İki sosyal medya platformu Facebook ve Instagram ile WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, seçime giden Türkiye’de ‘Seçim Operasyon Merkezi’ kurmaya karar verdi. Şirket, bunun nedenini de şöyle açıkladı:
“Seçim günü yaklaştıkça potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit etmek ve hızlı bir şekilde aksiyon almak için Seçim Operasyon Merkezi oluşturduk. 14 Mayıs seçimlerinin güvenli geçmesine yardımcı olmak için yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmak ve uygulamalarımızda zararlı içeriği kaldırmak için insanlara, ortaklıklara ve teknolojiye yatırım yapıyoruz.”
İlginç…
Facebook, Instagram ve WhatsApp hayatımıza girdikten sonra Türkiye ilk kez seçime gitmiyor!
Düne kadar ihtiyaç duyulmayan ‘Seçim Operasyon Merkezi’ bugün niye kuruldu?
Meta’nın bu kararında Joe Biden’ın daha Başkan seçilmeden “Erdoğan’ı darbeyle değil, muhalefeti destekleyerek seçimle değiştireceğiz’ sözlerinin veya derin ABD’nin etkisi var mı?
Operasyon merkezi
Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg, bir sabah kalktı ve Türkiye’de seçim olduğunu mu hatırladı?
Meta’nın Seçim Operasyon Merkezi açıklandığı gibi, Doğruluk Payı ve Teyit gibi kuruluşlar, Bilgi Üniversitesi, MediaWise ile Habitat Derneği dahil olmak üzere 90’dan fazla akademik kuruluş ve uzman, denetledikleri paylaşımlara “asılsız”, “kısmen asılsız” veya “değiştirilmiş” damgasını vururken gerçekten bağımsız, tarafsız ve objektif olur mu?
Hatırlarsanız Donald Trump, Başkan seçildiğinde Facebook üzerinden seçimlerin manipüle edildiği günlerce yazıldı, konuşuldu.
O yüzden umarım, “Facebook, Instagram ve WhatsApp üzerinden seçimlere müdahale edilmesin” diye yola çıkanlar, günün sonunda Türkiye’ye yapılan bir operasyonun aktörleri olmaz ve açıkladıkları gibi seçimi etkilemek için yalan ve hileye başvuranları engeller.
Yalana engel yok
Twitter’da ne böyle bir otokontrol var ne de bu yönde bir çaba…
Yapay zekâ maharetiyle fotomontaj yapılan bir görseli Twitter’da kullandığınızda, platform hiçbir uyarı koymaz paylaşımınıza...
Aynı fotoğrafı, “Sanal zekâ üretimi bu montaj fotoğrafı sosyal medya kullanıcıları gerçek sandı” notuyla kullansanız bile Instagram, “Bu fotoğraf gerçek değil” uyarısını çakar paylaşımınıza...
İkisi de sosyal medya platformu, ama bu denli fark var aralarında...
Son günlerdeki mitinglerden birine katılımın ne kadar çok olduğuna dair Twitter’da paylaşılan fotoğraflardan biri fotomontaj çıktı.
Mitinge katılanların bir kısmını kopyalanıp boş alanlara yerleştirme hilesini Twitter’ın algoritması ya da sanal zekâsı değil, platformun uyanık kullanıcıları buldu.
Twitter’ın dünyada ne kadar yaygın ve etkili olduğunu göstermesi açısından bu bilgiyi paylaşmakta yarar var.
Kontrolsüz güç!
Twitter, Türkiye’nin de aralarında olduğu 50’ye yakın ülkede AppStore’daki 1 numaralı haber uygulaması.
Bu kadar yaygın, etkili ve güçlü bir platformun yalan, algı, manipülasyon ve kirli bilgiye bu kadar açık olmasının ülkeler ve toplumlar için ciddi riskler içerdiği ortada…
Twitter’ın 14 Mayıs seçimlerinde bu amaçla kullanılmayacağının garantisi var mı?
Yok...
Perşembenin gelişi çarşambadan belli…
Düne kadar olmayanı olmuş gibi gösterip yalanı gerçek gibi pazarlayanların seçim sürecinde rahat durmaları mümkün mü?
Sosyal medyayı kullanarak yaydıkları kirli bilgiyle seçmenleri ve seçimi etkilemek için ellerinden geleni yapacaklar.
FBI’ın yıllarca Twitter’ı operasyon merkezi gibi kullandığı ortaya çıkmadı mı?
Çıktı…
Daha iki gün önce Pentagon’un Ukrayna’daki savaşla ilgili paylaşılan bazı bilgi belgeleri Twitter’dan kaldırmak istediği haberi, bizzat platformun patronu tarafından doğrulandı.
Türkiye adım adım seçime yaklaşırken sosyal medya platformlarıyla ilgili son durum bu…
GÜNÜN SÖZÜ
“Her şeyin en iyisine sahip olan değil, sahip olduğunun tadını çıkaran mutludur.” (Vladimir Nabokov)