24.12.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:
Düşündüm ve giderken size bu kış bayramının geleneksel içeceklerinden bazılarının tariflerini bırakmaya karar verdim. Bir zamanlar ısınmak için içilirken, şimdi artık sadece keyiflenmek, eski geleneklerin tozunu almak ama özellikle de arkadaşlarla toplanıp bayram coşkusunu paylaşmak için bahane haline gelen bu içeceklerin tariflerini bir kenara yazın; yapılışları gayet kolay. Hem sonra "ülkemizde" ne olacağı hiç belli olmaz, dönüşümde, aniden ve her zamanki gibi gizemli bir şekilde her türlü alkollü içeceğin satışını yasaklamış olabilirler! Gerekli önlemleri almak lazım bence, öyle değil mi? En klasik olandan başlayalım.Son yıllarda İstanbul, daha aralık ayının ilk günlerinden itibaren bir Avrupa şehrini kıskandıracak şekilde baştan aşağı Noel süsleriyle donanmasına rağmen, ben bu bayramı İtalya'da, ailem ve arkadaşlarımla kutlamayı tercih ediyorum. Dolayısıyla badem ezmesi, lakerda ve balık yumurtalarını alıp uçağa atladığım gibi... Fakat burada bıraktığım arkadaşlarımı unutarak gittiğimi sanmayın sakın. Nasıl yaparım bunu? Malzemesi (İki kişilik): 100 ml. su, 2 portakal, 4 çay kaşığı bal, karanfil, tarçın, yarım bardak rom.Yapılışı: Bir tencerenin içine koyduğunuz suyu, içine bir tutam tarçın, 2-3 karanfil ve bal ilave edip bal eriyinceye kadar kaynatın. Portakalların suyunu sıkıp karışıma ekleyin, kaynatın ve ateşten çekin. Romu da ekleyip sıcak servis edin.Grog'un ekonomik versiyonu: Suyu ısıtıp içine şeker, limon, mandalina ya da portakal kabuğu ve biraz da grappa koyun.Ayık kalmak isteyenler için kahveli grog (Tek kişilik): Bir fincanın içine dört küp şeker, bir limon kabuğu rendesi ve küçük bir espresso kahve konur. Biraz brendi ısıtılır, kahvenin içine dökülür ve ateşe verilir... Aman dikkat, bu arada evi de yakmayın! Klasik grog Hazırlanışı biraz daha karışık ama uğraşmaya değer! Büyükçe bir bardağa 2 kaşık esmer şeker, 4 cl. İskoç viskisi ve bir fincan kaynar kahve konur. Ve içeceği muhteşem kılacak taze krema, kahvenin üzerinde kalması için, bardağın kenarına yaslanan kaşığın sırtından dökülür. Karıştırmadan, sıcak servis edin... Eşsiz bir lezzet bu! Irish coffee Toskana'nın güzide şehirlerinden Livorno'da geleneksel Noel içeceği ponce'dir (punch'la karıştıranın vay haline). Kalın ve geniş cam bardaklarda içilen bu içecek çok sert kahveden yapılır. Bardağa yarısına kadar kahve konur, sonra isteğe göre şeker, rom ve bir dilim de limon eklenir. Ponce Eğer sütü ve tatlı şeyleri seviyorsanız, kilo probleminiz de yoksa ya da en azından bunu bir süreliğine unutmak istiyorsanız, İtalyan köylerinde yapılan bu "baştan çıkarıcı, leziz iksir" tam size göre! Bir yumurtanın sarısını bir kaşık şekerle çırpıp içine biraz konyak ekleyin. Hazırladığınız karışımı, önceden ısıtılmış bir bardak grog'a ekleyip bardağın kalanını sıcak sütle doldurduktan sonra tarçın çubuğuyla karıştırıp servis edin. Adını bilmiyorum, ama tadı o kadar güzel ki! Leziz bir iksir Bu içkinin tarifini daha önce de vermiştim ama kaçıranlar için tekrarlamakta fayda var! İyi bir kırmızı şarap neredeyse kaynayayıncaya kadar ısıtılır, içine karanfil, tarçın ve limon kabuklarıyla şeker ilave edilip büyük kadehlerde sıcak sevis edilir... Tarçınlı kurabiyeler de yanlarında harika gider! Vin brule Kesinlikle denenmesi gereken bu leziz punch da çayla hazırlanıyor.Malzemesi: Yarım litre sıcak çay, 50 gr. şeker, 4 kaşık tarçın, 4 kişniş tanesi, 1 portakal.Yapılışı: Portakalın kabuklarını, sadece turuncu taraflarını almaya özen göstererek soyun. Sularını sıktıktan sonra süzün ve bir kaseye koyduğunuz rom, tarçın ve kişniş karışımına ekleyin. İyice karıştırdıktan sona kaynar çayı da ekleyip birkaç dakika bekleyin, süzüp punch bardaklarında servis edin!Herkese iyi Noeller! donatellapiatti@hotmail.com Çaylı punch