EbeveynBahar alerji mevsimi olmasın

Bahar alerji mevsimi olmasın

24.04.2012 - 09:49 | Son Güncellenme:

Kış boyunca açık havada oyun oynamak için sabırsızlanan çocuğunuz eğer alerjik yapıdaysa dikkat edin. Özellikle bu mevsimde artan polenler, parkta eğlenen çocuğunuz için birçok tehlikeyi beraberinde getiriyor.

Bahar alerji mevsimi olmasın

Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Hüseyin Cem Öcal, bahar aylarında artış gösteren alerjiler ve çocukların korunması için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

“İlkbaharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla çocuklarımızla dışarıda geçireceğimiz zaman da arttı. Baharda çimen, ot, çiçek ve ağaçlar sayesinde polenler atmosfere yayılır böylece alerjik reaksiyonlarda artış görülür. Bu etki rüzgarlı havalarda daha belirgindir. En tipik bahar alerjisi, alerjik rinit. Alerjik rinit, burun mukozasının alerjik kökenli iltihabına denir. Alerjik yatkınlığı olanlarda sık rastlanır. Alerjik rinitin iki tipi var:

Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi): Belirli mevsimlerde ve en sık polen alerjisine bağlı ortaya çıkan alerjik rinit tipine denir. Polen kaynağını ağaçlar, çimen ve otlar oluşturur. Baharın erken döneminde şikayetlere yol açan ağaç polenleriyken ilkbahar sonu ve yaz başı çimen, yaz ortasıyla sonbaharda ot polenleri şikayetlere sebep olur. Ne yazık ki küresel ısınma yüzünden bu süreleri uzadı.

Haberin Devamı

Perennial alerjik rinit (kronik): Şikayetler yıl boyu sürer. En önemli alerjen, ev tozu akarları.

Elini sık sık burnuna götürüyorsa

Burun tıkanıklığı ve akıntısı, kaşıntı, hapşırma ve göz sulanması, gözaltlarında morarma görülür. Çocuk, geceleri huzursuz uyur, ağızdan nefes alır ve horlar. Alerjik rinitli çocuklarda sık üst solunum yolu ve orta kulak enfeksiyonu, bir kısmında alerjik göz nezlesi gibi bulgulara rastlanır. Çocuklar sık sık ellerini burunlarına sürterek kaşıma hareketi yapar, buna ‘alerjik selam’ denir. Çok ağır bir hastalık olmamasına rağmen şikayetler çocukları rahatsız edebilir.

Genetik geçiş gösteriyor

Alerjik rinit genellikle alerji eğilimi olan, atopik dediğimiz bireylerde bulunur. Bu bireylerde egzama ve astım gibi alerjik hastalıkların görülme sıklığı alerjik olmayanlara göre daha fazla. Hastalık, ailesinde alerjik öyküsü olanlarda daha sık görülür.

Çocuğunuzu alerjenlerden koruyun

Alerjik nezle tedavisinde esas, tüm alerjilerde olduğu gibi alerjinin saptandığı maddeden uzak durulması. Bu alerjeni saptamak için testler gerekebilir. Bu mümkün değil veya önlemlerle kontrol altına alınamıyorsa ilaç tedavisi uygulanabilir. Alerji şurupları ve burun spreyleri kullanılabilir.”

Haberin Devamı

ANNE-BABALARA ÖNERiLER

-Evinizin camlarını polen mevsiminde kapalı tutun.

- Polen yoğunluğunun olduğu saatlerde, özellikle sabahları çocuğunuzu dışarı çıkarmamaya özen gösterin.

- Dışarı çıkmanız gerekliyse koruyucu maske takın. Dışarıda oyunlar oynamak, parkta vakit geçirmek gibi eylemlerden kaçının.

- Evin içinde havalandırma sistemleri ve hava filtreleri kullanın. Klima filtrelerini sık değiştirin. Hava değişimini içeride bulunan havayı kullanarak temizleyen, dışarıdaki havayı kullanmayan özel klimaları tercih edin.

- Eve girince çocuğunuzun banyo yapmasına özen gösterin veya kıyafetlerini çıkarın.

- Giysilerinizi açık havada kurutmayın.

- Arabada giderken pencereleri kapalı tutun.

- Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.