Cadde BiZDE NEDEN OLMASIN?

BiZDE NEDEN OLMASIN?

02.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rio de Janeiro’nun sembolü olan 40 metrelik ‘Kurtarıcı İsa’ heykelini görünce yıllardan beri kurduğu hayali yeniden canlandı. Günay “Çanakkale Troya’da, Akdeniz’den Çanakkale’ye doğru gelen gemilerin görebilecekleri bir Hektor heykeli yapmak istiyorum” dedi. İhtişamlı anıt heykeller dünyanın birçok yerinde turistler için çekim merkezi

BiZDE NEDEN OLMASIN

Annem Anavatan, Kiev, Ukrayna
Kiev’in sembolü, Annem Anavatan 1981’de İkinci Dünya Savaşı’nda ölenlerin anısına yapıldı. Yevgeny Vuchetich’in eseri olan 62 metrelik heykel, çevresiyle birlikte 103 metre yükseklikte.

Haberin Devamı

Keşifler Anıtı Lizbon
Leopoldo de Almeida tarafından Portekiz Dünya Fuarı için 1940 yılında inşa edidi. 500’üncü ölüm yıldönümünü sembolize eden heykelde Kaşif lakaplı Prens Henry’yi Lizbon’daki Tagus Nehri’nin kıyısından bilinmezlere doğru yol alıyor.

‘Lanshan Buda'
Heykeli’, Lanshan, Çin Lanshan şehrinin yakınlarındaki Buda heykeli 71 metre uzunluğunda.

Özgürlük Heykeli, New York
‘Statue Of Liberty’ Amerikan Bağımsızlık Hareketini destekleyen Fransa’nın hediyesi. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin yüzüncü yılını kutlamak için 1886 yılında Hudson Nehri’nin kıyısına inşa edilen 49 metrelik heykeli, yılda üç milyondan fazla kişi ziyarete geliyor.

Anavatan Çağırıyor, Volgograd, Rusya
Bir anıt heykel. 1967’de Stalingrad Cephesi’ni anmak için yapıldı. 84 metre yükseklikteki 7 bin 900 tonluk heykel
Nikolai Nikitin tarafından yontuldu. Kılıcının ucundan gövdesinin en yüksek tepesine kadarki mesafe 85 metre.

Haberin Devamı

Budist Guanyin Heykeli, Sanya, Çin
Mayıs 2005 yılında tamamlanan Guanyin heykeli, 108 metre yüksekliğinde. Heykelin üç ayrı yüzü var.

Nelson’s Column, Trafalgar Meydanı, Londra
1840 ve 1843 yılları arasında inşaatı tamamlanan heykel, 1805 yılındaki Trafalgar Cephesi’nde hayatını kaybeden Amiral Horatio Nelson anısına yapıldı. 45 metre yüksekliğinde granit bir kolonun üzerinde duran heykelin boyu 5.5 metre.

Anadolu’nun Koruyucusu Hektor
Çanakkale sınırlarında yer alan Truva’nın prensi Hektor, İlyada destanının en büyük kahramanlarındandır .Truva krallarından Priam’ın büyük oğlu, kimsenin karşılaşmaya cesaret edemediği yarı-tanrı Aşil’e karşı savaşmıştır. Truva ordularını komuta eden Hektor şehrin düşmesini 10 sene geciktirdikten sonra, teke tek savaştığı Aşil tarafından öldürülmüştür.

50 metrelik heykel bir hayal mi?
Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Samsun’daki Amozon heykelini gören Ertuğrul Günay Hektor hayalinden ilk kez o zaman bahsetmişti. Rio dönüşü Günay hayalindeki heykelin boyutunu da açıkladı. Konunun uzmanlarına Günay’ın 50 metrelik Hektor heykeli projesi hakkındaki fikirlerini sorduk...

Haberin Devamı

ŞEHiTLERiMiZE SAYGISIZLIK
Seyhun Topuz - Heykeltıraş
Böyle bir heykelin yeri herhalde Çanakkale olmamalı. Çanakkale, Kurtuluş Savaşı’mızla, şehitlerimizle özdeşleşmiş- tir. Brezilya’daki İsa heykeli dini bir simge. Eski Anadolu uygarlığının sembolü olarak, bir jest olarak böyle bir şey belki yapılabilir. Ama yine de Çanakkale şehitlerimizle özdeşleşmiştir.

ULUSLARARASI YARIŞMA DÜZENLENMELi
Prof. Dr. Ferit Özşen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi:
Tarih boyunca istilalara uğramış Anadolu topraklarını Yunanlılara karşı ilk savunan Hektor’dur. Onun için sıcak bakıyorum. Böyle bir heykelin yapılması dünyayla entegrasyon açısından önemli. Ama ezberlenmiş yöntemleri bir kenara bırakmalıyız. Belirlenmiş kişileri atamak yerine uluslararası çapta bir yarışma düzenlenemeli.

SANATÇIYA SiPARiŞ OLMAZ
Mehmet Aksoy Heykeltraş
‘Hektor’un intikamını aldı’ sözü hem Atatürk, hem de Fatih Sultan Mehmet tarafından söylenmiş. Hektor, Anadolu’yu savunma konusunda ilk savaşı verenlerden. Bu yüzden sembol olarak doğru bir seçim. Ama ‘50 metre olsun’ tarifini doğru bulmuyorum. Sanatçıya tarif olmaz, sanatçı fantazi üretir. Bir heykeli sanatçı, mekan ve içerik belirler.Onun için metre ve tarif vermek anlamsız. Heykeli kimin yaratacağı konusunda bir yarışma açılacaksa, belirlenecek jüride heykeltıraşlar, mimarlar, şehir planlamacıları ve tarihçiler olmalı.

Haberin Devamı

Uzman bir ekiple projelendirilmeli
Prof.Dr.Rahmi Aksungur Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü, Heykeltıraş:

Ertuğrul Günay özellikle turistik gemileri Çankkale Boğazı’na girdiklerinde, onları karşılayacak antik medeniyetin sembolü Hektor heykeli projesini bizimle yaklaşık iki yıl önce paylaştı.50 metre yüksekliğinde,çevresinde kültür merkezleri, turistik kafeler olabilecek bir çekim noktası hayal ediyordu. Sonuçta heykelin nereye yapıldığı çok önemli. Öyle bir yere konuşlandırırsınız ki, doğal çevreyi etkiler. Seçilen nokta, şehitlikten uzakta bir mıntıkada, Boğaz’ın öbür yakasında. Saygısızlık olduğunu düşünmüyorum. Bu tür heykeller yarışmayla yapılamaz. Bunu yapabilecek deneyimli sanatçılar bir araya gelip, projelendirmeli. Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü’nün 130 yıllık bir tarihi var. Sayın Bakan projesini bizimle paylaşınca bir araya gelip bir çalışma yapmayı düşünmüştük.