ArkeolojiHera’nın kentinde Trakların ilaç çalışmalarına dair kalıntılar var

Hera’nın kentinde Trakların ilaç çalışmalarına dair kalıntılar var

18.10.2024 - 03:32 | Son Güncellenme:

Tekirdağ'da Heraion-Teikhos (Hera'nın Şehri) Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarıyla Traklara ait izler gün yüzüne çıkarılıyor.

Hera’nın kentinde Trakların ilaç  çalışmalarına dair kalıntılar var

Kazı Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, ana tanrıça ve sağlık tanrısı kutsal alanlarını bulmalarının çok önemli olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Traklar ana tanrıçaya inanıyorlar ve ana tanrıçanın Trak kralıyla sembolik olarak evlenerek, ona ölümsüzlük verdiğine inanıyorlar. Kral, ana tanrıça gibi ölümsüzlük dağıtabiliyor. Onun için aristokratlar da ona yakın oluyorlar ki ölümsüzlüğe kavuşsunlar. İnsan kurbanları var. Bir Trak gönüllü olarak dikiliyor ve üç Trak mızrak atıyor, onu öldürüyorlar. Ölmezse kötü ruhlu oluyor, ölürse ölümsüzlüğe kavuşuyor.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Atik, kazı çalışmalarında ilaç yapım havuzu, ilaç saklamak için tunç ve pişmiş toprak kaplar, kemikten yapılmış ilaç ölçü kaşıkları bulduklarını kaydetti. Trakların sağlık alanındaki çalışmalarıyla önemli bir krallık olduğunu değerlendirdiklerini dile getiren Atik, "Henüz başka yerde bulunmamış antik kaynaklardan bilinen ilaç yapım havuzları bulduk. Bu ilaç yapım havuzlarında ayak bileklerine kadar su geliyor ve gidiyor. Orada dikenli deniz salyangozu kabuklarından ayrılıyor. Etleri başka bir ilaç olarak değerlendiriliyor, kabukları hemen yanındaki fırında eritiliyor" bilgisini paylaştı.

Yazarlar