Sağlıklı bir beslenme hayatınızı tamamen değiştirebilir. Vücudun fonksiyonlarını düzgün bir biçimde yerine getirebilmesi için ana koşul olan doğru bir beslenme şekli ile sağlığınızı zararlı organizmalara karşı koruyabileceksiniz. Bir vakıf üniversitesinin Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel sağlıklı beslenme önerileri ile karşımızda, işte en faydalı besinler… Yeşil çay ve şaraba göre çok daha yüksek oranda antioksidan içerir. İçeriğinde bol miktarda Omega 3 yağ asitleri barındırması nedeniyle kalp sağlığını korumada oldukça etkilidir. Kalp ve damar hastalıklarını tedavi eden ceviz lif içeriği ile birlikte sindirim sistemine de yardımcı oluyor. Dut cilt bakım malzemelerinde kullanılır özellikle saç dökülmelerinde etkilidir. Böğürtlen ise yüksek tansiyonu düşürmesinin yanı sıra vücudu dinlendirme görevi görür. Kan şekerini düşürür, hafızayı geliştirir, metabolizmanın yağ ve şeker seviyesini ayarladığı için kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Vücudun kolesterol seviyesini düzenler, düzenli tüketim ile birlikte beyin gelişimine destek olur. Fosfor içeriği ile birlikte yaşa bağlı sağlık sorunlarını engeller, kemik ve diş yapısını güçlendirir. Düşük kalori özelliği ile diyet listelerinin vazgeçilmez bir tadı olan somon, hafızayı güçlendirir ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Somonun diğer bir faydası ise kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve depresyon gibi ruhsal sorunları engellemesidir. Kan şekerini düzenler; karaciğer, cilt ve prostat kanser riskini azaltır. İçeriğinde bol miktarda lif ve magnezyum barındıran tatlı patates göz ve karaciğere karşı etkili olmasının yanı sıra sindirim sistemi için de çok faydalıdır. Yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin miktarını azaltan, hücrelerin yıpranmasını engelleyen karalahana içerdiği anti-kanser bileşenleri sayesinde de tümör oluşumunu engeller. Antialerjik ve antibakteriyel özelliklere sahip keçiboynuzu akciğeri temizler, kanseri önler, üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir ve yüksek lif oranları ile birlikte de mideyi ve sindirim sistemini korur. Nar yorgunluğu giderir, şeker seviyesini dengeler, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olur ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kızılcık ise idrar yolu enfeksiyonu ve kalp rahatsızlıkları konusunda etkili olmasının yanı sıra diş çürüklerini ve solunum enfeksiyonlarını engelleyen bir etkiye sahiptir. Avokado bol lifli yapısı ile sindirim sistemini düzenler, kolesterolü dengeler ve göz sağlığını korur. Kinoa ise tam bir protein kaynağıdır, sindirim sistemini düzenler, glutensiz besin değeri yüksektir ve yüksek oranda magnezyum içeriği ile birlikte baş ağrılarını önler.