CaddeBAŞARISIZ AMELiYATLARA ‘YAPISAL RiNOPLASTi’

BAŞARISIZ AMELiYATLARA ‘YAPISAL RiNOPLASTi’

23.02.2012 - 01:00 | Son Güncellenme:

Daha önce burun ameliyatı geçirmenize rağmen sorunlarınız düzelmediyse üzülmeyin.

BAŞARISIZ AMELiYATLARA ‘YAPISAL RiNOPLASTi’

KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan, “Yapısal rinoplasti konsepti, özellikle 1990’ların sonunda, 2000’li yılların başında tanımlandı. Burun bir yapı gibi düşünülüyor, onu taşıyan mekanizmalar inceltilmiyor ve tahrip edilmiyor. Aksine organı taşıyan mekanizmalar güçlendiriliyor, uç kısmına destek konuyor ve çatı yeniden yapılandırılıyor” diyor.

Revizyon burun ameliyatı ne demek?
Revizyon, tıp dilinde düzeltme anlamına gelir. Revizyon burun ameliyatı, daha önceden estetik veya fonksiyonel amaçlı olarak başarısız sayılabilecek bir ameliyat geçirmiş olanların burnunun düzeltilmesine denir.

Bu ameliyatı kim yapmalı?
Mümkünse ilk ameliyatı yapan doktor yapmalı. Çünkü hiçbir doktor hastası için kötüyü istemez, eğer kötü bir sonuç elde edilmişse bile bu doktorun elinde olmayan nedenlerden meydana gelmiştir.

Sonucu garantili bir operasyon mu bu?
Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi, revizyonda da garanti sonuçtan söz edilemese de ‘gelişme’den bahsedilir. Gelişmeyle kastedilen şey, burnun ön tarafının düşmesi ve nefes sorunları. Revizyon burun ameliyatları her geçen gün daha fazla karşımıza çıkıyor. Estetik olarak en sık karşılaştığım şikayetler, “Sadece ucunu yapalım” veya “İçini yapmışken dışını da biraz düzeltelim” diyerek iyi niyetle ancak yarım olarak yapılan operasyonlar sonucuna oluşmuş deformiteler. Kendi pratiğimde en sık gözlemlediğim estetik şikayetler:
Kuş gagası deformitesi: Burun sırtındaki kemik kemerin alınması sırasında kıkırdak kemerin alınmamasına bağlı gelişir.
Sıkılmış görünümlü burun: Burun ucunu destekleyen kıkırdakların aşırı inceltilmesi ya da çıkarılması sonucu meydana gelir.
Kanat çekilmesi: Burun kanatlarının aşırı geride olması veya iki burun kanadının önden asimetrik görünmesi.
Domuz Burnu: Burun sırtının aşırı oyulduğu, kaldırıldığı ve deliklerin önden bakışta rahatsız edici görüldüğü duruma denir.
Burun ucunda düşüklük: Burun ucundaki destek kaybından gelişir.
Ters v deformitesi: Burun üzerindeki kemer alındıktan sonra açık kalan burun çatısının kemik ve yüzle birleştiği yerlerden kesilerek daraltılmaması sonucunda ortaya çıkar.
Top uç: Burun ucu dikişlerle daraltıldığı zaman, kanatlarda oluşan yayılmanın ameliyatta fark edilmeyip düzeltilmemesi sonucu oluşur.

Estetik burun ameliyatı olan ancak burun tıkanıklığı geçmeyen bir hastanın hangi sorunları gözden kaçırılmış olabilir?
Eğer ameliyattan sonra altı ay geçtiği halde, burun tıkanıklığı hâlâ varsa, bu hasta tekrar tedaviye alınmalı. Ameliyat sonrasında burun tıkanıklığı şikayetiyle başvuran hastalarda sıklıkla gördüğüm burun tıkanıklığı nedenleri:
-İlk ameliyat sırasında hastanın orta burun direği olan septumdaki deviasyonlara dokunulmaması. Yani burnun sadece dışının
yapılması.
-İlk ameliyatta hastanın büyümüş burun etlerine yönelik bir girişimde bulunulmaması.
-Ameliyat öncesinde hastada var olan burun alerjisi ve kronik sinüzit gibi sorunların atlanması.
-Ameliyatta burun solunumunun en önemli kısmı olan valv bölgesine güçlendirme yapılmamış olması.
Hatta bu bölgeden aşırı kıkırdak
çıkarılması.