06.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Her kültürde çeşit çeşit kullanılan ekmek türleri yalnızca kuru kuruya yenmez. Yöresel malzemelerle harmanlanıp sofraları özenle süsler. Kimi zaman sadelik öne çıkar. Hatta bazen kaliteli bir zeytinyağının, taze ve çıtır bir ekmeğin üstünden geçmesinin yerini hiçbir şey tutamaz.
Ekmeğe her şey yakışır
Ekmek her şeyin yakıştığı temel bir gıdadır. İlk tarifimizde taze fesleğen ve taze naneye bezelyeyi ekleyerek ekmek üstü sürülebilir bir lezzet keşfedeceksiniz. İkinci tarifimiz ise pastırma üzerinde çılbır. Geleneksel lezzetlerimizden pastırma, bir yumurta ile nasıl görsel şölen haline gelir, buyurun beraber deneyelim.
Bu tarifleri evinizde elinizde kalan ekmeklerle uygulayabilirsiniz. Böylece hem israfı önleyebilir hem de güzel sofralar kurabilirsiniz. Yeri gelmişken bir tüyo: Bayat ekmeklerinizin üstüne tereyağı sürün ve birkaç dakika sıcak fırında ısıtın. Bu sayede daha lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz.
Taze fesleğenli sürülebilir lezzet
MALZEMELER (4 kişilik)
l 4 dilim ekmek
l 1 su bardağı haşlanmış bezelye
l 12 dal taze fesleğen
l 3 dal taze nane
l 1 çay bardağı zeytinyağı
l 1 diş sarımsak
l 1/2 su bardağı dövülmüş fındık
l Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Ekmeklerin üzerine sarımsağı sürtün. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 5 dakika kızartın. Ayrı bir yerde derin bir kaba haşlanmış bezelye, taze fesleğen ve taze naneyi koyun. Üzerine yavaş yavaş zeytinyağı ekleyerek blendırdan geçirin. Son olarak fındıkları ekleyip bir spatula yardımıyla karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Kızarmış sarımsaklı ekmeklerinizin üzerine
bu karışımı sürün.
Pastırma üzerine çılbır
MALZEMELER (4 kişilik)
l 4 dilim ekmek
l 4 yumurta
l 8 dilim pastırma
l 1 kase Akdeniz yeşilliği
l 1 yemek kaşığı sirke
l 1 litre su
l Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Derin bir tencerede suyu kaynatın, içine sirkeyi koyun ve altını kısın. Daha sonra suyun içine yavaşça bir yumurtayı kırın. Dağılmadan beyazının pişerek sarısının etrafını sarmasını bekleyin. Bir-iki dakika sonra yumurtayı zedelemeden bir kevgir yardımıyla sudan alın. Diğer yumurtalara da aynı işlemi uygulayın. Her bir dilim ekmeğin tabanına Akdeniz yeşilliğini serin. Üzerine pastırma dilimlerini koyun.
En üste çılbırı yerleştirin.
Arzu ettiğiniz miktarda tuz ve karabiberle tatlandırın.
Negroni sbagliato
İtalyanlara has bir yerel kokteyl olup yemek öncesinde ve daha çok partilerde tercih edilir
MALZEMELER
l 2 cl Beefeater 24
l 2 cl Campari
l 2 cl Martini Rosso
l 8 cl Mionetto Prosecco
Hazırlanışı
Tüm malzeme sırayla buz dolu uzun bir bardağa konulur, karıştırdıktan sonra servis edilir.
Yanında ne yenir?
Bu lezzetli kokteyli hem isli ve küflü peynirlerin hem de peynirli makarnaların yanında içebilirsiniz.