08.12.2008 - 01:03 | Son Güncellenme:
SAHRAP SOYSAL ile BAYRAM SOFRASI
ETLİ KONUK PİLAVI
MALZEMELER:
400-500 gr kuşbaşı kuzu ya da dana eti
1 adet orta boy kuru soğan
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy patlıcan
Pilav için;
2 su bardağı pirinç
2 tatlı kaşığı tereyağ
3 su bardağı su ya da et suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Önce pirinçleri bol tuzlu kaynar suda ıslatın. Zeytinyağı ve ince doğranmş soğanı bir tencereye aktarıp ardından kuşbaşı doğranmış eti ekleyin. Sık sık karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Sonra da 3 su bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağı kapalı vaziyette etleri pişmeye bırakın.
Diğer taraftan, patlıcanı alacalı soyup yarım santim kalınlığında doğrayarak tuzlu suda 20 dakika bekletin. Acı suyu çıkan patlıcanı yıkayıp süzün.
İyice yumuşamış olan etlerin üzerine patlıcan dilimlerini dizip kısık ateşte en az 20 dakika pişirin. Et ve patlıcan piştiğinde tencereyi ocaktan alın.
Öte yandan tereyağını pilav tenceresinde eritip üzerine 3 su bardağı suyu ekleyin. Tuz ve karabiberi de katıp kaynamasını bekleyin.
Su kaynamaya başlayınca, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte pişirin.
Pilav suyunu çekince, çok kısık ateşte 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın. En az 15-20 dakika dinlendirin.
Servis tabağına aldığınız pilavın üzerini patlıcan ve etle süsleyerek servise sunun.
TERBİYELİ DÜĞÜN ÇORBASI 8 KİŞİLİK, PİŞİRME SÜRESİ: 65 dk.
MALZEMELER:
10 su bardağı sıcak su
‹kiye bölünmüş boyun eti
(veya 300-400 gr kuşbaşı kuzu eti)
3 su bardağı yoğurt
2 adet yumurtanın sarısı
5 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tepeleme un
5 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
DANA BONFİLE ŞİNİTZEL
MALZEMELER:
4 adet dana bonfile (yağları ve sinirleri ayıklanmış)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çorba kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı galeta unu
1 kahve fincanı sıvı yağ
4 çay kaşığı tereyağı
1 adet limon
HAZIRLANIŞI
Sinir ve yağları temizlenmiş bonfileler eğer kalınsa, bir tahta üstünde bıçağın kalın sapıyla vurarak yarım santim olacak şekilde inceltin. Üzerlerine tuz ve karabiberi serpiştirip bir kenarda bekletin. Çukur bir kapta da yumurta sarısını çırpın. Bir taraftan tavada sıvıyağı kızdırın. Şimdi bonfileleri önce una sonra yumurtaya, en son olarak da galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartın. Önlü arkalı nar gibi kızarttığınız şinitzelleri bir servis tabağına alın. Sıcakken her bir etin üzerine 1 çay kaşığı kadar tereyağ sürün.
İnce dilimlenmiş limonlarla süsleyerek sıcak olarak servise sunun.
Yanında patates kızartması, patates püresi, makarna veya pilav gibi garnitürler ikram edebilirsiniz.
KAYMAKLI KÜNEFE
MALZEMELER
1/2 kilogram tel kadayıf n 400 gr dil peyniri (ya da Antakya, ‹skenderun tuzsuz beyaz peyniri)
250 gr tereyağı
Şerbeti için
4 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1 limonun suyu
Üzeri için
250 gr taze kaymak
1 su bardağı dövülmüş Antep fıstığı
HAZIRLANIŞI
Tel kadayıfı derin bir kabın içerisinde elinizle çekiştirerek parçalayın. Üzerine eritilip ılıtılmış tereyağını gezdirerek iyice ovun. Tıpkı köfte gibi bastırarak yoğurun.
Yoğurup parçaladığınız kadayıfın yarısını 35-40 çapındaki bir tepsiye elinizle bastırarak yerleştirin. Dil peynirini lif lif ayırarak kadayıfın üzerine serin. Kalan kadayıfı peynirin üzerine yayarak elinizle iyice bastırın.
Hazırladığınız kadayıfları ocakta kısık ateşte pişirin. Kızaran yüzünü başka bir tepsi yardımıyla ters çevirin. Diğer yüzünü de aynı şekilde nar gibi kızarıncaya kadar pişirip ocaktan alın.
Diğer taraftan, şurubunu hazırlamak için, şekerle suyu kaynatın. Şurup kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyerek 5-6 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın ve ılınınca sıcak kadayıfın üzerine dökün.
Antep fıstığı ve kaymakla süsleyip, servise hazırlayın.