Bilgi RehberiBayram tatili kaç gün? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlayacak ve bitecek? (2022)

Bayram tatili kaç gün? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlayacak ve bitecek? (2022)

29.06.2022 - 09:28 | Son Güncellenme:

Bu yıl Kurban Bayramı, 9 Temmuz 2022 Cumartesi gününe denk geliyor. Yaklaşık 11 gün sonra Kurban Bayramı'nın 1. günü idrak edilecek. Normal şartlarda 4 gün olarak idrak edilen Kurban Bayramı resmi tatillerimiz arasında yer almaktadır. Yalnız denk geldiği günlere göre, diğer günler ile birleştirilip daha uzun bir süre tatil olarak kutlanılabilmektedir. Çoğunlukla Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı, bayrama yakın bir vakitte açıklanmaktadır. Bayram tatili ne zaman, 9 gün mü oldu, 2022'de bayram hangi gün başlıyor ve hangi gün bitiyor soruları ile birlikte "Bayram tatili uzatıldı mı, 13-14 Temmuz 2022 ile birleştirildi mi?" sorularının yanıtını bu içerikte bulabilirsiniz.

Bayram tatili kaç gün Kurban Bayramı tatili ne zaman başlayacak ve bitecek (2022)

Şu an Kurban Bayramı'na oldukça az bir süre kaldığından dolayı, dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı ile birlikte "Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün Olacak" sorusunun yanıtı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştır.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Haberin Devamı
  • Kurban Bayramı Arefesi 8 Temmuz 2022 Cuma
  • Kurban Bayramı 1. Gün: 9 Temmuz 2022 Cumartesi
  • Kurban Bayramı 2. Gün: 10 Temmuz 2022 Pazar
  • Kurban Bayramı 3. Gün: 11 Temmuz 2022 Pazartesi
  • Kurban Bayramı 4. Gün: 12 Temmuz 2022 Salı


KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLDU?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından düzenlediği basın açıklamasında bayram tatilinin 9 gün olacağını duyurdu. Kurban Bayramı tatilini takip eden 13-14 Temmuz günlerinin idari izin kapsamına alınacağını açıkladı.

Kurban Bayramı Tatili İle İlgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Açıklaması:
"Kurban Bayramı tatilini takip eden günler ile 15 Temmuz arasındaki Çarşamba ve Perşembe günlerinin idari izin kapsamına alınacağı haberini sizlerle paylaşmak istiyorum” şeklinde konuştu.

İDARİ İZİN NEDİR?
İdari izin 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür ve idari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kamu kurumu tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdari izin, Bakanlar Kurulu kararıyla çalışma gününün tatil edilmesidir. İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Bu tatil, kanuni tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir.

ÖZEL SEKTÖR İÇİN İDARİ İZİN VAR MI?
İdari izin sadece, devlet memurlarının faydalandığı bir izin türüdür. Özel sektör çalışanları için "idari izin" gibi bir seçenek bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

KURBAN İBADETİNİN MAHİYETİ VE HÜKMÜ NEDİR?
Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Kaynak: Diyanet

 

Yazarlar