CaddeHamilelikte görülen 8 cilt sorunu

Hamilelikte görülen 8 cilt sorunu

08.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hamilelik döneminde alacağınız bazı önlemler ve doğru bakım yöntemleriyle çatlak, leke, siğil ve mantar gibi cilt sorunlarının üstesinden gelebilirsiniz

Hamilelikte görülen 8 cilt sorunu

Gebelikteki hormonal değişimler ve alınan kilolar, anne adayının vücudunda kaçınılmaz değişimlere neden olabiliyor. Anne adayları; çatlak, leke, siğil ya da mantar gibi cilt problemleri karşısında endişeye kapılabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Erçin Özüntürk, dermatolojik hastalıklardan korunmak için şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

1- Cildin kurumaması için ılık banyo: Hamilelik sırasında vücut her geçen gün genişler ve gerginliğini kaybeder. Böylece cilt kurur ve daha hassas hale gelir. Özellikle göğüsler, karın bölgesi ve baldırlar en fazla etkilenen bölgelerdir. Bu yüzden uzun ve sıcak banyo yerine, kısa ve ılık duşları tercih edin. Kan dolaşımını hızlandırmak için peeling görevi yapan kremlerle kendinize masaj da uygulayabilirsiniz. Böylece keseye de ihtiyaç duymazsınız.

2- Kaşıntı varsa karaciğeri kontrol ettirin: Cilt kuruluğu, kaşıntıya sebep olabilir ancak bu durum başka sorunların habercisi de sayılabilir. Karaciğerde gelişen ve kaşıntıya yol açan ‘Doğum Koletazı’ her zaman akılda tutulmalı. Bebeği kaybetme riskini beraberinde getiren bu hastalıktan korunmak adına karaciğer fonksiyonları testi yaptırmakta fayda var.

3- Akne için A vitamini almayın: Gebelikte akne, sıklıkla karşılaşılan bir sorun. Doğru cilt bakım uygulamaları ve bir dermatoloğun önerdiği medikal / dermatokozmetik ürünler akneleri engellemede etkilidir. A vitamini içeren tablet ve kremlerse kesinlikle tercih edilmemeli!

4- Nemli ve ıslak cilt mantara davetiye çıkarır: Gebelikte, floradaki değişiklikler ve kilo alımına bağlı olarak mantar enfeksiyonu gelişebilir. Ayrıca direncin düşmesi nedeniyle viral enfeksiyonlarla daha sık karşılaşılabilir. Cildi kurulamak korunmada en doğru yoldur.

5- Sedefe karşı cildi nemlendirin: Sedef hastalığında cilt genellikle gümüş parlak pullarla kaplanır. Bu sorun hamilelikte daha da kötüleşebilir, o yüzden kontrol altında tutulmalı.

6- Genital siğil doğum yöntemini etkiler: Gebelerde bağışıklık sisteminin düşmesiyle genital siğiller artabilir, daha önce bir virüs varsa bu dönemde tekrar edebilir. Doğum öncesinde aktif siğilleri olan kadınlar, normal doğum yerine sezaryen tercih etmeli.

7- Genital herpes tedavi edilmeli: Genital bölgedeki uçuklara ‘herpes simplex virüsü’ yol açar. Bir kez edinilmiş olan hastalık, ömür boyu kalır. Anne adayı, önce tedavi olmalı, sonra hamile kalmalı. Gebelik boyunca da sıkı kontrollerle takip edilmeli.

8- Sistemik lupus düşük riskini artırır: Lupus, doku bağlarında iltihaba neden olan bir cilt hastalığıdır. Hamilelikte ortaya çıktığında, cilt dışında vücuttaki diğer organları da etkiler. Gelişen antikorlar nedeniyle düşük riski artar. Mutlaka deri hastalıkları uzmanının kontrolünde takip ve tedavi edilmeli.

Yazarlar