakal suyu
l 1 çorba kaşığı bal
Hazırlanışı
Tüm malzeme blendıra konur, buzla çekilir, büyük bir bardağa boşaltılıp meyve parçalarıyla süslenerek servis edilir.