Arkeoloji8 bin yıllık su kanalını dört kuşak kullanmış

8 bin yıllık su kanalını dört kuşak kullanmış

18.09.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

İzmir’in Bornova ilçesinde kazı çalışmalarının sürdüğü Yeşilova Höyüğü’nde, 8 bin 200 yıl öncesine ait, 6.5 metre derinliğinde tarihin ilk su kanallarından biri bulundu.

8 bin yıllık su kanalını dört kuşak kullanmış

Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, “İki tarafı, taşlarla döşenmiş. Toprakla set gibi yükseltilmiş. Günümüzden 8 bin 200 yıl önce; dört kuşak boyunca kullanılmış bir yapı. Yerleşim kanalın her iki tarafına inşa edilmiş. Su taşkınlarından etkilenmemiş yerleşim. Çünkü kanalın imarı ona göre yapılmış. Kente ilk yerleşenler, suyu ayaklarına kadar getirmiş” ifadelerini kullandı. İzmir’de Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerindeki yürütülen kazılarda yeni sezon çalışmaları sürüyor. Geçmiş kazılarda üst üste dokuz köyün gün yüzüne çıkarıldığı, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan kentteki binlerce yıl öncesine ait çipura, öldürücü tür olan zehirli vatoz, denizkestanesi, istiridye ve midye gibi birçok kalıntıdan ilk İzmirlilerin de bugünün kent sakinleri gibi başta midye olmak üzere deniz ürünlerini tükettiği tespit edilmişti. Yeşilova Höyüğü’ndeki yeni kazılarda, 8 bin 200 yıl öncesine ait tarihin ilk su kanallarından biri bulundu.

Haberin Devamı

8 bin yıllık su kanalını dört kuşak kullanmış

Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin

220 metre uzunluğunda

 Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, “İzmir’in ilk köy yerleşiminin olduğu Yeşilova Höyüğü’ndeyiz. Bu yılki kazılarda özellikle imarı nasıl kullanmışlar onu anlamaya çalıştık. Yerleşimin tam ortasından geçirilen 6.5 metre genişliğinde bir kanalın olduğunu gördük. İki tarafı, taşlarla döşenmiş. Toprakla set gibi yükseltilmiş. Günümüzden 8 bin 200 yıl önce; dört kuşak boyunca kullanılmış bir yapı. Nitekim bu kanal zamanla dolunca, Roma Dönemi’nde aynı alan üzerinden künklerle su geçirilmeye devam edilmiş. Kanal 6.5 metre genişliğinde oldukça büyük. Yerleşim kanalın her iki tarafına inşa edilmiş. Su taşkınlarından etkilenmemiş yerleşim. Çünkü kanalın imarı ona göre yapılmış. 220 metre boyunca uzunluğunu tespit ettik. Bunun sadece küçük bir bölümünü açabildik. Çünkü kanalın içi çok yoğun bir şekilde çakıl taşlarıyla dolu” dedi. Kazı Başkanı Derin, “Kente ilk yerleşenler, suyu ayaklarına kadar getirmiş. İlk İzmirliler, imar planını yaparak neredeyse, buraya yerleşmişler. Böylelikle yaşamlarını kolaylaştırmışlar. Bu imar, Anadolu’da belki ilk kez görülen bir durum” bilgilerini paylaştı.

8 bin yıllık su kanalını dört kuşak kullanmış