01.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ceyda Ulukaya
Singapur’da “Chinatown Complex” olarak bilinen açıkhava yemek pazarında yer alan Liao Fan büfesi, sokak yemekleri kategorisinde Michelin yıldızı alan ilk mekanlardan biri. Aynı zamanda Singapur’da Michelin yıldızı alan ilk mekanlar arasında da yer alan büfe, ışıklı tabelası ve vitrinden sarkan pişmiş tavuklarıyla Türkiye’deki “piliç çevirme” dükkanlarını da andırmıyor değil. Tek fark, önünde saatlerce beklemeyi göze alan insanların oluşturduğu kuyruk. Günde yaklaşık 500 tavuğun satıldığı mekanın, artan talep üzerine bir de lokanta versiyonu açılmış. Derken, büfenin sahibi ve şefi Chan Hon Meng’in de adını taşıyan “Hawker Chan” adıyla Tayland’dan Avustralya’ya dünyanın birçok bölgesine yayılmış. Bugün dünya genelinde toplam 18 şubesi bulunuyor ve yeni anlaşmalar da yolda.
Zam yapmadı
53 yaşındaki Şef Meng, 15 yaşından beri bu işin içinde. Sabah 04.00’te başlayıp izinsiz çalıştığı bir tempoyla işini bu noktaya taşıdığını anlatıyor. Bugün dünya çapında ün kazanmış olsa da ilk göz ağrısı olan Liao Fan büfesinde çalışmaya devam ediyor: “Arada iş amaçlı yurtdışı seyahatleri oluyor ama Liao Fan büfesinde standartları korumak benim için bir tutku. Bu yüzden her gün orada çalışmaya devam ediyorum. Eskisinden farklı olaraksa artık haftada bir gün izin yapıyorum.”
Şef Meng, yeni açılan şubelerde menüye, imza lezzeti olan soya soslu tavuk dışında tabaklar da eklemiş. Şubelerde, mekan ve hizmet kalitesine göre fiyatlar değişse de asıl mekanı olan büfede fiyatları artırmamış. Bu yüzden Liao Fan, en ucuz Michelin yıldızlı restoranlar listesinde birinciliğini korumaya devam ediyor. İstanbul’da bir şube açıp açmayacağını soruyorum: “Umarım açabilirim ve umarım yemeklerimi beğenirsiniz.”
Hong Kong tarzı
Malezya doğumlu şef Meng, imza lezzeti olan soya soslu tavuğu Hong Konglu bir ustasından öğrenmiş. Bu yüzden tavukları “Hong Kong tarzı” pişirdiğini söylüyor. Milyon dolarlar eden bu tarife göre, Meng tavukları soya sosuna eklediği özel bir bitki karışımıyla birlikte ve bütün olarak pişiriyor. En son aşamada tavukların üzerine dökeceği bir başka soya sosunu ise ayrıca hazırlıyor. Meng’e göre ise işin sırrı tavukların taze olması ve pişer pişmez daha dumanı üstündeyken tüketilmesi.
Liao Fan büfesi imza lezzeti soya soslu tavuk sayesinde dünya genelinde 18 şubeye ulaştı. Şef Chan Hon Meng, hayalinin her ülkede bir şube açmak olduğunu söylüyor.