CaddeNobel Kimya ödülü açıkladı

Nobel Kimya ödülü açıkladı

08.10.2008 - 12:51 | Son Güncellenme:

.

Nobel Kimya ödülü açıkladı

Nobel Kimya ödülü, Amerikalı bilim adamları Roger Tsien ve Martin Chalfie ile Japon bilim adamı Osamu Shimomura’ya verildi. Araştırmacılar, flüoresan proteinlerle ilgili çalışmaları için layık görüldü.
Nobel Komitesi kaynakları, üç bilim adamının denizanalarında gözlemlenen ve biyokimyanın gelişmesinde önemli yer teşkil eden yeşil flüoresan proteinini keşfettiklerine dikkati çektiler. Yeşil floresan proteini, yaygın biçimde laboratuvar ortamında, beyin hücrelerinin gelişimi ya da kanser hücrelerinin yayılması gibi canlı hücre
süreçlerinin izahı için kullanıldı. 

Haberin Devamı

ÖDÜLÜ PAYLAŞAN TSIEN: "SÜRPRİZ OLDU"

Amerikalı Roger Tsien, ödülün kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. California’dan telefonla gazetecilerin soruların yanıtlayan Roger Tsien, bu konuda bazı söylentiler bulunduğunu, ancak ödülü kazandığı haberinin kendisi
için sürpriz olduğunu kaydetti.

"KUTUP YILDIZI"

İsveç Kraliyet Akademisi, Nobel kimya ödülüyle ilgili açıklamasında, ilk olarak denizanalarında keşfedilen GFP ile ilgili çalışmaları nedeniyle üç bilim adamının bu ödülü paylaştığını bildirdi.
Bilimsel alanda GFP’nin etkilerinin mikroskobun keşfiyle kıyaslanabileceğine dikkat çekilen akademi açıklamasında, 40 yıldan beri GFP’nin, "biyokimyacılar, biyologlar, tıp alanında çalışan bilim adamları ve diğer araştırmacılar için yol gösterici bir kutup yıldızı olduğu" ifade edildi. İlk kez Şimomura, 1962 yılında, bir deniz anasında yeşil floresan
proteinini bulup ayrıştırdı, daha sonra da ultraviyole altında yeşil ışık verdiğini saptadı. Bundan 30 yıl sonra da diğer bilim adamları Chalfie ve Tsien, proteinin floresan ışığını nasıl yaydığı gibi katkılarla bu çalışmayı geliştirdi.
Akademi açıklamasında, bu çalışmaların, aynı zamanda diğer bilim adamlarının birkaç farklı biyolojik süreci takip edebilmesini mümkün kıldığı hatırlatıldı.
Araştırmacılar, GFP’yi kullanarak örneğin Alzheimer hastalığında sinir hücreleri hasarını ya da kanser hücrelerini izleyebiliyor.

Haberin Devamı

JAPON BİLİM ADAMININ STOKHOLM’E GİTMEK İÇİN PASAPORTU YOK... 

Japon bilim adamı Toşihide Maskawa’nın, ödül töreninin yapılacağı Stokholm’e gitmek için pasaportu olmadığı ortaya çıktı.
Maskawa’nın eşi tarafından yapılan açıklamada, 68 yaşındaki bilim adamının yurt dışına çıkmayı sevmediği ve İngilizce konuşmaktan "pek hoşlanmadığı" belirtildi. Kendisi de kuramsal fizik profesörü Akiko Maskawa, kocasının 10 Aralıkta yapılacak ödül törenine katılabilmek için önce pasaport başvurusunda bulunması gerektiğini söyledi.
Maskawa’nın bugüne kadar yurt dışından aldığı her ödül için düzenlenen törene ya da konuşma davetine, bu yılki ödülün sahiplerinden biri olan Makoto Kobayaşi’nin kendisini temsilen katıldığı bildirildi.
Ödülün açıklanmasının ardından gazetecilere ödülü kazanmaktan dolayı "çok da mutlu olmadığını" söyleyen Maskawa, daha sonra yaptığı açıklamasında, "Bir bilim adamı olarak meslektaşlarım tarafından onay görmek ve iltifat almak elbette ki beni çok mutlu ediyor" ifadesini kullandı. Nobel Fizik Ödülünü bu yıl Japon bilim adamları Makoto Kobayaşi ve Toşihide Maskawa ile Amerikalı bilim adamı Yoichiro Nambu kazandığı dün açıklanmıştı. 

Haberin Devamı

ÜÇ BİLİM ADAMININ BİYOGRAFİSİ

Bu yılın Nobel ödülüne layık görülen Osamu Şimomura, 1928 Tokyo doğumlu. Yeşil Floresan Proteinini ilk kez keşfettiği 1962 yılında Princeton Üniversitesinde görevliydi, halen ABD’de yaşıyor.
Martin Chalfie, 1947 ABD doğumlu. 1977 yılında Harvard Üniversitesinde öğrenim gördü. Halen Columbia Üniversitesi biyoloji bilimleri dalında çalışıyor.
Roger Y. Tsien, 1952 New York doğumlu. 1977’de İngiltere’deki Cambridge
Üniversitesinde öğrenim gördü, 1989 yılından beri California Üniversitesinde
görev yapıyor.
Bilim adamları, Nobel ödülü kapsamında 10 milyon kron (1,4 milyon doları)
parayı paylaşacak, ayrıca bir ödül belgesi alacak.

Haberin Devamı

NOBEL KİMYA ÖDÜLLERİNİN SON 10 YILDAKİ SAHİPLERİ 

Nobel kimya ödülünü geçen yıl, ozon tabakasının neden inceldiğinin anlaşılmasına da yardımcı olan, katı yüzeylerdeki kimyasal süreçle ilgili çalışmaları nedeniyle Almanya’dan Gerhard Ertl kazanmıştı.
Nobel Kimya ödülünü son 10 yılda alan bilim adamları şöyle:
2007: Gerhard Ertl (Almanya)
2006: Roger D. Kornberg (ABD)
2005: Yves Chauvin (Fransa), Robert H. Grubbs ve Richard R. Schrock
(ABD)
2004: Aaron Ciechanover (İsrail), Avram Hershko (İsrail), Irwin Rose
(ABD)
2003: Peter Agre (ABD), Roderick MacKinnon (ABD)
2002: John Fenn (ABD), Koichi Tanaka (Japonya) ve Kurt Wuethrich
(İsviçre)
2001: William Knowles (ABD), Ryoji Noyori (Japonya), Barry Sharpless
(ABD)
2000: Alan Heeger (ABD), Alan MacDiarmid (ABD), Hideki Şirakava
(Japonya)
1999: Ahmed Zevail (Mısır/ABD)
1998: Walter Kohn (ABD), John A. Pople (İngiltere)