EkonomiBankada parası olanlar dikkat: Mevduatta dengeleri değiştiren adım!

Bankada parası olanlar dikkat: Mevduatta dengeleri değiştiren adım!

03.02.2025 - 07:19 | Son Güncellenme:

2024’ün en gözde yatırım araçlarının başında gelen mevduatlar için önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre mevduat yatırımcılarının kazancından alınan vergi oranı yükseltildi. Peki bundan sonra ne olacak? Yeni stopajla birlikte aylık kazançlar ne kadar oluyor? İşte cevabı...

Bankada parası olanlar dikkat: Mevduatta dengeleri değiştiren adım

Milliyet.com.tr/ÖZEL 2024 yılında faizlerin pik yapmasıyla birlikte sabit ve yüksek getiri imkanı nedeniyle paralarını mevduatta değerlendirmek isteyenler için büyük bir fırsat oluşmuştu. Bu kapsamda bankalar müşterilerine yüksek oranda faiz sunarken, TL’nin cazibesi de önemli ölçüde artmıştı.

Haberin Devamı

Ancak 2024’ün son çeyreğine doğru bankalarda mevduat getirileri düşmeye başladı. Aralık ve ocak aylarında Merkez Bankası’nın faiz indirimine başlamasıyla birlikte mevduatlarda rota tamamıyla aşağı döndü.

MEVDUATLAR İÇİN VERGİ ADIMI

Son olarak hafta sonu Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre mevduat ve fonlardan sağlanan gelirler için ödenecek stopaj oranları yükseltildi. Buna göre 6 aya kadar olan vadelerde stopaj yüzde 10'dan yüzde 15'e, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 7.5'ten yüzde 12'ye, 1 yıldan uzun vadelerde ise stopaj yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.

HİSSE SENEDİ FONLARINDA AVANVAJ VAR

Para piyasası ve borçlanma araçları fonlarında stopaj yüzde 10’dan yüzde 15’e, değişken fonlarda yüzde 10’dan yüzde 15’e, kıymetli maden fonlarında yüzde 10’dan yüzde 15’e, fon sepeti fonlarında ise yüzde 7.5’ten yüzde 12’ye çıkarıldı. Hisse senedi fonlarında ise stopaj yüzde 0 olarak uygulanacak.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası en yüksek yüzde 50 civarında seyreden mevduat faizleri an itibarıyla yüzde 50 seviyesinin de altına inmiş durumda. Peki mevduat hala cazip mi? Hisse senedi fonları bir fırsat mı? 1 milyon TL’yi mevduata yatıran bir kişi son faiz oranlarıyla birlikte aylık ne kadar kazanıyor?

‘KARLI MÜŞTERİYE YÜKSEK FAİZ ORANI’

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasında mevduat faizlerinde de dengelenme yaşandı. Bankalar müşterilerini kendisine fazla para kazandıran ve az para kazandıran şeklinde ayırmış durumda. Yani siz bankaya diğer enstrümanlardan kaynaklı fazla para kazandırıyorsanız banka için karlı bir müşteriyseniz mevduat faiz oranlarınızda yüksek belirlenmekte.

Ancak bankayla işi olmayan birisi için belirlenen faiz oranları çok daha düşük olabiliyor. Son zamanlarda artık Merkez Bankası faiz indirim döngüsüne girdiğinden dolayı bankalar uzun vadeli mevduatlar için düşük faiz oranları belirlemekte. Şu anda 1 milyon TL için %35 ila %49.5'e kadar farklı mevduat faiz oranları belirlenmekte. Bu da mudilerin bankalar arası seçim yapmasını bir hayli zorluyor. Şu anda mevduat faizleri politika faizine yakınsamış durumda olup politika faizimiz %45 dolaylarında, gecelik borç alıp verme faizinde 150 baz puanlık marj ile birlikte politika faizi %43,5’e kadar gerilemekte.

Haberin Devamı

‘MEVDUATI ÖZENDİRİCİ UNSURLAR KALDIRILIYOR’

Mevduat kazançları için alınan stopaj kesintisi %10’dan %15’e yükseltildi. Bilindiği üzere kur korumalı mevduat ilk çıktığında TL mevduatı ve kur korumalı mevduatı özendirmek için buradaki kazançlara uygulanacak stopaj oranı sıfırlanmıştı. Yani mudiler vergi kesintisi olmaksızın net bir kazanç elde ediyordu. Artık kur korumalı mevduatın 2025 yılı sonu itibarıyla biteceğini öngörmekle birlikte TL mevduatı da özendirici unsurların yavaş yavaş kaldırıldığını görüyoruz.

‘VERGİ KESİLİYOR VE NET GELİR HESAPTA BEKLETİLİYOR’

160 milyar doların üzerine çıkan Merkez Bankası rezervleri devletin bu konuda elini güçlendirmekle birlikte aynı gün içerisinde kaldırabilecek rezerve sahip. Stopaj kesintilerine değinecek olursak stopaj kesintileri devletin ilk elden yani ilk kaynaktan verginin kesilmesidir. Yani bir mudi elde etmiş olduğu faiz gelirini normal şartlarda gelir vergisi beyanıyla beyan etmek zorunda. Ancak beyan etmeyenlerin vergilendirilmesi için devlet bir kontrol mekanizması getirmiş olup bu gelir kaynağı kazanç elde edilen kişiden kesilmekte. Yani bir kişi bankadan mevduat faizi elde ettiğinde kendi hesabına yatırılan tutarı stopaj kesintisi olmuş haliyle görüyor. Vergisi kesiliyor ve net gelir hesapta bekletiliyor. Buradaki mükellef stopajı kesen sorumlu bankalardır. Ancak mudiler daha sonrasında elde ettiği faiz gelirlerini bildirerek vergi dilimlerine göre %40’a kadar vergilendirilmekte.

Haberin Devamı

İŞTE 1 MİLYON LİRANIN NET GETİRİSİ!

Şu anda 1 milyon TL’nin getirisi 35.000 ila 39.000 TL civarında seyrediyor. Faiz indirim döngüsüne girildiği için bankalar uzun vadeler için daha düşük faiz uyguluyor.

MEVDUAT SAHİPLERİ YENİ DÖNEMDE NE YAPMALI?

Haberin Devamı

32 gün vadede faiz geliri alıp tamamını tekrar 32 gün vadeye bağlamak daha akıllıca ve kazançlı olacaktır.

İŞTE MEVDUATTAN ÇIKAN PARANIN GİDECEĞİ İLK ADRES!

Stopaj oranı artırılmasına rağmen mevduatlar hala cazibesine koruyor. %35 ila yüzde 40'lık reel getiri hala TL mevduatını karlı bir enstrüman olarak karşımıza çıkarıyor. Ancak parasını hisse senedi fonlarına bağlayan bir kişi için sıfır kayıpla oluşacak vergi avantajı yüksek tutarlarda yatırım yapanlar için daha karlı olacaktır. KKM sene sonunda biteceği için hisse senedi fonlarına ve hisse senetlerine cazibe daha da artacaktır. Çünkü mevduattan kaçan paranın gideceği ilk adres borsadır. Şu an için TL mevduat ile hisse senedi yatırımcı sepetinde olması gereken enstrümanlardır.”