27.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gizem Coşkunarda
Pena yerine “beş peni” kullanarak gitar çalmasıyla bilinen, Queen’in yıldızı Brian May, pek bilinmese de aslında astrofizikçi. May, 30 yıl sonra yüzünü tekrar gökyüzündeki gerçek yıldızlara çevirdi ve AsteroidDay (Göktaşı Günü) isimli kuruluşa dahil oldu. Kuruluş, son olarak olası bir tehlikeden tüm dünyaya söz etmek adına Discovery Science’la işbirliği yaparak “Göktaşı Günü” programını hazırladı. 30 Haziran Salı günü başlayacak programda izlenmeyen göktaşlarının potansiyel tehlikelerine ilişkin farkındalık kazandırmak hedefleniyor. Brian May ile program öncesi gökyüzünün bilinmeyenlerini, müzik yaşamını ve tabii ki Freddie Mercury’yi konuştuk...
-Asteroid Günü projesine nasıl dahil oldunuz?
Grigorji Richters’ın “51 Degrees North” isimli yeni filminin konusu dünyaya çarpmak üzere olan büyük bir cisim ve dünyanın son günlerinde neler yaşandığı ile ilgili. Benden bu film için müzik yapmamı istedi. Ben de stüdyoya girdim ve spontan bir şekilde bestelemeye başladım. Tabii ki bir süre sonra filmin içeriğiyle de ilgilenmeye başlayınca, neler yapabiliriz diye konuşmaya başladık. Cisimlerin yeterince erken tespitini sağlayabilme adına harekete geçirme amaçlı bir çalışma olan “Asteroid Günü” projesini başlattık.
“Cisimleri önceden tespit etmek önemli”
-Yeryüzünün bir asteroit tarafından vurulmasının olasılığı nedir?
Aynı boyutta olan bu cisimlerin bazılarını tespit ettik ve bunların çoğunu görebilir durumdayız. Sorun şu ki, bu cisimlerin çoğu koyu, aklık dereceleri düşük, bu nedenle görülebilmeleri çok zor. Astronomi bağlamında çok küçükler. Bir gezegene bakmıyorsunuz, güneş sistemi boyutu açısından göktaşına yakın olan bir şeye bakıyorsunuz, sonuç olarak bu olasılık hakkında kesin bir yargıya varamasam da ihtimalin düşük olduğunu söyleyebilirim.
-Nükleer bombadan nasıl korunabileceğimizi biliyoruz ama asteroit hakkında bir fikrimiz yok...
Eğer bize doğru geliyorsa ve yakın ise bölgeyi boşaltmak dışında yapabileceğimiz bir şey yok. En azından bir bölgeyi boşaltabilmek için yeteri kadar uyarının yapılması iyi olur. Asteroit düşmesini engellemenin ana noktası bu cisimleri uzaktayken tespit edebilmeyi denemektir ve eğer bu cisimleri yeteri kadar önce tespit edebilirsek, yollarını saptırma imkanını yakalayabiliriz. Bu icadımız henüz ilk aşamalarında ancak biz bir anlamda Armageddon filmindeki gibi bir senaryo peşindeyiz ve eğer bu tehdidi önceden keşfedebilirsek birtakım ayarlamalar yapmayı mümkün kılabiliriz. Saptırmada başarılı olamazsak o halde yapılacak bir şey yoktur ve
bu çok ciddi bir durum.
“Freddie’den sonra bir süre hiçbir şey yapmak istemedim”
-Queen ve Freddie Mercury’nin hayatınızda nasıl bir yeri var?
Freddie, Roger ve John ile hayatımın büyük bir bölümünü birlikte çalışarak geçirdim ve tabii ki bende hâlâ büyük etkileri var. Yaptığım her şeyi etkilediklerini düşünüyorum. Birlikte Queen’i kurmak için çok vakit geçirdik. Freddie’yi kaybettiğimizde bir süreyi yas tutarak geçirdim. Bir bakıma bununla ilgili hiçbir şey yapmak istemedim. Birkaç yıl kendi başıma çıktığım turlarda Queen hakkında konuşmak bile istemiyordum. Çok zor bir dönemdi. Hayatımın bir döneminin sona erdiğini ve başka bir dönemine geçiş yapacağımı düşündüm. Ancak bu doğru değildi. Çünkü Queen dönemi, yaptığım her şeyi etkiliyor. Birlikte ortaya çıkardığımız bu başarıdan gurur duyuyorum ve düşünceme göre yaptığım her şey artık bir şekilde bu durumla bağlantılı hale geliyor. Freddie’yi ve inşa ettiklerimizi düşünmeden geçirdiğim bir gün bile olmuyor. Tüm dünyada Queen müziğinin insanların hayatlarını etkilediğinin farkında olmak çok güzel bir his. Bu durum beni çok mutlu ve mütevazı kılıyor. Bazen uyanıyorum ve “Bu gerçekten oldu mu?” diye düşünüyorum.
“Felsefem, büyük adımlar atın”
-Pişmanlıklarınız var mı? Kendinizi müziğe adamış olmasaydınız hayatınızın nasıl olabileceğini hayal edebiliyor musunuz?
Aslında hayatta pişmanlıklarımın olmadığını söyleyemem, daha iyi üstesinden gelmiş olmayı arzu ettiğim şeyler var. Düşünüyorum da bazen gereksiz, elde edemeyeceğim şeylerin peşinden koşarak fazla vakit kaybettim ama müzik ve astronomi söz konusu olduğunda bence doğru olanı yaptım. Müzik fırsatı olduğunda o yoldan gitmem gerektiğini biliyordum, bunu gerçekten yapmam gerekiyordu. Bu nedenle 1970’lerde astronomiyi bırakmam doğru bir karardı ama aynı zamanda 30 yıl sonra doktoramı bitirmek için astronomiye geri dönmem yine doğru bir karardı. Bu bir çeşit hayata karşı olan tutumumu tasvir ediyor, benim felsefem “Atabiliyorsanız büyük adımlar atın.”
“Astronot olma fikrine sıcak bakıyordum”
-Yeryüzünde bir yıldız oldunuz. Hiç astronot olup gökyüzünde yıldız olmak istediniz mi?
Sanırım gençken istedim. Bir astronot olma fikrine çok sıcak bakıyordum ama şu an bunun için fazla yaşlıyım. Yine de NASA’yı ziyaret etmek harika olurdu.
-Diyelim ki, büyük bir göktaşı dünyaya çarpmak üzere ve durumu kurtarmak için yapılacak bir şey de kalmadı. Son gününüzü nasıl ve kimlerle geçirmek isterdiniz?
Bunun cevabı kolay, sevdiklerimle geçirirdim. Sevdiklerinizle geçen zamanlar çok değerlidir. Aslında bir bakıma her günümüzü son günümüz gibi yaşamamız gerekiyor. Bu, hayatınızı yaşamak ve önceliklerinizi doğru belirlemeniz için güzel
bir yol. Belki de bir göktaşının dünyaya çarpması güzel birşey olabilirdi. Hep birlikte ölürdük ve kimse diğeri için yas tutmak zorunda kalmazdı.